Lønnsoppgjøret 2022
Dette bør du vite om streik. 22 spørsmål og svar
Det kan bli streik i Ikea, Oda, Clas Ohlsson og andre bedrifter i varehandelen fra onsdag morgen. Her er reglene som gjelder under en streik.
Dersom du blir tatt ut i streik, må du regne med å stå streikevakt.
Leif Martin Kirknes
aurora@lomedia.no
katharina@lomedia.no
1. Hvem skal streike?
Det er bare HK-medlemmer som forbundet har varslet skal ut i streik, som skal legge ned arbeidet. Ansatte som er uorganiserte eller medlemmer av andre fagforbund, skal ikke streike.
2. Hvordan vet jeg om jeg er tatt ut i streik?
De som er tatt ut i streik, har fått beskjed om det. Har du ikke fått beskjed, skal du møte på jobb som normalt. Din lokale fagforening har full oversikt. Det er viktig å være til stede på alle møter som fagforeningen kaller inn til.
3. Kan jeg bli sagt opp om jeg streiker?
Nei, det kan du ikke.
4. Får jeg lønn under streik?
Nei, du får ikke lønn fra arbeidsgiver dersom du er tatt ut i streik. Men du får et streikebidrag fra HK. Det er på 4.000 kroner i uka for en 100 prosent stilling og justeres etter din stillingsprosent og hvilke vakter du var satt opp på i perioden.
5. Når skal vi streike?
Dere skal streike i arbeidstiden deres. Jobber du i en butikk med netthandel med ansatte på jobb fra fire om morgenen, må dere streike fra det samme tidspunktet. I de fleste butikker jobber ansatte både før og etter butikkenes åpningstider. Like lenge skal medlemmene streike. De lokale klubbene lager streikevaktlister.
6. Hvor skal jeg stå og streike?
Det er viktig å bli enig med lederen din om plassering og om dere kan bruke bedriftens lokaler. Men husk: Kundene skal se de streikende. Er dere mange, del dere opp i to grupper: en ved personalinngangen og en ved inngangen til butikken eller bedriften. Hvis det er flere butikker på et kjøpesenter som er i streik, spør senterledelsen hvor dere kan være.
Dersom dere er for få til å stå to steder og personalinngangen er på baksida av bygget, langt fra der kundene ferdes, har sjefen ikke lov til å «gjemme» de streikende ved personalinngangen. Skjer det, ta kontakt med streikekomiteene eller HKs regionkontor.
7. Kan arbeidsleder eller sjefen min jobbe mer fordi ansatte ikke er på jobb, men i streik?
Nei, sjefer eller ansatte kan bare jobbe på de tidspunktene de er satt opp på i vaktplanene. Hvis de jobber mer, er det streikebryteri. Ta godt vare på vaktplaner sånn at dere har god kontroll med at ingen dekker opp vaktene til de streikende.
8. Kan HK-medlemmer som ikke vil streike melde seg ut av forbundet nå?
Nei, det er ikke lov. Streikeuttakene er allerede sendt.
9. Kan medlemmer nekte å streike?
Det er ikke lov. Noter hvem det gjelder. De vil høyst sannsynlig ble ekskludert fra forbundet.
10. Jeg klarer ikke å leve på streikebidraget på 4.000 kroner i uka. Hva gjør jeg?
I Sparebank 1-bankene kan du søke om «streikelån» med god betalingstid. Ta også kontakt med din banken og ditt strømselskap, forklar situasjonen og be om betalingsutsettelser. Streik er lovlig.
11. Må jeg som elev og student streike i skoletida?
Nei. De blir satt opp på streikevakter utenom skoletid.
12. Kan jeg som er lærling, bli tatt ut i streik?
Lærlinger skal som hovedregel, ikke delta i konflikten, ifølge hovedavtalen mellom LO og NHO.
13. Gjelder yrkesskadeforsikringen under streik?
Dersom du er i streik, vil du ikke være dekket av yrkesskadeforsikring, men dersom du har fritidsforsikring gjennom forbundet ditt vil den fortsatt gjelde under arbeidskonflikten.
14. Kan jeg ta ferie mens det er streik?
Fastsetting og avvikling av ferie, inkludert utbetaling av feriepenger, skal skje etter de vanlige reglene også under en konflikt, ifølge Ferieloven.
Lovlig arbeidskamp (streik eller lockout) gir ikke arbeidsgiveren rett til å endre tidspunktet for ferie som er fastsatt før konflikten brøt ut. Arbeidsgiveren har også plikt til å sørge for at feriepengene blir utbetalt på vanlig måte, selv om bedrifter er rammet av konflikt når ferien skal avvikles. Hvis feriepengene ikke blir utbetalt, skal ferien ikke anses som avviklet.
15. Får jeg sykepenger dersom jeg er syk under streiken?
Er du sykmeldt av lege før konflikten bryter ut, sikrer folketrygdloven at du får sykepenger fra trygden (Nav) under konflikten.
Er du sykmeldt med egenmelding når konflikten bryter ut, har du ikke krav på sykepenger. Det samme gjelder om du blir sykmeldt av lege etter at konflikten har brutt ut.
Er du fortsatt sykmeldt når konflikten avsluttes, har du krav på sykepenger fra arbeidsgiveren eller det offentlige fra den dagen arbeidet tas opp igjen.
16. Jeg har fått innvilget lønnet permisjon. Gjelder det selv om det blir streik?
Har du fått innvilget permisjon med lønn før konflikten brøt ut, er du ikke omfattet av konflikten. Det vil si at den lønnede permisjonen fortsetter under konflikten (med mindre annet er avtalt i det enkelte tilfellet).
17. Kan jeg bli permittert på grunn av streik?
Ja, du kan bli permittert både som følge av arbeidskonflikt i egen bedrift og på grunn av konflikt i en annen bedrift.
Her er de viktigste reglene som gjelder:
Streik i egen bedrift:
Ansatte som ikke er i streik, kan blir permittert under en konflikt hvis de ikke lenger kan sysselsettes på en fornuftig måte. I utgangspunktet sier hovedavtalen at permittering skal varsles 14 dager i forveien, men ved fare for konflikt, kan bedriften sende ut et såkalt betinget permitteringsvarsel. Dette kan for eksempel sendes ut når forhandlingene brytes.
Når det er gått 14 dager fra det betingede permitteringsvarslet ble sendt ut, kan bedriften iverksette permittering på kort varsel.
Hovedavtalen setter ikke noen bestemt frist, men sier at de som permitteres skal orienteres «så lang tid forut som mulig».
Streik i annen bedrift:
Dette kan også gi saklig grunn til å permittere ansatte. I slike tilfeller gjelder ikke hovedavtalens hovedregel om at permittering skal varsles 14 dager i forveien. Bedriften er imidlertid forpliktet til å varsle permitteringen så lang tid i forveien som mulig.
Drøftingsplikt:
Bedriften har, ifølge hovedavtalen, plikt til å drøfte permittering med de tillitsvalgte før permitteringsvarsel gis. Det skal settes opp protokoll fra slike møter, og hovedavtalens regler om varslingsfrister løper først fra et slikt møte er holdt.
18. Har jeg krav på permitteringslønn hvis jeg blir permittert som følge av streik?
Nei. De som permitteres på grunn av streik, har ikke krav på permitteringslønn fra arbeidsgiveren, ifølge permitteringslønnsloven.
19. Har jeg krav på dagpenger hvis jeg blir permittert som følge av streik?
Folketrygdloven sier at folk som er permittert på grunn av streik, heller ikke har krav på dagpenger fra det offentlige «dersom det må antas at vedkommendes lønns- eller arbeidsvilkår vil bli påvirket av utfallet av tvisten».
Ansatte som permitteres som følge av streiken, men som ikke får fordeler av resultatet av streiken, skal altså ha rett på dagpenger fra Nav.
20. Har jeg krav på dagpenger hvis jeg var permittert før streiken begynte?
De som eventuelt allerede er permittert når streiken starter, skal ifølge et innlegg fra LO-advokatene beholde retten til dagpenger.
«Stønadsmottakere som på forhånd er permittert av andre årsaker enn streik, og ikke selv blir tatt ut i streik, beholder retten til dagpenger», heter det i et rundskriv fra Nav som LO-advokatene viser til.
21. Hva skjer om jeg er på tjenestereise når streiken bryter ut?
Hvis du er på kurs eller annen tjenestereise når streiken bryter ut, har du ikke krav på kost- eller diettgodtgjørelse uten særskilt avtale. Ved streik er det vanlig praksis at det inngås en protokoll om at påbegynt tjenestereise eller kurs kan fullføres og at hjemreisen dekkes av arbeidsgiver.
22. Hva er streikebryteri?
Streikebryteri er å utføre arbeidet til en som er tatt ut i streik.
Det kan skje enten ved at en som ikke er tatt ut i streik, overtar oppgavene til en som er i streik. Eller ved at en som er tatt ut i streik, likevel møter på jobb og utfører arbeid som er omfattet av streiken.
Arbeidstakere som ikke er omfattet av konflikten, har kun rett og plikt til å utføre sitt vanlige arbeid. Det er samtidig en vanlig oppfatning at daglig leder eller administrerende direktør kan overta sine underordnedes oppgaver, men hvor grensene går er uklare.
Streikebryteri er ikke forbudt etter norsk lov, men det er bred enighet om at det er grovt illojalt.
Innsikt: Her er en kort forklaring på hva lockout er
Øvrige kilder: HK, LO, Tariffleksikon, Fagforbundet
Flere saker
LO vil ha en garanti for at sykelønnsordninga ikke blir rørt de neste fire årene.
Terje Pedersen / NTB
LO avviser nytt sykelønnsforslag fra NHO
Brian Cliff Olguin
Siw gikk i luksusfellen
Alma lurte på hvorfor hun ble deprimert hver måned, uten noen grunn. Da hun fikk vite om PMS, begynte bitene begynte å falle på plass.
Maud Lervik
Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Jan Kåre Ness
Nå er Kiwi-ansatte Joakim (29) sikret flere hundretusener mer i pensjon
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox