Jobben min
Jeg lagde tittelen med bokstavkjeks
Hvem: Elisabeth Vold Bjone
HvA: Grafisk designer
Hvor: Cappelen Damm, Oslo
Kasper Holgersen
kasper@lomedia.no
Jeg har jobbet i forlaget i 25 år nå. Etter at jeg var ferdig utdannet i 1994, jobbet jeg frilans som illustratør i halvannet år. Så ble jeg ansatt i et internettselskap der jeg jobbet i tre år. Der jobbet vi veldig tidlig med internett. Det var ikke veldig gøy å være designer med bare én font, men litt morsomt var det likevel!
I Cappelen Damm samarbeider vi med forfatterne og redaksjonene for å finne et uttrykk til boka som alle er fornøyde med. Min jobb er å få folk til å bli nysgjerrige nok til å gå bort og ta opp boka. Så er det noen andre som har skrevet en baksidetekst som forhåpentligvis gir dem lyst til å kjøpe den. Målet med omslaget er å vekke interesse, men ikke lyve om hva boka inneholder. Omslaget er jo en salgsplakat for boka, så vi prøver å gi den best mulig forutsetninger for å bli kjøpt i en bokhandel.
Vi er her for å gjøre teksten tilgjengelig for leseren. Målet er at leseren ikke skal tenke over at noen har designet boka, men føle at den er tilgjengelig. Hvis de i tillegg synes den er fin, er det selvfølgelig flott!
I løpet av et år håndterer jeg mellom 170 og 250 bøker. 30–50 av dem jobber jeg med fra bunnen av. Noen ganger faller bare alt på plass, og jeg kan bli ferdig med en bok på noen timer. Andre ganger kan jeg bruke flere uker, og det kjennes som om man aldri blir ferdig.
Noe av det morsomste med jobben er å løse ting på mange forskjellige måter. En gang hvor jeg skulle lage tittelen på omslaget med bokstavkjeks, endte jeg med å spise to kjeksesker. Jeg trengte en «M», men det var ingen i den første esken. I den andre var det en «M» – men den var knekt.
Det kan være ganske slitsomt når det er veldig, veldig, veldig mye som skal være ferdig, som ofte er rett før ferien. Da kan man kanskje tenke at man skulle ha gjort noe annet. Heldigvis har jeg erfaring nok til å vite at dette går i faser. Plutselig sendes en stor jobb av gårde til trykk, og ting roer seg ned.
Jeg synes det er veldig befriende å ha en jobb som ikke redder liv. Hvis jeg har en dårlig dag på jobben, kommer det kanskje en feil strekkode på en bok. Det kan bli dyrt og er ikke så gøy, men det er ingen som dør av det. Så lenge man husker på det, fjerner man litt av stresset.
Flere saker
EKSEMPEL: Streiken for tariffavtale ved Olivia Hegdehaugsveien i 2023 trekkes fram som et ferskt eksempel på hvordan krav om tariffavtale kan bli møtt med stor motstand.
André Kjernsli
Lokker, skremmer og truer ansatte: – Fagforeningsknusing skjer i Norge
Høyre-byrådet vil åpne Karl Johan og sidegatene for søndagshandel.
Jonas Fagereng Jacobsen
Shopping på søndager er et angrep på fritiden
Brian Cliff Olguin
Ansatte i LO-forbund er splittet: – Lojaliteten til eget forbund er sterkt
Sandra Flensborg jobber på lageret og på kontoret på Byggmakker.
Martin Guttormsen Slørdal
Sandra (28) jobbet 12-13 timer om dagen. Drømmen var egen bolig
Endringene i januar kan bety mye for deg som mottaker av Nav-ytelser.
Rebekka Johannessen Litland
Flere Nav-ytelser øker i januar. Se de nye satsene
Tri D. Nguyen