Flere får jobbe mer
Tjue kassemedarbeidere på Coop Obs i Haugesund ville ha større stillinger. Med HKs hjelp fikk de det.
lene.svenning@lomedia.no
HK-tillitsvalgte Ann Karin Simonsen hadde sett seg lei på at så mange av kollegene jobbet deltid. Hun mistenkte at mange av dem ønsket seg mer arbeid, selv om få av dem snakket høyt om det. – Du går ikke og annonserer at du vil ha mer arbeid, at du har dårlig råd. Det har med stolthet å gjøre, mener hun.
Kartlegging
Simonsen satte deltidsproblematikken på dagsordenen i arbeidsmiljøutvalget, og ble møtt med velvilje. En prosjektgruppe bestående av representanter for ledelsen og HK-klubben ble satt ned for å kartlegge om de ansatte i kassene, hele seksti stykker, ville jobbe mer. Det var nettopp i denne avdelingen at butikken hadde flest lave stillinger. Gruppa skulle også finne ut om bemanningen sto i forhold til kundestrømmen.
Ifølge tariffavtalen har de deltidsansatte fortrinnsrett til såkalt merarbeid.
I slutten av august sendte prosjektgruppa brev til alle kassemedarbeiderne, bortsett fra skoleelevene. Tjue av dem sa ja til å utvide arbeidstiden sin. Simonsen tror flere hadde bedt om mer arbeidstid hvis det ikke hadde vært for at mesteparten av de ledige timene hadde vært på kvelder og helger, som er den minst populære arbeidstiden. I brevet til de ansatte ble det presisert at det var nettopp på disse tidene det var mest ledig, forteller Ann Karin Simonsen.
Ønskene oppfylt
Etter at prosjektgruppa nå har gått igjennom arbeidskraftbehovet, fikk alle tjue tilbud om flere timer. To av dem fikk hele stillinger, mens resten har økt sin stillingsprosent, med alt fra noen få timer til 21 prosent.
To av dem som gjerne ville ha mer arbeid er i fødselspermisjon. Simonsen understreker at også disse fikk sine ønsker oppfylt, og at større stillinger står og venter på dem når de kommer tilbake på arbeid.
Én av de ansatte jobbet mindre enn tolv timer i uka. Hun var fornøyd med å ha en liten stilling, men ville gjerne jobbe litt mer, slik at hun kom over tolvtimersgrensa som gir rett til tillegg for ubekvem arbeidstid. Det fikk hun. – Jeg er veldig fornøyd, jeg hadde ikke trodd ledelsen skulle legge seg sånn i selen for å gjøre alle til lags. Alle fikk det som de ville med de timene som var ledige, sier Ann Karin Simonsen fornøyd.
Trenger mange hoder
Hypermarkedssjef Harald Fosen er glad for at flere av de ansatte i kassa har fått større stillinger. For ledelsen var det også viktig å tilpasse bemanningen til kundestrømmen, å finne ut når de trengte mest folk på jobb. Fosen holder fram en graf som viser at det er flest kunder mellom halv tolv og halv seks på kvelden på hverdagene. Dermed har butikken behov for færre kassemedarbeidere før og etter den tid.
– Handel og Kontor og medarbeiderne våre ønsker seg større stillinger for å forsørge seg og sine. Men med en åpningstid fra ni om morgenen til ni om kvelden trenger vi mange hoder. Skulle alle jobbet heltid hadde vi bare kommet til onsdag formiddag på vaktplanen, mener han.
Fosen mener det er nødvendig at alle deler på kvelds- og helgejobbinga for å få til flere større stillinger. – Vi ville ha rettferdige stillinger, ikke bare at de som har jobbet her lengst får de beste vaktene, sier han. Hypermarkedssjefen mener også at større stillinger er viktig for at Obs skal være en attraktiv arbeidsplass i framtida.
Liker ikke deltid
Det var flere grunner til at Simonsen ønsket at kollegene skulle få muligheten til å jobbe mer. Først og fremst fordi mange ønsket det, men også fordi hun mener folk fungerer bedre på jobben om de deltar i størst mulig grad.
