Spør ekspertene:
Ektefeller og gjeld
colourbox.com
SPØRSMÅL: Jeg er gift og har vært det i mange år. Vi har felleseie. Nå har jeg akkurat fått vite at min mann har opparbeidet seg en betydelig forbruksgjeld de siste årene. Jeg føler meg ført bak lyset og er usikker på hva som nå vil skje. Jeg har selv en ryddig økonomi, er opptatt av å spare penger og har ikke annet lån enn vårt felles boliglån. Hvordan vil hans gjeld innvirke på meg ved et brudd?
SVAR: I ekteskapet kan som hovedregel ikke en ektefelle stifte gjeld med virkning for den andre ektefellen. Gjelden som din mann har tatt opp er det med andre ord han som er ansvarlig for. Dersom han ikke klarer å betjene gjelden, kan ikke kreditorene gå på deg for å få innfridd din manns gjeld.
Ektefeller får felleseie ved ekteskapets inngåelse. Felleseie er en delingsregel som medfører at alle verdier opparbeidet i ekteskapet, og som ikke kan holdes utenfor delingen, skal deles likt mellom ektefellene ved et brudd, men først etter at det er gjort fradrag av gjeld. Mye gjeld på en av partene medfører at denne har mindre verdier til deling med den andre, og det vil få en konsekvens for deg.
Ved et eventuelt brudd mellom dere skal det gjennomføres et økonomisk oppgjør i tråd med felleseieregelen. Det betyr at det både for din del og for din manns del må settes opp en beregning over hva dere har i nettoverdier som skal deles likt.
For din manns del innebærer det at det fra hans verdier, typisk andelen av boligen, eventuell andel av bil, sparemidler og lignende, skal gjøres fradrag for hans andel av boliggjelden og hans forbruksgjeld. Dersom gjelden ikke overstiger hans verdier, skal han dele halvparten av nettoverdien med deg. Hvis gjelden hans overstiger hans verdier, har han imidlertid ikke verdier å dele med deg. Din halvpart av dine netto verdier må du uansett dele med din mann. Gjelden på hans hånd medfører dermed at du vil få mindre, og i verste fall ingenting, fra ham i et delingsoppgjør, mens du må dele halvparten av dine netto verdier med han. Det kan med andre ord bli en stor ubalanse mellom dere i delingsoppgjøret, og du vil gå ut av ekteskapet med mindre verdier enn om han ikke hadde denne forbruksgjelden.
Ane Torbergsen
Advokat og fagansvarlig i familierett i Help Forsikring
Flere saker
FØRST UTE: Ida Herlofsen og kollegaene i Blivakker-butikken i Markens gate i Kristiansand er den første fysiske butikken i kjeden med tariffavtale.
Brian Cliff Olguin
Ansatte på Blivakker gikk opp i lønn: – Vi er veldig heldige her
DISKUSJON: Fra venstre Patrick Iversen, Marta Kaczynska, Pavel Karevold Grønhaug og Rakel Snekkenes under en gruppeoppgave hvor de konkluderer med at unge tillitsvalgte trenger en tillitsvalgtguide for dummies.
Brian Cliff Olguin
Unge HK-tillitsvalgte møttes i Oslo: – Gøy med faglig påfyll
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad
Hva kan du gjøre med feriedagene du har til overs ved nyttår?
Illustrasjonsfoto.
Kasper Holgersen
Varetelling 1. januar kan være ulovlig
Jonas Fagereng Jacobsen
Tess-ansatte får dobbelt betalt for beredskapsvaktene
Flere tidligere ansatte har tapt økonomisk på konkursen, forteller Ann Suade Garcia, fagleder i HK region Øst.
Erlend Angelo