Robert Eriksson, Arbeids- og sosialminister (FrP) legger frem endringer i arbeidsmiljøloven.
Sissel M. Rasmussen
Eriksson: Flere i jobb på denne måten
Ved å gjøre det lettere å ansette folk midlertidig vil flere ende i faste jobber. Det er arbeidsminister Robert Eriksson overbevist om. I dag kom de første forslagene til ny arbeidsmilølov.
frode@lomedia.no
eline@lomedia.no
Pressekonferansen der arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) la fram sine endringer i arbeidsmiljøloven om midlertidig ansatte var ikke engang over, før det første varselet om rasende reaksjoner var et faktum - med Parats varslede proteststreik.
Robert Eriksson valgte å legge fram endringene i arbeidsmiljøloven som del av en pakke med tittelen: Fra trygd til trygg jobb. For det er nettopp dette det handler om, understreket ministeren.
– Vi vil gi flere mulighet til å komme seg inn i arbeidslivet.
Uten vilkår
Eriksson foreslår å gi arbeidsgiverne rett til å ansette midlertidig i inntil 12 måneder, uten at det knyttes spesielle vilkår til dette. Dagens lov sier at du må være vikar for noen eller utføre sesongarbeid hvis du skal ansettes midlertidig. Med Erikssons forslag er det fritt opp til arbeidsgiverne å ansette midlertidig i inntil et år.
– Målet er å gi flere en arena, ei bru, et springbrett, der de kan vise fram sitt talent. Alle har et talent, det tror jeg på. Når det blir lettere å prøve seg, vil det også bli lettere å få en fot innenfor i arbeidslivet.
Eriksson har valgt å se bort fra de fleste innspillene som er kommet fra fagbevegelsen (med unntak av Akademikerne). Han mener likevel det er tydelig å se at han har lyttet til innspillene som er kommet. Ifølge ministeren er det ingen spesielle aktører som har fått legge premissene for forslaget han nå skal bringe til Stortinget.
– Muligheten til å ansette midlirtidig kommer med tre begrensninger, slik at muligheten for misbruk reduseres, sier statsråden. Han påpeker at hans viktigste motivasjon er å gjennomføre regjeringens politikk, og at denne ble varslet tydelig allerede i valgkampen i fjor.
Tre begrensninger
De tre begrensningene Eriksson vil legge på de midlertidige ansettelsene er:
• Virksomhetene skal ikke kunne ansette mer enn 15 prosent av arbeidsstokken på slike korte kontrakter uten vilkår. Dette kommer i tillegg til andre midlertidig ansatte i bedriften.
• Virksomheten skal ikke kunne ansette samme person eller en annen person til akkurat det samme arbeidet i en ny 12-måneders periode. Dette blir en karanteneordning.
• Det er ikke adgang til individuelle avtaler om ekstra lange arbeidsdager og lange arbeidsuker med ansatte som går på slike korte kontrakter.
Beholder 4-årsregelen
Regjeringen vil beholde regelen om at du har krav på fast ansettelse etter fire år på midlertidige kontrakter. Venstre er ett av partiene som ønsker at denne regelen skal strammes inn, slik at du har krav på fast ansettelse etter to år.
Arbeidsministeren er sikker på at sysselsettingseffekten av å tillate midlertidig ansettele blir positiv.
– Forskning fra SSB viser nettopp at midlertidige får faste jobber i stor grad. Vi tror at vi nå legger fram gode tiltak for å få til det, og vi håper det får den effekten – for vi trenger mer arbeidskraft. Behovet for fagarbeidere vil bare øke, sier Eriksson.
Han understreket at adgangen til å ansette midlertidig uten vilkår ikke er å rokke ved hovedregelen i arbeidsmiljøloven: fast ansettelse.
Eriksson regner med at NHO, Spekter og Virke vil stille seg positive til forslagene. På arbeidstakersida er optimismen knytta til at Akademikerne vil støtte ham.
– Dessuten tror jeg ungdommer som hittil ikke har fått vist seg fram vil bli glade for dette.
Les mer:
Bakgrunn: Slik vil de blåblå endre arbeidslivet (05.12.14)
YS lammer flytrafikken tirsdag (05.12.14)
– Lite konstruktivt med arbeidsplikt (05.12.14)
Les mer:
Bakgrunn: Slik vil de blåblå endre arbeidslivet (05.12.14)
YS lammer flytrafikken tirsdag (05.12.14)
– Lite konstruktivt med arbeidsplikt (05.12.14)
Les mer:
Bakgrunn: Slik vil de blåblå endre arbeidslivet (05.12.14)
YS lammer flytrafikken tirsdag (05.12.14)
– Lite konstruktivt med arbeidsplikt (05.12.14)
Siste nytt
APPLAUS: Arbeidsminister Marte Mjøs Persen fikk applaus fra HKs representantskap da hun fortalte at mandatet til utvalget som skal vurdere reglene for nattarbeid i varehandelen er klart.
Brian Cliff Olguin
Nå skal det vurderes om butikkansatte skal kunne jobbe etter klokka 21 om kvelden
KAMPKLAR: HK-ledet Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
HK: Får ikke medlemmene økt kjøpekraft, blir det streik
Mye lest
LØNNSHOPP: Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte øker lønna med 1.300 kroner i måneden
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø