DYSTRE UTSIKTER: Mange butikker i faghandelen opplever svært stort inntektsfall og frykter for framtida.

DYSTRE UTSIKTER: Mange butikker i faghandelen opplever svært stort inntektsfall og frykter for framtida.

Martin Guttormsen Slørdal

Virke med nye tall:

En av fem faghandlere frykter de ikke vil overleve de neste to ukene

− Jeg er dypt bekymret over utviklingen vi ser nå, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.
18.03.2020
12:27
18.03.2020 12:27

Ylva.seiff.berge@lomedia.no

En av fem butikker i faghandelen oppgir at de går konkurs innen to uker, viser nye tall fra Virkes medlemsundersøkelse.

– Tusenvis av arbeidsplasser kan forsvinne i løpet av kort tid. Det som kom fra regjeringen og Stortinget søndag og mandag var bra, men nå må det effektueres umiddelbart. Det er et akutt behov for å tilføre virksomhetene penger, og da bør innbetalt arbeidsgiveravgift for januar og februar tilbakeføres virksomhetene, sier Ivar Horneland Kristensen i en pressemelding.

Korona påvirker etterspørselen

I rapporten som ble publisert tirsdag, kom det fram at flere bransjer opplever endret etterspørsel i butkk som følge av koronaviruset.

– De bransjene som har det verst nå er de innenfor klær, sko og interiør. I flere klesbutikker melder de om kutt i omsetningen på opptil 80-90 prosent, mens enkelte butikker ikke lenger har omsetning, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel.

HK og Virke: – Godt samarbeid avgjørende for å overleve koronakrisen

Nedgang og økning

I rapporten til Virke oppgir 76 prosent i faghandelen at de opplever nedgang. 14 prosent har stengt på grunn av viruset, og bare 3 prosent er uberørt. Det samme gjelder byggevarehandelen der det rapporteres om 78 prosent nedgang.

– Mens noen bransjer mister omsetningen, er det noen aktører som øker. Et eksempel er Coop, der melder de om en stor økning i salg, blant annet av maling. Det kan være fordi flere nå må være hjemme, og da tar de seg tid til prosjekter de ellers ikke ville gjort, sier Andersen til HK-Nytt.

I dagligvarebransjen melder halvparten av kjedene at de har stor økning som følge av koronaviruset. Men også der påvirkes bransjen negativt. 33 prosent av butikkene har opplevd nedgang.

Les også: Kolonial.no øker bemanningen for å møte større pågang under koronautbruddet

Frykter konkurs

1 av 5 aktører innen faghandelen, med en hovedvekt på butikker som er på kjøpesentere, rapporterer til Virke at de ikke vil holde ut mer enn to uker framover.

− Nå ser vi at faghandelen sliter. Dette er dramatisk for en bransje som allerede har svært små marginer, sier Ivar Horneland Kristensen.

20 prosent innen faghandelen oppgir at de vil gå konkurs i løpet av to uker, mens 18 prosent sier at de ikke vil overleve lengre enn fire uker. Nærmere halvparten av bransjene innenfor klær, sko, sport og elektronikk er urolige for hvordan utviklingen de neste ukene kommer til å påvirke dem.

Luftfarten nær utradert av korona: – Stort sett alle er eller blir permittert

Stor andel permitteres

Stengte virksomheter, nærmest full stans i etterspørsel og store problemer med å få inntekter for å dekke utgiftene er situasjonen for våre medlemmer nå, skriver Virke pressemeldingen.

− Myndighetene har gjort svært drastiske tiltak for å begrense smittespredning. Det er helt riktig, samtidig ser vi at det får alvorlige konsekvenser for virksomhetene når folk slutter å kjøpe varer og tjenester, sier Kristensen i Virke.

78 prosent av Virkes medlemmer har permittert ansatte eller vurderer å permittere.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

Thon vil utsette husleia

Tirsdag ettermiddag meldte E24 at Thon Gruppen ønsker å hjelpe butikker til å unngå konkurs.

– Olav Thon Gruppen har i dag besluttet å gi betalingsutsettelse til alle våre serveringssteder og butikkleietakere i Norge som er rammet av likviditetsproblemer som følge av coronakrisen. For øvrig har vi løpende dialog med enkeltleietakere for å finne individuelle løsninger for dem som står i fare for å gå konkurs, sier visekonsernsjef i Olav Thon Gruppen, Ole-Christian Hallerud til E24.

I Virkes undersøkelse oppga over halvparten av faghandlerne og byggevarehandlene at de nå sliter med leieavtalene.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

HK frykter for fremtiden

– Nå er det norske næringslivet i en vanskelig og spesiell tid som påvirker varehandelen sterkt. Tiltakene som er satt i gang for å forhindre sprengingen av smitten gjør samtidig at det kan bli en utfordrende tid for mange små butikker framover, sier Christopher Beckham, nestleder i Handel og Kontor.

Han vil ikke spå hva som vil skje videre i handelsbransjen framover, men HK er engstelig for framtiden.

– Jeg må være ærlig og si at jeg er engstelig for hvor mange butikker som ikke kommer til å klare å åpne dørene etter at dette er over. Det er mange som har blitt permittert, mange som frykter for framtida sin. Hvordan morgendagen vil se ut vet jeg ikke. Men jeg håper at myndighetene legger til rette så de små bedriftene klarer seg gjennom denne krisen, sier Beckham til HK-Nytt.

18.03.2020
12:27
18.03.2020 12:27