Ekspertene svarer
Trenger vi ektepakt?
colourbox.com
SPØRSMÅL: Vi er et ektepar som har funnet hverandre i voksen alder og har hver våre barn. Vi lurer på om vi bør ha ektepakt?
Vi vil avklare hva vi skal eie sammen, og samtidig få fram hvilke verdier vi tok med oss inn i ekteskapet og har fått i arv, i tilfelle samlivsbrudd og fremtidig arveoppgjør.
En av oss har fått en hytte som forskudd på arv. Hytta har vært i familien i generasjoner og skal forbli i familien. Den andre har mottatt en uføreerstatning. Utbetalingen skulle dekke tapt fremtidig arbeidsinntekt, og vi mener det er viktig å ivareta det. Deler av erstatningen er brukt på oppussing av den forrige boligen vi eide sammen, og noe ble brukt til nedbetaling av boliglånet vi hadde den gangen.
Vi ønsker å sikre at erstatningsutbetalingen ikke må deles, og at hytta forblir i den enes familie ved brudd eller død.
SVAR: Etter ekteskapsloven kan verdier en har med seg inn i ekteskapet eller har fått i arv eller gave, kreves skjevdelt ved samlivsbrudd. Skjevdeling betyr at verdien kan holdes utenfor det partene skal dele. For å kunne skjevdele må ektefellen dokumentere at hytta er mottatt i arv eller gave, eller at hen hadde den med seg inn i ekteskapet og at den er i behold.
Alternativt kan partene inngå en ektepakt der det bestemmes at hytta skal være ektefellens særeie. Det betyr at partene endrer formuesordningen for hytta. Den lovbestemte formuesordningen som ellers gjelder for ektefeller, felleseie, bestemmer nemlig at alle verdiene skal deles likt ved brudd. Særeie medfører at hytta holdes helt utenfor delingen av verdiene mellom partene og beholdes av eieren.
Når det gjelder uføreerstatningen, er dette midler som kan holdes utenfor en deling etter ekteskapsloven. Ettersom utbetalingen er mottatt og brukt i den forrige boligen, er ikke dokumentasjon i dag oppdatert. Overskuddet og verdien ble overført i dagens bolig.
Dere vil trenge en ektepakt. Denne må utformes i tråd med lovens formkrav og med nødvendige signaturer av vitner.
Ane Torbergsen
Advokat og fagansvarlig for familierett i Help
Flere saker
Om EU-dommene blir norsk rett, vil en ansatt i 50 prosent stilling kunne få overtidsbetalt idet hun jobber ut over 20 timer.
Brian Cliff Olguin
Jobber du deltid uten overtidsbetaling? Nå kan reglene endres
Til tross for at folk har fått mer å rutte med det siste året, er det få som kommer seg inn på boligmarkedet i sentrale strøk, ifølge LOs boligindeks.
Sissel M. Rasmussen
Arbeidsfolk presses ut av byene: – Har ikke råd til å bo der de jobber
Sykefraværet har økt i mange land etter korona-pandemien.
Kasper Holgersen
Sykefraværet øker mer i andre land
EKSEMPEL: Streiken for tariffavtale ved Olivia Hegdehaugsveien i 2023 trekkes fram som et ferskt eksempel på hvordan krav om tariffavtale kan bli møtt med stor motstand.
André Kjernsli
Lokker, skremmer og truer ansatte: – Fagforeningsknusing skjer i Norge
Høyre-byrådet vil åpne Karl Johan og sidegatene for søndagshandel.
Jonas Fagereng Jacobsen
Shopping på søndager er et angrep på fritiden
Brian Cliff Olguin