JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FIKK BORT 12-TIMERSREGELEN: Forbundsleder Christopher Beckham er fornøyd med at 12-timersregelen er fjernet for alltid. Men skulle gjerne sett at de fikk på plass full lønn under sykdom.

FIKK BORT 12-TIMERSREGELEN: Forbundsleder Christopher Beckham er fornøyd med at 12-timersregelen er fjernet for alltid. Men skulle gjerne sett at de fikk på plass full lønn under sykdom.

Erlend Angelo

Ikke streik i varehandelen:

HK fikk endelig fjernet 12-timersregelen – men fikk ikke full lønn under sykdom

Null i generelt tillegg, ikke full lønn under sykdom. Men, økte skiftsatser, tydelig satsing på miljø og kompetanse og endelig er 12-timersregelen borte. HKs mekling med Virke endte til slutt uten streik – men det er knyttet stor spenning til utfallet i uravstemninga.
11.09.2020
21:40
09.11.2020 10:49

erlend@lomedia.no

– Dette er et historisk resultat, sier forbundsleder Christopher Beckham til HK-Nytt i det han pakker ned sakene etter en lang natt.

Grunnen er at HK endelig nådde gjennom med sitt mangeårige krav om å fjerne den såkalte 12-timersregelen.

– Borte for alltid!

Regelen har betydd at ansatte som jobber mindre enn 12 timer per uke, ikke har hatt rett til tillegg for kvelds-, natt- og helgearbeid. HK har kjempet mot regelen i mange år.

– Å bli kvitt 12-timersregelen har vært et viktig likestillingskrav for oss i mange år. Fjerninga av den vil gjøre det langt mer attraktivt å tilby deltidsansatte økt stillingsprosent. Dette er et krav om heltid, og dessuten er det et likestillingskrav, sier forbundsleder Beckham.

Bortfallet av regelen betyr i tillegg at det blir dyrere å holde åpent på søndagene – noe også en økning i tilleggene bidrar til. Nå blir det nemlig fullt tillegg på 110 kroner i timen etter klokka 18.00 fra lørdag av. Samme sats gjelder for arbeid på søndag.

Slik blir de nye helgesatsene seende ut i sin helhet:

Lørdag:

- etter kl. 13.00: kr 45. Tillegget er uendret.

- etter kl. 15.00: kr 55,- pr. time. Tillegget er nytt

- etter kl. 18.00: kr 110,- pr. time. Tillegget er økt med 20 kroner timen.

Søndag:

- hele døgnet: kr 110,- pr. time. Tillegget er økt med 14 kroner timen.

Foregangsarbeid på klima

I forslaget er Virke og HK også enige om et helt eget bilag om bærekraft i overenskomsten (tariffavtalen). Ifølge HK er det første gang partene i arbeidslivet har forhandlet miljø og klima inn i tariffavtalene.

– Her har vi i HK og Virke gjort et stykke foregangsarbeid, det er vi stolte av, sier Beckham.

I bilaget trekkes det fram at tillitsvalgte og arbeidsgivere lokalt skal drøfte bedriftens klimaavtrykk. Dette skal følges opp i etterkant – inkludert muligheten for egne «klimarepresentanter» med ansvar for å følge opp eventuelle tiltak man blir enige om.

– Klima og bærekraft er inne i tariffavtalen, noe som er historisk. HK viser på denne måten vei inn i framtiden for LO-familien, skryter LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Det er også store endringer under kapitlet om kompetanse- og bedriftsutvikling.

Nådde ikke fram med sykdomslønn

Derimot måtte forbundsleder Beckham konstatere at HK ikke nådde fram med kravet om full lønn under sykdom.

– Vi kom ikke så langt der som vi ønsket. Vi gikk høyt ut på sykelønnsordninga, men klarte dessverre ikke å komme i mål. Jeg er spent på hvordan mottakelsen vil bli, men totaliteten gjør at jeg vil anbefale HKs medlemmer å stemme ja til dette forslaget, sier Beckham til HK-Nytt.

Løsninga for sykepenger ligner frontfagets løsning, og lyder:

«HK og Virke vil anbefale lokale parter å gjennomgå grunnlaget for forskuttering av sykepenger der dette ikke gjøres. Bedriftene har ikke adgang til å forskjellsbehandle arbeidstakere i bedriften hva gjelder forskuttering av sykepenger.»

