JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Glad for kritikk

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm mener lavprisselskapene i luftfarten utnytter sine ansatte. Handel og Kontor ønsker velkommen etter.
11.09.2012
13:27
16.12.2013 20:06

martin.slordal@lomedia.no

Ifølge VG kaster arbeidsminister Hanne Bjurstrøm seg nå inn i debatten om sosial dumping i flybransjen.

– Når en kan reise til London for en 50-lapp, er det ikke tvil om at ansatte må betale for det. Slike reiser er en usolidarisk utnyttelse av de ansatte, som ikke burde komme overraskende på passasjerene, sier ministeren til Dagens Næringsliv.

Velkommen etter

Nestleder i Handel og Kontor, Peggy Hessen Følsvik, synes engasjementet kommer vel sent og at perspektivet er litt snevert. Hun forteller at HK tok kontakt med Arbeidsdepartementet for over et år siden og redegjorde for uverdige forhold for de ansatte i lavprisselskapet Ryanair. HK har ennå ikke fått noen tilbakemelding fra departementet.

– Jeg registrer at arbeidsministeren er på banen i forhold til norske ansatte i luftfarten og deres arbeidsforhold. Det er positivt. Men dette er også en kamp som gjelder for utenlandske ansatte som bor i Norge og jobber i eksempelvis Ryanair, sier hun, og legger til at Bjurstrøm godt kan utvide perspektivet og se at det er flere enn norske ansatte som blir utsatt for sosial dumping i denne bransjen.

Ikke vårt bord

Det har ikke lykkes HK-Nytt å komme i kontakt med arbeidsminister Bjurstrøm, men statssekretær Jan Erik Støstad i Arbeidsdepartementet skriver i en e-post til HK-Nytt at arbeidslivsspørsmål knyttet til luftfarten i utgangspunktet sorterer under Samferdselsdepartementet.

Han skriver at Arbeidsdepartementet på bakgrunn av HKs henvendelse har tatt kontakt med Samferdselsdepartementet for å få en avklaring på om det eventuelt kan finnes spesielle regler som begrenser adgangen til å føre tilsyn med utenlandske flyselskaper.

Hvem skal ha ansvaret?

Peggy Hessen Følsvik er ikke fornøyd med at det hersker usikkerhet om hvem som har myndighet til å passe på at utenlandske selskaper, som operer i Norge, følger norske lover og regler.

– Vi har hele tiden ment at når det gjelder arbeidsforhold skal ansvaret ligge hos Arbeidstilsynet. I dag ligger det hos Luftfartstilsynet. I vår dialog med Luftfartstilsynet har vi opplevd at det stilles spørsmål om hvorvidt norske myndigheter overhodet har tilsynsmyndighet når det gjelder arbeidsforhold i utenlandske selskap. Dette har vært et tema i over to år og det er flott hvis Arbeidsdepartementet nå konkretiserer hvem som har dette ansvaret, sier hun.

11.09.2012
13:27
16.12.2013 20:06