JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ble drapstruet

Sønnen til Bobbo-eieren truet i ettermiddag med å hente geværet. HK har anmeldt ham for drapstrussel. Politiet har ilagt besøksforbud for å roe gemyttene. Det er ståa utenfor den streikerammede kiosken i Tromsø.
30.03.2012
15:58
16.12.2013 18:48

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Situasjonen for de streikende utenfor Bobbo storkiosk tok en dramatisk vending i dag, da innehaverens sønn truet med å hente geværet og skyte.

HK har anmeldt sønnen, som også er medeier i kiosken, for drapstrusler og vurderer nå sikkerheten for de unge HKerne som er i streik for tariffavtale.

– Jeg liker ikke at innehaverne skal skremme oss bort, men vi kan ikke stå streikevakt med livet som innsats heller. Sikkerheten må komme først, sier regionsekretær Marius Nilsen til HK-Nytt.

Økt streikebemanning

Det har vært svært turbulent utenfor Bobbo etter at de ansatte gikk til streik for to og en halv uke siden. Arbeidsgiver Jan-Magne Karlsen har både truet med vold og gått til fysiske angrep på de streikende. Det siste har skjedd to ganger. Som HK-Nytt skrev om i går, dyttet han de streikende og kastet kaffe etter dem på onsdag. I går skjedde det igjen, Karlsen gikk løs på to streikevakter, brøt dem i bakken og truet med å skalle dem ned.

HK har anmeldt alle forholdene, og både streikevakter og vitner har vært til avhør.

– Ungdommene er redde. De vil ikke stå alene på streikevakt lenger, fordi de opplever sin arbeidsgiver som svært ustabil. Vi har derfor forsterket streikevakta. Nå er vi fire stykker her til enhver tid, forteller Marius Nilsen.

«Ta fram AK-en»

Men tryggheten ble ikke akkurat styrket for de streikende i dag. Nilsen forteller:

– Sønnen til innehaveren kom kjørende hit sammen med en kamerat. Gjennom bilvinduet gjorde han tegn med hendene som om han skulle skyte meg. De gikk inn i kiosken og da de kom ut igjen, sa sønnen til kameraten sin at han skulle hente AK-en og skyte. Han sa det høyt så vi skulle høre det, før de satte seg i bilen og kjørte av gårde. Dette synes jeg er veldig alvorlig, det er helt klart en drapstrussel, sier han.

Marius Nilsen ringte politiet med en gang, og har senere levert inn politianmeldelse.

Besøksforbud

Politiet i Tromsø har vært involvert i saken hele denne uka. De har mottatt både anmeldelser og motanmeldelser, de har foretatt avhør og nye avhør er avtalt til uka. Politioverbetjent Hans Martin Moen forteller til HK-Nytt at de i dag har ilagt innehaveren besøksforbud.

– Det betyr ikke at han ikke kan være i kiosken, men han har ikke anledning til å ta kontakt med de streikende. Dette er et forsøk på å dempe gemyttene mens etterforskningen pågår, sier Moen.

– Da er det også forventet at også streikevaktene opptrer skikkelig, legger han til.

Må dømmes

Handel og Kontor håper at politiet tar ut tiltale for både voldsbruk og drapstrusler. Regionsekretær Roger Johansen sier at HKs advokat Hjallis Bakke vil følge denne saken tett.

– Det er jo ikke bare en useriøs arbeidsgiver vi snakker om, det er også en voldelig person som gjør livet utrygt for folk. Jeg forutsetter at de straffes for forholdene, sier han.

Politioverbetjent Moen sier at de har opprettet en egen sak på det som skjedde mellom innehaverens sønn og streikevaktene i dag, og at det vil bli forfulgt.

– Vi behandler alle de sju forholdene som er anmeldt i denne saken. Når etterforskningen er ferdig, får vi se hva det ender med, sier Moen til HK-Nytt.

Steil arbeidsgiver

Det er altså fem HK-medlemmer som har streiket i to og en halv uke etter at arbeidsgiveren Jan-Magne Karlsen nektet å skrive under på tariffavtale med Handel og Kontor. Det de ansatte ønsker, er en anstendig lønn og et forutsigbart arbeidsforhold. Karlsen på sin side hevder at de ikke har råd til å betale tarifflønn, og er nå i ferd med å avvikle driften. Kiosken har opphørssalg og lokalet ligger ute for salg.

Til HK-Nytt har eierne uttalt flere ganger at det er HK sin skyld at de nå må legge ned, siden de taper så mye penger på streiken. Ekteparet Jan-Magne og Elin Karlsen mener også at ansatte må finne seg noe annet å gjøre hvis de er så misfornøyde med lønna og arbeidsforholdene.

30.03.2012
15:58
16.12.2013 18:48