JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Sommerpatruljen skal synes.

Sommerpatruljen skal synes.

Harald Henmo

Jakter på jobbsnusk

De blir tatt godt imot, og har lite å rapportere. – Det er bra, sier Victor Ringsrød og Lill Skofteby-Olsen i LOs sommerpatrulje i Østfold. Det betyr jo at sommerpatruljen virker.
25.06.2013
14:06
27.08.2015 20:00

harald.henmo@lomedia.no

Ringsrød er med på sommerpatrulje for andre gang, Skofteby-Olsen for tredje. Hele uka skal de to medlemmene av HKs ungdomsgruppe besøke hundrevis av arbeidsplasser i hele fylket for å sjekke arbeidsforholdene. Og det går stort sett bra.

– Jeg har aldri oppdaget noe verre enn at folk har feil stillingsprosent i kontrakten. Det er gjerne fordi noen har sluttet, og så har noen andre overtatt en del av deres jobb, og så har man glemt å justere kontakten. Så det har vi gjerne ordnet på stedet, sier Ringsrød.

– Østfold er et fylke der vi alltid har vært flinke til å organisere oss. Alle kjenner noen som vet hvordan det skal være.

To og to

HK-Nytt er med patruljen åpningsdagen i Moss. Etter en innledning deles den inn i grupper etter forbundstilhørighet, og deretter i par. To er ideelt: Da kan den ene gå ut og ta en telefon hvis det er noe som må sjekkes – om tariff eller arbeidsmiljølov eller andre ting – og en patrulje på to er et noe mindre foruroligende inntog for bedriftsledelsen enn om man braser inn med en hel gjeng.

Parene får deretter lister over arbeidsplasser som skal besøkes.

– Disse er plukket ut på grunn av at det er steder der vi tror det jobber unge mennesker, som er nedslagsfeltet for patruljen. Det er ikke fordi vi har noen spesiell mistanke om at det er noe galt, sier Lise Gundersen fra HKs region øst.

Så tar man med arbeidsmiljøloven, HKs overenskomster, vervemateriell og sjekklister og legger i vei.

– Bruk fornuften og spør høflig, sier Gundersen.

Ti spørsmål

Og det gjør Ringsrød og Skofteby-Olsen. Daglig leder oppsøkes først, for å be om tillatelse til å snakke med de ansatte. Det får man. Flere av lederne ønsker til og med velkommen.

– Det er bra at dere følger med, sånn at ingen blir utnyttet, sier en butikksjef.

Skofteby-Olsen forteller at det bare er ett sted hun er blitt nektet å snakke med de ansatte de årene hun har gått sommerpatrulje.

Så går man gjennom sjekklisten med den ansatte. Den har ti punkter: Arbeidskontrakt, ferie, feriepenger, lønningsslipp, skattekort, pause, lønn, overtidsbetaling, tariffavtale og ansettelsesprosent/-type. Ikke alle bedrifter har tariffavtale, ikke alle er organisert, og det er et mylder av stillingsprosenter. Men på de fleste punktene er det positivt svar alle steder vi er innom: Kontrakter, lønnsslipper, pauser og ferieforhold er på stell. Og alle får høre, og lesestoff, om LO og Handel og Kontor.

Lang vandring

De to HK-erne ble selv engasjert i fagbevegelsen av en ivrig tillitsvalgt i sin tid.

– Victor og jeg jobbet sammen i en butikk der det var en veldig flink tillitsvalgt. Hun fikk oss med, og oppfordret blant annet til at vi skulle starte en ungdomsgruppe her i Østfold, forteller Skofteby-Olsen.

– Der vi jobbet var det gode forhold og høy organisasjonsgrad, supplerer Ringsrød.

– Vi hadde det bra, men vi skjønte at ikke alle hadde det sånn.

Og det var starten på patruljeaktiviteten. Den syns de to er både interessant og trivelig – med ett forbehold:

– Jeg har tatt på feil sko til dette, sukker Ringsrød når vi setter oss for å ta en pause.

– Det er det aller viktigste for å gå sommerpatrulje, sier Skofteby-Olsen, med sekken full av brosjyrer og avtaler og lovverk:

– Gode sko.

LOs sommerpatrulje arrangeres for 28. året på rad.

25.06.2013
14:06
27.08.2015 20:00