JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
IKKE SÅNN: HKs neste landsmøte blir annerledes enn det forrige i 2016 - slik så det ut da. Det er på grunn av dagens smittevernregler, forklarer HK-leder Christopher Beckham.

IKKE SÅNN: HKs neste landsmøte blir annerledes enn det forrige i 2016 - slik så det ut da. Det er på grunn av dagens smittevernregler, forklarer HK-leder Christopher Beckham.

Martin Guttormsen Slørdal

HK vurderer å gjennomføre landsmøtet på én dag, fordelt på åtte steder

– Ingen rår over covid-19. Jeg er den første til å beklage, men det er ikke mye vi kan gjøre med det, sier HK-leder Christopher Beckham.
18.11.2020
14:57
18.11.2020 14:57

lene.svenning@lomedia.no

Handel og Kontor har for lengst tatt inn over seg at organisasjonens landsmøte i januar ikke kan gå av stabelen på ordinært vis. Allerede i april bestemte HK seg for å utsette landsmøtet fra september i år til januar 2021. I september gjorde forbundet et nytt vedtak: Å arrangere landsmøtet på tre steder, i Oslo, Drammen og Lillestrøm, og strømme det via nettet. Men med dagens smittevernregler kan det bli umulig å samle så mange mennesker i samme sal.

I et ordinært landsmøte er det 250 delegater til stede, i tillegg til en god del HK-ansatte og gjester fra inn- og utland. Et tredelt landsmøte ville betydd i underkant av hundre mennesker i samme rom.

Les også: Koronabonus på 10.000 kroner til butikkansatte i Norgesgruppen: – Veldig gledelig, sier konserntillitsvalgt

Nytt alternativ

Nå vurderer HK en ny løsning, som ser sånn ut:

• Å dele landsmøtet i to deler. Første del foregår på én dag, 8. januar. Denne delen vil bare ha tre punkter på dagsordenen: Åpning, konstituering og valg. Delegatene vil være samlet regionsvis på åtte ulike steder, og hvert møtested vil strømmes via internett. Om det ikke lar seg gjøre på grunn av smittevernsituasjonen, må delegatene sitte hver for seg hjemme.

• Andre del vil bli gjennomført i løpet av to-tre dager en eller annen gang i løpet av 2021, enten i én eller flere saler. Da vil landsmøtet behandle alle andre landsmøtesaker – bortsett fra forslag om endring i vedtektene. Hvis heller ikke annen del av landsmøtet lar seg gjennomføre, vil alle saker bli behandlet på neste landsmøte i 2024.

• Forslag til endring i vedtektene utsettes til neste landsmøte i 2024.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Avgjøres i desember

HK-leder Christopher Beckham understreker at denne løsningen ikke er vedtatt. Han og resten av ledelsen har skissert dette overfor de valgte regionlederne, og bedt dem diskutere det i regionstyrene, i landsmøtedelegasjonene og i avdelingene rundt om i landet. De skal i sin tur gi en tilbakemelding til forbundsledelsen, som på bakgrunn av det legger fram et forslag for forbundsstyret. Det er forbundsstyret som avgjør dette i sitt møte 3.- 4. desember.

– Dette kan gå. Se på det som en lang lunsjpause mellom del én og del to av landsmøtet. Neste år vet vi mer om smittesituasjonen og hvordan det går med vaksineringen, sier HK-leder Christopher Beckham.

På dette viset er det de samme forslagene og delegatene som gjelder, forklarer han.

Viktig å gjennomføre valg

– Hvorfor foreslår dere å gjennomføre valgene i januar, som den eneste store saken?

Vi er nødt til velge delegater til LO-kongressen. Og flere vil ut av forbundsstyret, andre inn. Det inkluderer valg av forbundets ledelse, sier han.

LO-kongressen, som skulle gå av stabelen i mai 2021, er utsatt til 2022. Men så langt er likevel ikke fristene for å melde inn delegater endret.

Både Beckham og 2. nestleder Elisabeth Sundset er konstituert, og dermed ikke landsmøtevalgt i sine roller. Til de tre posisjonene på toppen, er det så langt fem kandidater.

– Organisasjonen har godt av å få dette avklart, å få ro rundt valgene, sier Beckham.

Også 1. nestleder Bjørn Mietinen er foreslått som forbundsleder. 1. nestleder Elisabeth Sundset ønsker gjenvalg. I tillegg er Fawsi Adem, leder i region Øst foreslått inn i ledelsen, og Lena Reitan, regionkontorleder i Østlandet Sør, foreslått som nestleder.

Vedtektene må vente

Forbundsledelsen foreslår å utsette behandlingene av vedtektene til neste landsmøte i 2024. Det er rett og slett et spørsmål om tid, forklarer forbundslederen.

– Til sammen vil landsmøtet gå over færre dager enn et ordinært landsmøte. Og vi klarer fint å styre etter dagens vedtekter. Det vi trenger er ny politikk, sier han.

Flere forslag til endringer i vedtektene dreier seg om å begrense antall perioder den valgte ledelsen kan sitte. Beckham forsikrer om at det ikke er årsaken til at vedtektsdebatten foreslås utsatt.

– Dette er ikke for at ledelsen skal snike til seg en ekstra periode. Om landsmøtet i 2024 vil at eventuell endring i dette spørsmålet skal gjelde fra 2021, er det helt i orden, sier han.

Beklager

Beckham er lei for at landsmøtet trolig må utsettes igjen.

Men:

– Jeg tror medlemmene har full forståelse for det. Ingen rår over covid-19. Jeg er den første til å beklage, men det er ikke mye vi kan gjøre med det. Jeg er lei meg for at vi ikke får avholde landsmøtet som planlagt, jeg hadde gledet meg til vårt viktigste faglig-politiske verksted, sier forbundslederen.

Les også: Fawsi Adem vil inn i HK-ledelsen

Les også: Det blir kamp om ledervervet i HK – Bjørn Mietinen vil bli forbundsleder

Les også: Lederkampen utvides i HK: Lena Reitan foreslås som nestleder

18.11.2020
14:57
18.11.2020 14:57