– Når folk har en liten stilling klarer de ikke å komme helt inn i jobben. Folk er flinke, men de klarer ikke å lære alle rutiner når de er lite på jobb. I neste omgang går det utover kollegene også, som noen ganger må gjøre arbeidsoppgavene på nytt, sier hun.
Simonsen er kritisk til at det er flest kvinner som jobber deltid, mens mennene jobber heltid. – 30 timers arbeidsuke hadde vært det optimale. Da sliter du deg ikke sånn ut. Da kunne flere jobbet heltid også, sier Simonsen, som understreker at det selvfølgelig måtte være med full lønnskompensasjon.
Slik mener hun mange kunne unngått å bli ufør.
Full stilling for mye
Anne Brit Halleland er en av kassemedarbeiderne på Obs som har fått mer arbeid. Endringen er ikke stor, hun har gått opp fra 68,5 til 69,5 prosent stilling, det vil si at hun begynner på jobb halvannen time tidligere én torsdag i måneden. Anne Britt er fornøyd med å jobbe deltid så lenge hennes yngste barn går i småskolen. Det finnes ikke tilbud om skolefritidsordning på datterens skole. – Når hun blir større vil jeg gjerne jobbe mer, forteller firebarnsmora.
Liv Liknes Halleraker har økt sin stilling fra 48 til 52,67 prosent. Det betyr sju timer mer arbeid i måneden. Selv om Halleraker er fornøyd med økningen, liker hun ikke måten det er gjort på. Nå har hun fått to nye arbeidsdager, hver på tre og en halv time, midt på dagen. – Jeg skal prøve hvordan det går, men hvis det blir for dumt vil jeg si ifra meg de timene, sier hun.
Halleraker, som har jobbet på Obs i femten år, hadde tidligere nesten full stilling, men sa i fra seg nesten all lørdagsjobbing. – 100 timer i måneden er egentlig passe. Full stilling er for mye i denne jobben, belastningen blir for stor for armer og skuldre, sier hun.
Dropper gjerne lørdag
– Jeg er veldig fornøyd. Dette ble gjort på en ryddig og rettferdig måte. Alle fikk si hva de ønsket. Det sier Anne Kristin Hauge, som har økt sin stilling fra 70,16 til 78,5 prosent. Det betyr at hun jobber to dager mer i måneden, og at hun begynner en halv time tidligere to andre dager.
Siden hun begynte på Obs i 1993 med 60-70 timer i måneden, har hun fått flere timer, litt etter litt. – Nå synes jeg det er passelig, selv om jeg godt kunne tenke meg å bytte ut jobbinga annenhver lørdag med arbeid på hverdager. Det kunne vært det neste steget. Men jeg trenger litt tid til hjemmet, og til å hjelpe foreldrene mine. Jeg har travle fridager, forteller hun.
Hovedtillitsvalgt Ann Karin Simonsen håper at den samme prosessen kan iverksettes i flere avdelinger på hypermarkedet. Hun tror mange av de om lag 300 ansatte ønsker seg mer arbeid.
Siste nytt
PÅ VEI MED GOODIEBAGS TIL HK-MEDLEMMER: F.v. Joanna Kalinowska (HK-Menzies), Berit Madsen (LO Oslo og Akershus), Amir Mayani (FLR-fagforeningsleder), deler av hodet til Kjell Finvåg fra HK, Vegard Bjørgo Engelund (HK-Menzies), samt Bahareh Khosbou og Claudia Christina Toader fra HK-Red Handling.
Leif Martin Kirknes
Norwegian starter bakkeselskap og tar over ansatte fra konkurrent
APPLAUS: Arbeidsminister Marte Mjøs Persen fikk applaus fra HKs representantskap da hun fortalte at mandatet til utvalget som skal vurdere reglene for nattarbeid i varehandelen er klart.
Brian Cliff Olguin
Nå skal det vurderes om butikkansatte skal kunne jobbe etter klokka 21 om kvelden
Mye lest
LØNNSHOPP: Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte øker lønna med 1.300 kroner i måneden
APPLAUS: Arbeidsminister Marte Mjøs Persen fikk applaus fra HKs representantskap da hun fortalte at mandatet til utvalget som skal vurdere reglene for nattarbeid i varehandelen er klart.
Brian Cliff Olguin