PÅ VEIEN: Julia Rosseland Hansen (25) er en av over 600 unge LO-medlemmer som i dag går ut på patrulje. De sjekker om arbeidsgiverne følger loven.

PÅ VEIEN: Julia Rosseland Hansen (25) er en av over 600 unge LO-medlemmer som i dag går ut på patrulje. De sjekker om arbeidsgiverne følger loven.

Martin Guttormsen Slørdal

Snart kommer Julia og 600 unge frivillige til en arbeidsplass nær deg. LOs sommerpatrulje er i gang

Og til alle unge som skal jobbe i sommer: Har du 13 timers arbeidsdager uten overtidsbetaling?
25.06.2018
11:39
25.06.2018 11:39

hk-nytt@lomedia.no

Utstyrt med kjærlighet på pinne og jobbhåndboka i sekken begir LOs Julia Sofie Rosseland Hansen (25), 600 frivillige unge LO-medlemmer og mange som jobber med ungdomsarbeid i LO i hele landet seg av sted. I dag starter LOs sommerpatrulje. De skal patruljere butikker, kafeer og andre arbeidsplasser i hele landet og sjekke om arbeidsgiverne følger arbeidsmiljøloven.

Hansen var med sommerpatruljen første gang som frivillig for fem år siden. Da jobbet hun i bokhandel og ble rekruttert av sin kollega og tillitsvalgte i Handel og Kontor. Siden begynte hun å jobbe som ungdomssekretær i LO i Oslo og Akershus.

LES OGSÅ: Sjekk at sommerjobben holder mål

Lovbrudd på en tredel av arbeidsplassene

I fjor avdekket sommerpatruljen i Oslo og Akershus lovbrudd på over 32 prosent av arbeidsplassene de besøkte. Hadde de troppet opp på kafeen der Julia Sofie Rosseland Hansen hadde sommerjobb som 16-åring, hadde de hatt mye å notere på skjemaet sitt.

Hun meldte seg inn i LO som 15-åring da hun jobbet på en kafé på den svenske siden av Svinesund. Ellevetimers arbeidsdager uten overtidstillegg, noen ganger var det ikke tid til pause i det hele tatt, lønna var 75 svenske kroner i timen, og mye av pengene gikk til bussbilletten fram og tilbake. Det hjalp ikke stort å være norsk LO-medlem i Sverige og det kom ingen svensk LO-sommerpatrulje heller.

Deler ut kjærlighet på pinne

– De fleste arbeidsgiverne følger loven og ønsker sommerpatruljen velkommen, sier Hansen.

– Men hva er det verste sommerpatruljen ser?

– Det er når vi treffer ungdom som jobber inntil 13 timer uten overtidsbetaling. De vet ikke at det ikke er lov. De vet ikke om de har verneombud på jobben. Og mange vet ikke hva et verneombud er heller, forteller Hansen.

– Hva gjør dere hvis en arbeidsgiver nekter dere å snakke med de ansatte?

– Det er ofte fordi de ikke har tid og vi kan ikke tvinge oss på. Så da gir vi dem jobbhåndboka som forteller hva som er lov og ikke. Og deler ut kjærlighet på pinne.

25.06.2018
11:39
25.06.2018 11:39