Saksøker SAS
Da SAS Spirit ble overdratt til SAS Ground Handling, gikk de ansatte kraftig ned i lønn. Nå går de rettens vei for å få den opp igjen.
Saken oppsummert
lene.svenning@lomedia.no
Fram til mars i fjor var SAS Spirit et eget selskap i SAS-konsernet. Da ble selskapet, som driver med flyfrakt, flyttet over i bakkeselskapet SAS Ground Handling (SGH).
Dette selskapet varslet at Sprit-ansatte ikke fikk beholde sin gamle lokale lønnsavtale, men at de skulle over på den samme lønna som de andre ansatte i SGH. 1. mai gikk de ned 7-10 prosent i lønn, altså 2.500 – 3.000 kroner i måneden.
EU-dom
Både de 110 medlemmene i Fellesforbundet og de 20 medlemmene i Handel og Kontor protesterte på lønnsnedslaget. Forhandlinger mellom klubbene og ledelsen har imidlertid ikke ført fram. I november stevnet de SGH for retten.
Arbeidsmiljøloven regulerer hva som skal skje med ansattes lønns- og arbeidsvilkår i forbindelse med såkalte virksomhetsoverdragelser. Bedrifter kan reservere seg mot å overta tariffavtaler etter at de utløper. Det gjorde SGH like før de Spirit-ansattes avtale utløp. Men HK og Fellesforbundet støtter seg til en EU-dom som sier at de ansatte ikke kan settes vesentlig ned i lønn ved en virksomhetsoverdragelse. Dette spørsmålet skal prøves for Oslo Tingrett.
Urimelig
Glenn Vinjor, HK-tillitsvalgt i SAS Spirit, er oppgitt over at han og kollegene gikk ned i lønn.
– Lønna vår har blitt til gjennom mange år med lokale lønnsforhandlinger. Det er betenkelig hvis det er så enkelt å sette oss ned i lønn, sier han.
Vinjor, som selv gikk ned 7,4 prosent i lønn, mener lønnsnedslaget er grunnen til at flere ansatte har sluttet det siste året.
Gunnar Holm, tillitsvalgt for Fellesforbundets medlemmer i bedriften, mener også at lønnsnedslaget er urimelig.
– Folk er forbanna og skuffa. Vi har vært med på å snu den økonomiske utviklingen i Spirit. Så blir vi satt ned i lønn over natta, og det er med på å gi bedriften enda bedre marginer, sier han.
Holm forstår at SGH har et ønske om å harmonisere lønna i bedriften, men påpeker at det ble uhåndterbart for medlemmene når lønnsnedslaget skjedde nærmest over natta.
Prinsippsak
Regionssekretær i HK, Kjell Finvåg, mener dette er en prinsipielt viktig sak.
– Skulle vi vinne fram i denne saken, vil det være vanskeligere for bedriftene å omorganisere eller bruke virksomhetsoverdragelse for å redusere de ansattes lønnsvilkår, sier han.
Denne saken er ikke det eneste spenningsmomentet i de SGH-ansattes hverdag. Som en del av SAS-konsernets økonomiske snuoperasjon, ligger SGH ute for salg.
Gjort det riktig
SGS mener selskapet har sitt på det tørre.
– Vi mener transaksjonen er utført riktig ut fra retningslinjene i arbeidsmiljøloven. Utover det ønsker vi ikke å kommentere saken i detalj før den skal opp i retten, sier personalansvarlig Terje Horn Evensen til Dagens Næringsliv.
Flere saker
Nå har de en dag mindre til barn, fritid og hvile
I 40 butikker manglet de ansatte skriftlige arbeidsavtaler. Illustrasjonsfoto
Colourbox.com
Ansatte i 300 butikker hadde mangelfulle arbeidskontrakter: – Alvorlig
Ellen Merete Thollefsen jobber to vakter på fire timer i uka. Mer går ikke.
Herman Bjørnson Hagen
Ellen Merete har slitt med kroniske smerter og utmattelse i 15 år
Ida Bing
Lisa fortalte at hun var gravid. Sjefens svar sjokkerte henne
Nestleder i Fagforbundet, Anne Green Nilsen og forbundssekretær Steffen Høiland i Fellesforbundet.
Per Flakstad
LO vedtok ny AFP-modell
LO har vedtatt at de vil jobbe for en ikke-kommersiell boligsektor i Norge.
Sissel M. Rasmussen