Glad for kritikk
Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm mener lavprisselskapene i luftfarten utnytter sine ansatte. Handel og Kontor ønsker velkommen etter.
Saken oppsummert
martin.slordal@lomedia.no
Ifølge VG kaster arbeidsminister Hanne Bjurstrøm seg nå inn i debatten om sosial dumping i flybransjen.
– Når en kan reise til London for en 50-lapp, er det ikke tvil om at ansatte må betale for det. Slike reiser er en usolidarisk utnyttelse av de ansatte, som ikke burde komme overraskende på passasjerene, sier ministeren til Dagens Næringsliv.
Velkommen etter
Nestleder i Handel og Kontor, Peggy Hessen Følsvik, synes engasjementet kommer vel sent og at perspektivet er litt snevert. Hun forteller at HK tok kontakt med Arbeidsdepartementet for over et år siden og redegjorde for uverdige forhold for de ansatte i lavprisselskapet Ryanair. HK har ennå ikke fått noen tilbakemelding fra departementet.
– Jeg registrer at arbeidsministeren er på banen i forhold til norske ansatte i luftfarten og deres arbeidsforhold. Det er positivt. Men dette er også en kamp som gjelder for utenlandske ansatte som bor i Norge og jobber i eksempelvis Ryanair, sier hun, og legger til at Bjurstrøm godt kan utvide perspektivet og se at det er flere enn norske ansatte som blir utsatt for sosial dumping i denne bransjen.
Ikke vårt bord
Det har ikke lykkes HK-Nytt å komme i kontakt med arbeidsminister Bjurstrøm, men statssekretær Jan Erik Støstad i Arbeidsdepartementet skriver i en e-post til HK-Nytt at arbeidslivsspørsmål knyttet til luftfarten i utgangspunktet sorterer under Samferdselsdepartementet.
Han skriver at Arbeidsdepartementet på bakgrunn av HKs henvendelse har tatt kontakt med Samferdselsdepartementet for å få en avklaring på om det eventuelt kan finnes spesielle regler som begrenser adgangen til å føre tilsyn med utenlandske flyselskaper.
Hvem skal ha ansvaret?
Peggy Hessen Følsvik er ikke fornøyd med at det hersker usikkerhet om hvem som har myndighet til å passe på at utenlandske selskaper, som operer i Norge, følger norske lover og regler.
– Vi har hele tiden ment at når det gjelder arbeidsforhold skal ansvaret ligge hos Arbeidstilsynet. I dag ligger det hos Luftfartstilsynet. I vår dialog med Luftfartstilsynet har vi opplevd at det stilles spørsmål om hvorvidt norske myndigheter overhodet har tilsynsmyndighet når det gjelder arbeidsforhold i utenlandske selskap. Dette har vært et tema i over to år og det er flott hvis Arbeidsdepartementet nå konkretiserer hvem som har dette ansvaret, sier hun.
Flere saker
Nå har de en dag mindre til barn, fritid og hvile
I 40 butikker manglet de ansatte skriftlige arbeidsavtaler. Illustrasjonsfoto
Colourbox.com
Ansatte i 300 butikker hadde mangelfulle arbeidskontrakter: – Alvorlig
Ellen Merete Thollefsen jobber to vakter på fire timer i uka. Mer går ikke.
Herman Bjørnson Hagen
Ellen Merete har slitt med kroniske smerter og utmattelse i 15 år
Ida Bing
Lisa fortalte at hun var gravid. Sjefens svar sjokkerte henne
Nestleder i Fagforbundet, Anne Green Nilsen og forbundssekretær Steffen Høiland i Fellesforbundet.
Per Flakstad
LO vedtok ny AFP-modell
LO har vedtatt at de vil jobbe for en ikke-kommersiell boligsektor i Norge.
Sissel M. Rasmussen