Utøyas lange linjer
– Utøya er et viktig sted for norsk arbeiderbevegelse. Vi prøver å sette øya i en politisk og kulturell sammenheng, sier Jo Stein Moen og Trond Giske.
Saken oppsummert
jan.erik@lomedia.no
De er litt hektiske begge de to forfatterne av boka «Utøya – en biografi». Om en time skal boka lanseres i Hamsunsalen i Gyldendalhuset, og Trond Giske og Jo Stein Moen har nettopp fått høre at selveste statsminister og partikollega Jens Stoltenberg kommer på lanseringen.
Neppe bok uten 22. juli
Men FriFagbevegelse.no har de tid til. Og de er ikke lite stolt av boka som er blitt noe langt mer enn en fortelling om tragedien 22. juli. Dette er nemlig to tidligere AUF-ere, Trond Giske til og med AUF-leder fra 1992 til 1996 og Jo Stein Moen som var nestleder i 1996 til 2000. Utallige ganger har de vært på Utøya, og minnene er sterke.
Men hadde det blitt noen historiebok uten 22. juli 2011?
– Neppe, sier Moen, og fortsetter:
– Men det burde ha blitt det. For det har vært diskutert i AUF om noen skulle lage noe på Utøyas historie.
Dronningen av Utøya
Uten å gå inn i anmelderiet: Det har blitt en flott og billedrik bok. De gode historiene er også med. Og de fleste av de viktigste personene i etterkrigstidas politiske Norge. I hvert fall dem fra arbeiderbevegelsen. Arbeiderpartiet statsministere har sjølsagt besøkt Utøya flere ganger. Ikke minst Gro Harlem Brundtland, som Moen kaller dronningen av Utøya.
– Hun har vært med å skape det moderne mediebilde av Utøya, sier Moen.
LO-toppen
Handels- og næringsminister Trond Giske er en travel mann, men dette har han tatt seg tid til, dette syns han er viktig, og det er ikke vanskelig å se at han syns det er stas å være forfatter på Gyldendal – han blar gjennom boka, kjæler litt med den som om han bar et barn varsomt på armen.
– Hvilken rolle har LO spilt for Utøya?
– En helt avgjørende rolle, sier Giske til frifagbevegelse og starter en lang og engasjert forelesning om da øya ble brukt som sommerleir for barn med foreldre som satt dårlig i det økonomisk til hva øya er blitt til i dag – etter at Oslo Samorganisasjon kjøpte den av en høyremann i 1933 og ga den til AUF i 1950.
– LO har vært en viktig deltaker på Utøya, og jeg tror alle LO-lederne har vært på øya. LO har til og med fått en topp kalt opp etter seg på øya, LO-toppen med tre hytter, et sted på øya for litt mer voksne deltakere, sier Giske.
Avstår fra royalty
Forfatterne tjener ikke ei krone på denne boka. Inntektene fra boka går til driftsselskapet Utøya AS. Boka kan bestilles via SMS på 2030, merket med «Utøya». Da går 100 kroner direkte til Utøya AS.
AUF har vedtatt en plan for Nye Utøya. Eskil Pedersen, dagens AUF-leder forteller i boka at AUFs målsetning er at Nye Utøya skal være Norges ledende kurs- og leirsted for ungdom, og igjen bli et sted for demokrati og toleranse.
Verken Giske eller Moen tar stilling til AUFs vedtak.
- Det er viktig å ta tida til hjelp, sier Trond Giske.
Flere saker
Nå har de en dag mindre til barn, fritid og hvile
I 40 butikker manglet de ansatte skriftlige arbeidsavtaler. Illustrasjonsfoto
Colourbox.com
Ansatte i 300 butikker hadde mangelfulle arbeidskontrakter: – Alvorlig
Ellen Merete Thollefsen jobber to vakter på fire timer i uka. Mer går ikke.
Herman Bjørnson Hagen
Ellen Merete har slitt med kroniske smerter og utmattelse i 15 år
Ida Bing
Lisa fortalte at hun var gravid. Sjefens svar sjokkerte henne
Nestleder i Fagforbundet, Anne Green Nilsen og forbundssekretær Steffen Høiland i Fellesforbundet.
Per Flakstad
LO vedtok ny AFP-modell
LO har vedtatt at de vil jobbe for en ikke-kommersiell boligsektor i Norge.
Sissel M. Rasmussen