DIGITAL KONFERANSE: Broen til framtiden ble i år arrangert digitalt. Her er Berit Hagen Agøy, internasjonal direktør i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, Christopher Beckham, forbundsleder i Handel og Kontor og ordstyrer Sofie Nordvik fra KFUK-KFUM Global.

DIGITAL KONFERANSE: Broen til framtiden ble i år arrangert digitalt. Her er Berit Hagen Agøy, internasjonal direktør i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, Christopher Beckham, forbundsleder i Handel og Kontor og ordstyrer Sofie Nordvik fra KFUK-KFUM Global.

Skjermdump/Broen til framtiden

HK-leder Beckham: – Tida er inne for å ta miljøbevegelsen til oss

– Handel og Kontor er en samling av kvinnebevegelsen, ungdomsbevegelsen og arbeidstakere. Nå er det på tide å ta inn miljøbevegelsen også, sier forbundsleder Christopher Beckham.
12.02.2021
15:15
12.02.2021 15:15

erlend@lomedia.no

Det var under miljøkonferansen Broen til framtiden forbundsleder Christopher Beckham tydelig tok til orde for at miljøbevegelsen må tas inn i varmen i arbeiderbevegelsen.

Og HK har startet på sitt vis, gjennom grønne krav i tarifforhandlingene.

– Vi har klare målsettinger i HK om å endre dagens forbruksmønster. Når vi som har ansatte i servicesektoren setter det på kartet, så er vi helt med i kampen for klimarettferdighet. Det er arbeidsplasser som skaper det gode liv for folk, og vi må påvirke framtidas arbeidsplasser i et bærekraftig system, sa Beckham.

Er nødt til mer kontakt

Forbundslederen mener det er på høy tid at fagbevegelsen engasjerer seg for fullt. Tida der klimaengasjement er forbeholdt ropende ungdom foran Stortinget er forbi.

Les også: HK stiller klimakrav før stortingsvalget

– Da vi startet i vår spede begynnelse for over hundre år siden, så klarte vi å fange kvinnebevegelsen, ungdomsbevegelsen og arbeidstakere i et forbund. Nå er tiden der fagbevegelsen må snakke med og ta miljøbevegelsen til oss. Vi må ut av debatten der arbeid settes opp mot klima, vi må tørre å tenke nye tanker. Dette er kanskje vår viktigste kamp noen gang, sa Beckham på konferansen.

Lokalt samfunnsansvar

Forbundslederen var opptatt av samfunnsansvaret fagbevegelsen har – både sentralt opp mot politikere, men også mer lokalt via tariffavtalene.

Den tråden ble plukket opp i paneldebatten rundt temaet «Grønne tariffavtaler». HK publiserte i fjor en egen bok om grønne tariffavtaler – og senere på året kom de i havn med nybrotts klimaarbeid i tarifforhandlingene med Virke.

Noe som har ført til klimakrav i lokale forhandlinger, som hos Stormberg.

– Vi har en stor pedagogisk utfordring. Mange forbinder grønne tariffkrav med å forsake lønn, der vi må gå til julebordet hvor vi får servert lett salat. Men hjemmekontor, for eksempel: Vi hadde ikke trengt å bygge E18 om vi hadde innført dette tidligere. Det er mange vinn-vinn-situasjoner, mener Jon Olav Bjergene, som forfattet HK-boka om tariffavtaler og i dag jobber i fagforbundet Unio.

Rettferdig omstilling

Bjergene påpeker at vi er nødt til å leve annerledes. Da kan vi enten vente på reguleringer fra EU og nasjonale myndigheter – eller vi kan være med fra start og ha innflytelse over utviklinga på lønns- og arbeidsvilkår.

Det kan gi rettferdig og tryggere omstilling.

– Blant HKs medlemmer er det mange lavtlønna. Det er mange som jobber midlertidig, i små stillinger. Skal de måtte prioritere mellom lønn og grønne krav? Det er mange arbeidsplasser som kan gå tapt eller er utsatte i den grønne overgangen, sa Marit Gjelsvik, medforfatter av nevnte bok og økonom i HK.

– Tariffavtalene er vårt viktigste redskap. De kan bidra til rettferdig og raskere grønt skifte. Vi har stort makt, og den må vi bruke på en god måte, sa Jon Olav Bjergene.

Les også: Oppspill til et grønnere arbeidsliv

12.02.2021
15:15
12.02.2021 15:15