IKKE FORNØYD: Enja Kjeldsen (25) synes ikke krisepakka fra regjeringen til studentene er bra nok. Nå frykter hun at hun må avslutte studiene og flytte hjem.

IKKE FORNØYD: Enja Kjeldsen (25) synes ikke krisepakka fra regjeringen til studentene er bra nok. Nå frykter hun at hun må avslutte studiene og flytte hjem.

Ylva Seiff Berge

Permittert student får ikke dagpenger – frykter hun må avslutte studiene

Enja Kjeldsen (25) synes ikke krisepakka til studentene er bra nok. – Jeg burde få dagpenger på lik linje med mine kolleger.
14.04.2020
14:45
14.04.2020 15:50

ylva.seiff.berge@lomedia.no

Enja Kjeldsen studerer markedsføring og merkevareledelse ved Høyskolen i Kristiania og har til vanlig deltidsjobb på Lindex på kjøpesenteret Oslo City. Da hun ble permittert før påske fikk hun beskjed av arbeidsgiveren sin om å ta kontakt med Nav for å få dagpenger. Men slik ble det ikke. For studenter har ikke krav på dagpenger, oppdaget Kjeldsen.

– Jeg har alltid tenkt at arbeidsmarkedet setter pris på de med god arbeidsmoral og som jobber hardt. Nå er jeg i sjokk, sier Kjeldsen til HK-Nytt.

Krisepakke på 50 milliarder til bedrifter: – Uhørt at man skal kunne ta ut utbytte hvis man mottar krisemidler fra staten, sier HK-lederen

Krisepakke til studentene

Regjeringens krisepakke innebærer at studentene får utbetalt studielån og stipend for mai og juni sammen med utbetalingen for april. Studenter som er permittert fra stillingene sine kan også søke om et tilleggslån på opp til 26.000 kroner. 8.000 kroner av tilleggslånet kan bli gjort om til stipend. Studenter som har mistet deltidsjobben har i noen få tilfeller også rettigheter til å søke om dagpenger fra Nav.

Enja Kjeldsen er ikke fornøyd med regjeringens krisepakke.

– Da jeg fant ut at jeg ikke hadde rett til dagpenger, håpet jeg likevel at lånekassen ville komme med en god løsning for å hjelpe oss. Da krisepakka kom, ble jeg sjokkert og provosert. Den dekker ikke det økonomiske tapet vi studenter har når vi er permittert, sier Kjeldsen.

Permittert før eller etter 20. mars? Det kan gi store utslag på inntekten din. Her er reglene og juristens råd

Avhengig av biinntekt

Til vanlig jobber Kjeldsen opp til tre dager i uka på Lindex. Ifølge hennes beregninger ville hun fått rundt 8.000 kroner i måneden i dagpenger hvis hun ikke var registrert som student. Nå frykter hun at korona-krisen vil strekke seg ut over mange måneder, og at hun ikke vil kunne betale husleia eller kjøpe inn mat. Heldigvis har Kjeldsen en bufferkonto.

– Dette er en surrealistisk situasjon. For studenter er økonomien trang i utgangspunktet. Dette kommer til å gå ut over veldig mange. Jeg er helt avhengig av inntekten ved siden av studiene for å få betalt regningene mine og husleia, sier Kjeldsen.

– Blir krisen vedvarende må regjeringen komme med en ny løsning, dette er ikke bra nok.

Meny-ansatte Lea klemmer ikke barna før hun har fått dusjet av seg eventuell smitte fra butikken

Redd for å måtte avslutte studiene

Konsekvensene for studentene kan bli store for dem som er avhengig av en biinntekt. Det gjelder også Kjeldsen.

– Hvis denne krisen fortsetter i mange måneder har jeg ikke annet valgt enn å si fra meg studieplassen min og flytte hjem til foreldrene mine i Tromsø. Kommer ikke regjeringen opp med en bedre løsning, har jeg ikke annet valg, sier hun.

Enja Kjeldsen har en bønn til myndighetene.

– Gi oss rettigheter som andre arbeidstakere. Jeg forstår at jeg i en vanlig situasjon ikke ville hatt rett på dagpenger, men dette er en spesiell situasjon og da trenger vi spesielle tiltak, sier Kjeldsen.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

– Som å gi studentene et MasterCard

Tidligere har HK-Nytt intervjuet Camilla Martinsen, leder for HKs ungdomsråd, som heller ikke er fornøyd med tiltakene rettet mot studenter.

– Man bedrer ikke studentenes økonomiske situasjon ved å dynge dem ned i gjeld. Dette er som å gi studentene et MasterCard. Det er ikke det de trenger, sier hun til HK-Nytt.

– Studentene trenger bedre stipendordninger, ikke mer lån, sier Martinsen.

Ungdomsrådslederen peker på at HK har mange studenter som medlemmer. De har ofte deltidsjobb i butikk.

FEIL MEDISIN: Studentene trenger mer stipend, ikke mer lån, mener Camilla Martinsen, leder i HKs ungdomsråd.

FEIL MEDISIN: Studentene trenger mer stipend, ikke mer lån, mener Camilla Martinsen, leder i HKs ungdomsråd.

Erlend Angelo

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

14.04.2020
14:45
14.04.2020 15:50