VOKSER: Forbundsleder Christopher Beckham er glad for medlemsveksten i HK.

VOKSER: Forbundsleder Christopher Beckham er glad for medlemsveksten i HK.

Ylva Seiff Berge

Medlemmene strømmer til historisk stort HK under koronakrisa

Mens butikkene stenger og de ansatte permitteres, merker HK en sterk økning i medlemsveksten. – Folk trenger fagforeningene i tunge tider, sier forbundsleder Christopher Beckham.
06.04.2020
19:29
07.04.2020 13:09

erlend@lomedia.no

– Det er jo helt fantastisk å se medlemsveksten. Vi er historisk store, så mange har vi aldri vært før, sier HK-leder Christopher Beckham.

Marstallene viser nemlig at forbundet har vokst med hele 944 medlemmer i mars. Det er langt over snittet, som i fjor for eksempel var cirka 170 nye medlemmer i måneden.

Les også: HK har bikket 74.000 medlemmer

Faktisk har forbundet vokst med til sammen knappe 1700 medlemmer i 2020. Til sammen er det per 31. mars 2020 75.732 medlemmer i forbundet.

Flere årsaker

Christopher Beckham, som har en knapp uke bak seg som leder av Handel og Kontor, peker på flere faktorer for medlemsveksten:

• Den nasjonale verveuka i uke 6 (starten av februar)

• Det kommer som regel flere medlemmer i forkant av et tariffoppgjør (som riktignok er blitt utsatt i år)

• Siste, men ikke minst: Koronakrisa, som har gjort ført til tusenvis av permitteringer i handelen

– Under krisen har vi merket at folk kommer inn som følge av utryggheten som krisen fører med seg. Vi skal rigge organisasjonen godt for både de som er permittert og som står i arbeid, lover Beckham.

Trenger en tillitsvalgt

Til sammen fikk LO 11.000 medlemmer i mars. Tallene fra HK føyer seg dermed inn i rekken av LO-forbund som opplever vekst i de usikre tidene vi står midt oppi.

Og forbundsleder Beckham har ingen problemer med å forstå hvorfor folk strømmer til fagforbundene.

Digital 1. mai: Slik blir feiringen av arbeidernes dag

– Det viser at folk har bruk for fagbevegelsen når det skjer uforutsette ting. Og hos oss får de trygghet i et arbeidsmarked som er preget av usikkerhet. Og de får ikke minst en tillitsvalgt de kan støtte seg på, sier Beckham.

Tror medlemmene blir

Nå håper forbundslederen at de nye medlemmene ser verdien av å være del av et stort fagforbund.

– Vårt mål og utgangspunkt nå er vise at vi kan drive fagforeningsarbeid i en vanskelig tid også. Og jeg tror de får såpass mye støtte og informasjon at de blir med videre, sier Beckham.

Fylkesmannen setter stopp for påskeåpne butikker i Oslo

Spørsmålet nå er hvor varige endringene i arbeids- og næringslivet blir. Uansett lover Beckham at HK har mye å tilby alle medlemmer, ikke bare de nye.

– Krisen har fremskyndet en del prosesser hos oss, og vi jobber hardt med å få til gode tilbud til både permitterte medlemmer og medlemmer i arbeid. Vi er i alle fall inspirert på alle nivåer av at vi har så mange medlemmer. Jo større vi er, jo større innflytelse har vi, og det blir viktig også når lønnsoppgjøret kommer i gang i slutten av august, sier Beckham.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

06.04.2020
19:29
07.04.2020 13:09

Mest lest