JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

colourbox.com

Ekspertene svarer:

Er framtidsfullmakt nødvendig?

23.01.2024
13:59
23.01.2024 13:59

SPØRSMÅL: Behøver jeg en framtidsfullmakt?

SVAR: En framtidsfullmakt gir noen andre rett til å ta beslutninger på vegne av deg hvis du blir varig ute av stand til å gjøre det selv. I framtidsfullmakten bestemmer du selv hvem denne/disse personene skal være, og hva de har fullmakt til å gjøre. Framtidsfullmakt er et alternativ til vergemål, som betyr at statsforvalteren utpeker en fast verge eller en advokat til å hjelpe deg. Hva vergen kan gjøre, er regulert i vergemålsloven.

Hvis du har skrevet framtidsfullmakt, trenger din fullmektig en legeerklæring på at du er varig ute av stand til å ivareta dine egne interesser for at framtidsfullmakten skal tre i kraft. Framtidsfullmakten bør stadfestes av statsforvalteren. Oppretter du en framtidsfullmakt, står du fritt til å bestemme hvem som skal ta vare på dine økonomiske og private interesser. Framtidsfullmakt gir deg større grad av selvbestemmelse enn et vergemål fordi du selv avgjør hva som skal skje. Mange bruker framtidsfullmakten til å gi fullmektigen rett til å selge boligen de ikke lenger kan bo i, og dele salgssummen som forskudd på arv mellom arvingene. Dette er tidkrevende å få gjort gjennom et vergemål. Potensielle ulemper ved framtidsfullmakt kan være at fullmektigen misbruker fullmakten, at det blir konflikter blant pårørende og mangel på klare instruksjoner i teksten. Derfor anbefaler vi at arvingene får innsyn i kontobevegelser, for eksempel én gang i året.  

Line Karlsen Ask

Advokat og fagansvarlig for arv i Help

23.01.2024
13:59
23.01.2024 13:59