JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha flere midlertidig ansatte

HSH ønsker seg en «romsligere» arbeidsmiljølov. Bedriftene må få bestemme mer.
21.06.2010
12:47
16.12.2013 13:37

lene.svenning@lomedia.no

Mer fleksible arbeidstidsbestemmelser, sikring av styringsretten, og å hindre at bedriftene må ta med seg tariffavtalen etter virksomhetsoverdragelse. Det er de tre sakene som står øverst på HSHs ønskeliste. Budskapet ble framført av Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i HSH, på HSHs konjunkturseminar i formiddag.

– Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm har varslet innstramninger i arbeidsmiljøloven. Men bedriftene roper etter mer romslige rammer, hevder hun.

Mer midlertidige ansettelser

Madsen er ikke glad for at arbeidsdepartementet har kommet med forslag til innstramninger i arbeidsmiljøloven for å redusere bruken av midlertidige ansettelser. Hun mener bedriftene har behov for mer, ikke mindre fleksibilitet. Det gjelder blant annet muligheten for å kunne ansette på midlertidig basis. I dag stiller arbeidsmiljøloven en rekke betingelser for å gjøre det.

– Bedriftene må kunne foreta raske endringer. En revidering av loven må gi bedriftene det handlingsrommet de trenger for å sikre og skape nye arbeidsplasser, særlig i forhold til arbeidstid, mener hun.

Madsen advarer regjeringen mot å foreta innstramninger i lovverket, og viser til at reglene ikke er like strenge i utlandet.

– Vi kan ikke ha så mye strammere forhold enn andre land, sier Madsen.

– Må få jobbe

HSH-direktøren er kritisk til at bedriftene ikke i like stor grad som før selv kan definere hvem som skal unntas for reglene om overtid.

– Når virksomhetene skal levere et prosjekt med tidsfrister, så gires folk inn på det. Da må vi ikke skremme folk fra å jobbe. Spesielt kunnskapsarbeidere vil selv bestemme når de vil jobbe, hevder hun.

Madsen ønsker seg endringer i arbeidsmiljøloven, men i motsatt retning av det regjeringen har signalisert.

– Arbeidsmiljøloven er laget for mange år siden, og flikkes stadig på. Men kapittelet om arbeidstid må skrives på nytt. Vi må ta innover oss at vi ikke lenger lever i et industrisamfunn, men i et kunnskapssamfunn, sier hun.

Styringsretten

Madsen er også bekymret for at bedriftenes styringsrett vil bli innsnevret.

– Arbeidsgiverne må kunne gjøre endringer og tilpasninger i arbeidsstokken som de vil, og det raskt. Medbestemmelse kan ta for lang tid, mener hun.

Madsen synes oppsigelsesvernet i loven er greit, hun understreker at det er muligheten til midlertidige tilsettinger som må bli bedre.

Ikke automatisk tariffavtale

Det tredje punktet på Madsens ønskeliste er at bedriftene skal slippe å måtte ta med seg en tariffavtale ved såkalte virksomhetsoverdragelser.

– Hvis bedrifter som planlegger en oppkjøp eller andre endringer i bedriftens struktur blir tvunget til å ta med seg de ansattes tariffavtaler og andre rettigheter, er jeg redd de lar være. Da frykter jeg at bedriftene heller blir lagt ned, sier hun.

– Vil ikke en slik endring bety at det åpnes for at bedriftene kan omorganisere seg bort fra tariffavtalene?

– Jo, men det er ikke snakk om ikke å ha tariffavtale, men å få en som passer til bedriftene, svarer Madsen.

Kontroversielt

Vibeke Madsen er klar over at ikke alle vil bli like begeistret for forslagene hennes. Fagbevegelsen har i lang tid jobbet iherdig for at det skal stilles strengere krav til når bedriftene kan ansette på midlertidig basis.

– Jeg ser at noen av punktene er kontroversielle, og ikke i tråd med hva LO har signalisert at de vil. Men nå får det være opp til den videre prosessen med lovendringer, sier arbeidsgiverrepresentanten.

21.06.2010
12:47
16.12.2013 13:37