JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fanene har en naturlig og viktig plass når fagforeningene mobilisere og markere mot politiske kampsaker.

Fanene har en naturlig og viktig plass når fagforeningene mobilisere og markere mot politiske kampsaker.

Arkivfoto: Kari Sofie Jensen

Demonstrasjon utenfor Stortinget torsdag:

Protesterer mot pensjonsforliket: – Folk er forbanna

LO-ledelsen jubla over pensjonsforliket, men torsdag samles grasrota i fagbevegelsen foran Stortinget for å vise sin misnøye.
14.03.2024
11:01
14.03.2024 19:12

helge@lomedia.no

– En seier som vil gjøre alderdommen bedre, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik da partiene på Stortinget ble enige om et pensjonsforlik for to uker siden.

Men i dag samles fagorganiserte fra nesten 200 klubber, foreninger og forbund utenfor Stortinget for å protestere mot heving av pensjonsalderen.

I front for demonstrasjonen står Ingunn Gjerstad, leder for LO i Oslo.

– Grunnplanet i fagbevegelsen er forbannet og vil ikke gi opp kampen om å få en verdig pensjon. Sinnet i grunnplanet har ikke lagt seg til tross for forliket, sier Ingunn Gjerstad til FriFagbevegelse.

– Hva kan dere oppnå etter at saken er avgjort med forlik i Stortinget?

Gjerstad forteller at oppslutningen om demonstrasjonen har blitt større etter forliket på Stortinget.

– Mange er misfornøyd. Det er ingen grunn til å la være å demonstrere for noe man tror på. Dessuten er ikke saken bestemt i Stortinget før den er behandlet i salen. Debatten kommer senere. Derfor har vi denne demonstrasjonen for å gi politikerne en klar melding, sier Ingunn Gjerstad til FriFagbevegelse.

Stortinget skal stemme over endringene i pensjonen 21. mars.

Alvorlig: Økt pensjonsalder betyr mange tusen flere uføre

 Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) er glad for engasjement, men mener enigheten både er bra for folk og for velferdsstaten vår.

– Et trygt og forutsigbart pensjonssystem gjør at alle kan ha tillit til at det er penger til pensjon i fremtiden også, sier Tonje Brenna til FriFagbevegelse.

Ingunn Gjerstad er altså ikke enig med statsråden.

Under regionkonferansen til LO i Akershus, uttalte hun at vi ikke kommer til å vinne fordelingskampen mellom arbeid og kapital hvis vi ikke får bukt med nyliberale reformer, som blant annet pensjon.

– Uten et bredt pensjonsforlik vil spørsmålet måtte bli behandlet hvert fjerde år og være avhengig av sittende regjering?

– Pensjonsspørsmålet må til enhver tid oppta fagbevegelsen, i tariffoppgjørene og i Stortinget. For oss er demonstrasjonen og den voldsomme oppslutningen et viktig eksempel på at grunnplanet ikke synes avtalen politikerne har inngått imøteser deres behov, sier Ingunn Gjerstad.

Leder for LO i Oslo, Ingunn Gjerstad, er ikke imponert over pensjonsforliket som er inngått på Stortinget.  Mellom 2013 og 2017 var hun første vararepresentant på Stortinget for SV.

Leder for LO i Oslo, Ingunn Gjerstad, er ikke imponert over pensjonsforliket som er inngått på Stortinget. Mellom 2013 og 2017 var hun første vararepresentant på Stortinget for SV.

Martin Guttormsen Slørdal

Forsterket behovet

Hun mener pensjonsforliket bare har forsterket behovet for en slik markering. 100 fagforeninger hadde meldt seg på før pensjonsforliket. Etter er det komme til 100 nye.

– Ditt eget parti, SV fikk store gjennomslag i forhandlingene. Det ble slitertillegg. Uten økning i aldersgrensen hadde det ikke blitt slitertillegg. Likevel vil dere si nei?

– LO i Oslo sier nei til forliket fordi vi mener det ikke møter kravene våre godt nok. Dette engasjementet har jeg ikke som partimedlem, men som fagforeningsleder. Politisk tar jeg dette innad i partiet, sier Ingunn Gjerstad.

– Folk er lei av å se at så mange må gå av med uførepensjon, uten at det er gode nok avtaler for det, poengterer hun.

Gjerstad er klar på at toppene i LO og partiene på Stortinget ikke har skjønt grunnplanet sitt behov fullt ut.

– LO kunne aldri gitt seg på høyere pensjonsalder uten å få gjennomslag for et slitertillegg, legger hun til.

– I politikken må man gi og ta. Hva ville du gitt?

– Vi vil ikke ha økt pensjonsalder. Dagens aldersgrense er høy nok. En av tre kvinner blir uføre mellom 60 år og pensjonsalderen. Og heve pensjonsalderen for å få slitertillegg er feil svar på spørsmålet. At uføre får en kompensasjon på 2500 kroner i måneden er ikke nok, mener Ingunn Gjerstad.

Lederen i LO i Oslo har tro på at et folkelig engasjement kan endre det endelige vedtaket.

– Får vi det ikke til nå, kan vi få det til senere.

– Ingen sparereform

Tonje Brenna avviser at dette er en sparereform, men at dette er grep som blir tatt for å gjøre pensjonssystemet mer rettferdig og sosialt bærekraftig.

– Vi har et historisk flertall på Stortinget for disse endringene. Ansvarlig styring innebærer bred enighet, heller enn å gjøre pensjon til et forhandlingskort hver gang det blir nytt flertall på Stortinget. Det hadde skapt usikkerhet. Nå har vi en langsiktig og god løsning som gir trygghet inn i alderdommen, sier Tonje Brenna til FriFagbevegelse.

– For å sikre bærekraften i systemet, må vi jobbe litt lenger i takt med at vi lever lenger. Da er det viktig at vi både har et pensjonssystem og et arbeidsliv som legger til rette for dette, legger hun til.

Brenna poengterer at sliterordningen sikrer trygghet for de som av ulike grunner ikke kan stå lenger i arbeidslivet.

– Gjennom økende aldersgrenser for trygder som uføretrygd, dagpenger og sykepenger, sikrer vi samtidig sosiale rettigheter for folk etter hvert som levealderen øker, Målet er klart. Det er en trygg og verdig alderdom for alle, i dag og i framtida. Denne enigheten bidrar til det, sier Tonje Brenna.

Bakgrunn: Pensjonen endres: Ti spørsmål og svar

Dette hovedtrekkene i pensjonsforliket

• Pensjonsalderen økes gradvis fra 1964-kullet.

• Uføre får økt alderspensjon, sammenlignet med Solberg-regjeringens nivå, men uføre får ikke full opptjening.

• En ny sliterordning for dem som går av tidlig.

• Økt skattefradrag for privat pensjonssparing.



Fremskrittspartiet og Rødt sto helt utenfor da partiene på Stortinget ble enige om et pensjonsforlik 29. februar.

14.03.2024
11:01
14.03.2024 19:12

Dette hovedtrekkene i pensjonsforliket

• Pensjonsalderen økes gradvis fra 1964-kullet.

• Uføre får økt alderspensjon, sammenlignet med Solberg-regjeringens nivå, men uføre får ikke full opptjening.

• En ny sliterordning for dem som går av tidlig.

• Økt skattefradrag for privat pensjonssparing.



Fremskrittspartiet og Rødt sto helt utenfor da partiene på Stortinget ble enige om et pensjonsforlik 29. februar.