DEPARTEMENTET SIER NEI: Barne- og familiedepartementet vil ikke tillate flere søndagsåpne butikker som følge av Korona-krisa.

DEPARTEMENTET SIER NEI: Barne- og familiedepartementet vil ikke tillate flere søndagsåpne butikker som følge av Korona-krisa.

Martin Guttormsen Slørdal

Departementet sier nei til flere og større søndagsåpne butikker

Rema 1000 får ikke holde flere butikker åpne på søndager. Barne- og familiedepartementet setter foten ned.
18.03.2020
14:12
18.03.2020 14:18

lene.svenning@lomedia.no

Fylkesmannen i Rogaland har gitt Rema 1000 i fylket lov til å holde butikkene sine åpne de nærmeste tre søndagene. Rema 1000 mente at å spre handelen over flere dager ville være med på å forhindre smitte av Korona-viruset, og at det ville bidra positivt til matforsyningen.

Bransjen protesterte

Det reagerte både HK, Virke dagligvare og dagligvarekjedene i Norgesgruppen, Coop og Bunnpris svært negativt på. Hårreisende og under enhver kritikk, sa HK-leder Trine Lise Sundnes, og skrev brev til Helsedirektoratet hvor hun argumenterte sterkt mot at flere butikker får holde søndagsåpent. Fylkesmannen har ikke adgang til å gi et slikt unntak fra loven, hevdet HK, dessuten ville det ramme ansatte som er under et voldsomt press i disse dager.

Virke dagligvare og butikkjedene henvendte seg til barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, og ba ham sette en stopper for Rema 1000. Også de pekte på at de ansatte i bransjen er svært presset, og at dette ikke er riktig medisin for å minste smittefaren. Dessuten bruker butikkene tiden de er stengt til ekstra hygienetiltak. Nå har bransjen blitt hørt.

En av fem faghandlere frykter de ikke vil overleve de neste to ukene

Departementet sier nei

I et brev fra departementet, datert 18. mars, konkluderes det slik: «Departementet har derfor kommet til at det for tiden ikke er grunnlag for å gjøre unntak fra helligdagfredlovens bestemmelser om åpningstidsbegrensninger, som følge av Korona-epidemien.»

Departementet skriver at det per i dag ikke er grunnlag for å hevde at det er forsyningskrise. Heller ikke Rema 1000s argumenter om at søndagsåpne butikker vil være et tiltak for å begrense smitte, når fram.

«Når det gjelder søndagsåpne butikker som et smittebegrensningstiltak, ved at handelen spres utover i tid slik at det blir færre personer i butikkene samtidig, må de ønskede positive virkningene veies mot hensynet til blant annet ansattes hvile, renhold, rydding og etterfylling av varer. Også andre tiltak kan bidra til smittebegrensning, som for eksempel begrensninger i antall kunder som får adgang til butikken samtidig, samt hygienetiltak», skriver departementet.

Luftfarten nær utradert av korona: – Stort sett alle er eller blir permittert

HK fornøyd

Nå vil Fylkesmannen i Rogaland gjøre om på vedtaket sitt. Det bekrefter avdelingsdirektør Monica Nessa.

– Vi er selvfølgelig nødt til å ta hensyn til hva barne- og familiedepartementet sier, opplyser hun.

Det er HK-leder Trine Lise Sundnes svært fornøyd med.

– Det er kjempebra, og fint at dette ble raskt ekspedert. Nå håper jeg vi slipper å bruke mer tid på dette, i en tid med mye usikkerhet blant butikkansatte. Nå får vi konsentrere oss om å få på plass gode dialog mellom partene på lokalt nivå, slik at tillitsvalgte og verneombud er med i diskusjonene om smitteverntiltak på arbeidsplassene, sier hun til HK-Nytt.

HK og Virke: – Godt samarbeid avgjørende for å overleve koronakrisen

Nok press på ansatte

Også Ingvill Størksen, direktør i Virke dagligvare, jubler over vedtaket.

– Vi er veldig glade, særlig for at det ikke blir lagt ekstra press på de ansatte som allerede har strukket seg langt, sier hun til HK-Nytt.

– Butikkene tar situasjonen veldig på alvor. De følger de rådene som myndighetene har pålagt dem, og sørger for å sikre matforsyningen. De som jobber i butikkene trenger søndagene til å hvile, og til å gjøre hygienetiltak, sier hun.

HK-Nytt har forsøkt å få en kommentar fra Rema 1000, men har så langt ikke lyktes med det.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

18.03.2020
14:12
18.03.2020 14:18

Mest lest