JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Rett til heltid viktigst

– Det hjelper ikke med høyere timelønn hvis du ikke jobber nok timer. HKs Peggy Hessen Følsvik argumenterte for at retten til heltid er en forutsetning for likelønn under LOs representantskapsmøte i dag.
23.02.2010
14:16
16.12.2013 12:40

lene.svenning@lomedia.no

En likelønnspott er ikke det eneste saliggjørende tiltaket for å få likelønn i norsk arbeidsliv, framholdt Handel og Kontors 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik i debatten om tariffoppgjøret. De andre tiltakene likelønnskommisjonen foreslo har fått alt for lite oppmerksomhet, mener hun.

Garantilønn

– Handel og Kontor er for økte rammer for enkelte grupper i offentlig sektor, men likelønnsgapet er størst i privat sektor, sa forbundets 1. nestleder i debatten etter LO-lederens innledning i Folkets Hus.

Følsvik mener det må ulike tiltak til i de enkelte delene av arbeidslivet for å få til likelønn. I noen av HKs tariffavtaler er det etablert ordninger med garantilønn. Det er en ordning HK mener virker godt, og ønsker å styrke og videreutvikle i flere tariffavtaler.

Lovfesting

Det aller viktigste tiltaket for å få til likelønn mener imidlertid Følsvik er lovfesting av retten til hel stilling.

– Det hjelper ikke med høyere timelønn hvis du ikke får jobbe nok timer, framholdt nestlederen.

Følsvik appellerte til den rødgrønne regjeringen og statsminister Jens Stoltenberg om å lovfeste denne retten.

Hun viste til tall fra Arbeidskraftsundersøkelsen: I tredje kvartal i fjor var 62.000 arbeidstakere undersysselsatte, eller deltidsarbeidsledige. 80 prosent av dem er kvinner. 657 000 jobbet deltid på samme tid, og 484 000 av disse var kvinner.

– Dette kan vi ikke akseptere, understreket Følsvik.

Mertidstillegg

HK vil stille flere krav i tariffoppgjøret for å få bukt med ulikelønn.

– Vi i HK utformer nå krav om et mertidstillegg. Men dette er bare et skritt på veien, sa hun.

Mertidstillegg skal gi deltidsansatte lønnstillegg for arbeidede timer utover de kontraktsfestede. Kravet stilles ikke først og fremst for å øke lønna, men for å presse arbeidsgiverne til å tilby mer reelle arbeidskontrakter.

23.02.2010
14:16
16.12.2013 12:40