JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ekspertene svarer:

Hvem kan være fullmektig?

colourbox.com

SPØRSMÅL: Foreldrene mine har skrevet framtidsfullmakt, der de har satt inn hverandre som fullmektiger. Er dette vanlig, og hva skjer hvis ingen av dem er i stand til å ta vare på seg selv?

SVAR: Du kan velge flere fullmektiger. Det vanligste er å velge ektefelle/samboer som fullmektig nummer en, og barn som fullmektig nummer to, som kan tre inn hvis fullmektig nummer en er forhindret fra å utføre oppdraget.

Fullmektigens livssituasjon vil kunne endre seg fra framtidsfullmakten opprettes og fram til den senere skal brukes. Det kan derfor være lurt å utpeke en fullmektig nummer to, som kan tre inn dersom den første fullmektigen blir forhindret. Fullmektigene kan ha ansvar sammen eller hver for seg. Generelt anbefaler vi at én person er fullmektig, så kan heller øvrige arvinger ha innsynsrett i hva fullmektigen foretar seg.

Fullmektigen må være én eller flere fysiske personer. Du kan ikke utpeke for eksempel et advokatfirma eller et regnskapsbyrå som fullmektig, men det er likevel mulig å velge en navngitt advokat eller regnskapsfører, fordi
de er fysiske personer. Andre eksempler på mulige fullmektiger kan være ektefelle, samboer, barn, søsken, barnebarn, venn eller en annen person du har tillit til.

Valget av en framtidsfullmektig er en viktig beslutning. Det bør være noen du stoler på og som er villig til å påta seg ansvaret med integritet og omtanke. Vurder gjerne faktorer som tillit, evne til å ta beslutninger, pålitelighet, kommunikasjon, juridisk og økonomisk kompetanse og geografisk nærhet. Husk å spørre den som utpekes som fullmektig, om hen er villig til å være fullmektig for deg om du skulle trenge det. Det er ingen plikt å si ja til oppgaven.

Line Karlsen Ask

Advokat og fagansvarlig for arv i Help