IKKE BRA NOK: Enja Kjeldsen (25) venter fortsatt på å få dagpenger på lik linje med sine kollegaer. Hun synes ikke lønnskompensasjon i 20 dager er nok.

IKKE BRA NOK: Enja Kjeldsen (25) venter fortsatt på å få dagpenger på lik linje med sine kollegaer. Hun synes ikke lønnskompensasjon i 20 dager er nok.

Ylva Seiff Berge

Studenter får også korona-lønn. – Det skulle bare mangle, sier Enja Kjeldsen

Tirsdag ble det klart at permitterte som ikke har krav på dagpenger, får 18 dager lønnskompensasjon fra Nav.
15.04.2020
12:57
15.04.2020 13:20

Ylva.Seiff.berge@lomedia.no

HK-Nytt skrev nylig om student Enja Kjeldsen (25) som til vanlig har en deltidsjobb på Lindex på Oslo City. Da hun ble permittert før påske fikk hun beskjed av arbeidsgiveren sin om å ta kontakt med Nav for å få dagpenger. Men slik ble det ikke. For studenter har ikke krav på dagpenger, oppdaget Kjeldsen.

LES OGSÅ: Krisepakke på 50 milliarder til bedrifter: – Uhørt at man skal kunne ta ut utbytte hvis man mottar krisemidler fra staten, sier HK-lederen

Ett skritt i riktig retning

Tirsdag ble det klart at studenter som er permittert fra deltidsjobben og ikke har krav på dagpenger, likevel får lønnskompensasjon i 18 dager. Nav skal ha søknadsfunksjonen oppe å gå innen mai.

– Det går riktig vei, og det er bra at vi studenter blir sett. Men dette endrer ikke det faktum at vi ikke får dagpenger. Dette er en rettighet vi i utgangspunktet burde hatt i denne krisen, så det skulle bare mangle, sier Enja Kjeldsen.

Hun peker også på at nå som det har gått mer enn 20 dager siden hun ble permittert fra jobben, vil hun ikke få kompensasjon for dagene fremover. Det vil gå kraftig utover hennes privatøkonomi.

LES OGSÅ: Meny-ansatte Lea klemmer ikke barna før hun har fått dusjet av seg eventuell smitte fra butikken

Krisepakken til studentene

Regjeringens krisepakke til studentene innebærer at de får utbetalt studielån og stipend for resten av våren samlet. Studenter som er permittert fra stillingene sine kan også søke om et tilleggslån på opp til 26.000 kroner. 8.000 kroner av tilleggslånet kan bli gjort om til stipend. I tillegg kommer muligheten for lønnskompensasjon i 18 dager.

– Jeg venter fortsatt på at vi skal få dagpenger på lik linje med andre arbeidstakere. Vi vet ikke hvor lenge denne situasjonen kommer til å vare. 20 dager med kompensasjon er ikke nok, sier Kjeldsen.

Enja Kjeldsen har en bønn til myndighetene.

– Gi oss rettigheter som andre arbeidstakere. Jeg forstår at jeg i en vanlig situasjon ikke ville hatt rett på dagpenger, men dette er en spesiell situasjon og da trenger vi spesielle tiltak, sier hun.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

20 dager full lønn

20. mars ble perioden arbeidsgivere har plikt til å betale full lønn til permitterte redusert fra 15 til 2 dager. Formålet er å hjelpe bedrifter. Samtidig bestemte Stortinget at staten skulle betale ut et beløp tilsvarende 18 dager full lønn til permitterte, av en årslønn inntil 600.000 kroner.

Dermed skal permitterte til sammen ha utbetalt et beløp tilsvarende 20 dager full lønn. Ordningen gjelder med tilbakevirkning fra 20. mars.

Detaljene rundt ordningen har likevel ikke vært klare før nå. Tirsdag ble det klart at lønnskompensasjonen også gjelder de som ikke har krav på dagpenger. Dermed har også studenter og arbeidstakere over 67 år krav på kompensasjonen.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

15.04.2020
12:57
15.04.2020 13:20