Flere vil anbefale nei

Forslaget skal ut på såkalt uravstemning til de medlemmer tariffavtalen gjelder. Resultatet fra denne meklinga gjelder tre overenskomster, og dermed kan det i teorien skje at det blir ulike resultater når uravstemninga er ferdig 5. oktober. Ender uravstemninga med nei, så er det direkte i streik, uten omvei via flere forhandlinger eller meklinger.

I forkant av uravstemning har flere fra den 18-manns store forhandlingsdelegasjonen allerede flagget at de vil anbefale å stemme nei. Det var med andre ord ikke en enstemmig forhandlingsdelegasjon som forlot Riksmekleren langt på overtid lørdag morgen.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

– Vi måtte ta mange avveininger her. Det har vært en fantastisk reise, men også tunge stunder underveis i meklinga. Det har vært vanskelig. Men vi har hatt gode prosesser og stor respekt og takhøyde i forhandlingsdelegasjon. Vi skal sørge for at medlemmene blir godt informert fra begge sider i forkant av uravstemninga, lover Beckham.

I Coop-systemet har man nå kommet inn på ny avtale i Virke etter at arbeidsgiverorganisasjonen Samfo ble lagt ned. For disse har man fått en overgangsordning, samt et eget bilag for butikksjefene i Coop.

– Trenger kollektivet

Fawsi Adem er blant dem som nå sier han vil anbefale sine medlemmer å si nei til forslaget.

IKKE GODT NOK: Fawsi Adem satt i forhandlingsdelegasjonen, og mener resultatet ikke er godt nok. Nå vil han anbefale medlemmene å si nei i uravstemninga.

IKKE GODT NOK: Fawsi Adem satt i forhandlingsdelegasjonen, og mener resultatet ikke er godt nok. Nå vil han anbefale medlemmene å si nei i uravstemninga.

Erlend Angelo

– Hele ideen med et fagforbund er å bruke de kollektive kreftene til å løfte de svakeste. I våre rekker er det mange som jobber på små bedrifter som ikke har de samme rettighetene som dem som jobber på store.

– 2020 ble ikke som vi hadde sett for oss. Det er mange som har gått til sengs med bekymringer om å bli syke på grunn av pandemien. De har våknet med de samme bekymringene. Kravet om full lønn under sykdom var et rop om en trygghet som vi er mange som savner, og jeg kan ikke støtte et forslag der så mange blir stående igjen med den utryggheten. Det er våre medlemmer på de små bedriftene som blir taperne her, sier Adem.

Virke fornøyd med å slippe full lønn under sykdom

Forhandlingsleder for Virke, Bård Westbye, er fornøyd med at man til slutt ble enige og slapp å gå ut i konflikt.

– Alle må gi og ta i en mekling, og her har alle fått noe. Virke gikk inn med en tydelig holdning om at vi ville følge frontfaget på spørsmålet om sykepenger. Frontfaget er viktig for konkurranseevnen vår og vi stilte oss bak den løsningen som ble levert der, kommenterer Westbye overfor HK-Nytt.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

På spørsmål om hvorfor de ikke kunne gi et generelt tillegg, begrunner Westbye det med garantilønnsordningen.

– Det økonomiske spillerommet vi fikk fra frontfaget var allerede brukt opp, sier han.

Og hva gjelder garantilønnsordningen, så nådde ikke Virke gjennom med sitt ønske om å endre den. Derimot ble de enige med HK om å sette ned et utvalg.

– Vi går inn i utvalgsarbeidet med den hensikt å følge mandatet fra dette oppgjøret, og det regner jeg med HK også gjør.

I underkant av 5.000 sto klare til streik

Det var totalt tre overenskomster (tariffavtaler) ble meklet om mellom Virke og Handel og Kontor. Den desidert største er Landsoverenskomsten, som hovedsakelig gjelder butikkansatte. Her var det 4353 medlemmer det var meldt plassfratredelse for, altså som ville blitt tatt ut i streik.

I tillegg ble det meklet om Kontoroverenskomsten og Lederoverenskomsten. Her var henholdsvis 284 og 91 HK-medlemmer klare til å bli tatt ut i en eventuell streik.

Til sammen var det altså snakk om cirka 4.700 ansatte som kanskje måtte ikle seg de gule streikevestene fra lørdag morgen.

Dette ble altså avverget langt på overtid. Nå er det opp til medlemmene å si om de mener resultatene er gode nok.

Les HK-Nytt på nyhetsbrev

11.09.2020
21:40
09.11.2020 10:49