Lageransatte i Coop krever høyere lønn for nyansatte
HK-klubben er frustrert over at lønna til nyansatte ikke øker like raskt som lønna i resten av bransjen.
FRUSTRERT: Hovedtillitsvalgt Øystein Berg i Coop Norge og resten av klubben er lei av at lønna for nyansatte blir hengende etter resten av bransjen.
Martin Guttormsen Slørdal
Saken oppsummert
lene.svenning@lomedia.no
Etter tariffoppgjøret mellom HK og arbeidsgiverorganisasjonen Samfo i mai, satt de lageransatte i Coop skuffet igjen. De fikk nemlig ikke gjennomslag for sitt krav om at lønna deres måtte oppjusteres i tråd med lønna til lagerarbeiderne som er omfattet av HK tariffavtale med arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Håpet var at dette skulle rettes opp i gjennom lokale forhandlinger. De forhandlingene er nå gjennomført, opplyser Øystein Berg, hovedtillitsvalgt i Coop Norge. Resultatet er et kronetillegg på mellom 5,50 og 10 kroner i timen.
– Det er et bra lokalt oppgjør, men det har ikke løst selve problemet, sier Berg til HK-Nytt.
LES OGSÅ: Sjekk ut den splitter nye podkasten om tannhelse
Større forskjeller for nyansatte
Lønnssystemet i de to tariffavtalene med Samfo og Virke er ulike. Coops tariffavtale gir nyansatte lagerarbeidere en lavere lønn enn nyansatte på Virke-avtalen, men de med lengre ansiennitet har en høyere lønn i Coop-systemet. I 2016 var lønnsforskjellen opptil elleve kroner i timen for nyansatte, men etter fire års ansiennitet i Coop var lønna høyere enn i Virke-avtalen. Det var til å leve med, mente de ansatte i Coop. Etter årets sentrale og lokale forhandlinger er imidlertid forskjellen langt større: Nå skiller det 21 kroner mellom de nyansatte i de to avtalene, og det tar hele åtte år før de Coop-ansattes lønn passerer lønna på Virke-avtalen. Det er dette som er problemet, mener Øystein Berg.
– Selv om mange av våre medlemmer har mer enn åtte års ansiennitet, kan vi ikke ha så store lønnsforskjeller mellom de to tariffavtalene, sier Berg til HK-Nytt.
Vil forhandle før oppgjøret
Frustrasjonen over lønnsforskjellene i de to tariffavtalene for lageransatte er stor blant HK-medlemmene i Coop Norge, forteller Berg. Klubben har hatt grundige diskusjoner om hva de skal gjøre med dette, og er enige om å kreve at lønna bør kobles sterkere opp mot lønna i Virke-avtalen, omtrent på 2016-nivå. Nå har de spilt ballen over til ledelsen.
– Vi har gitt bedriften klar beskjed om å forhandle med oss om dette før hovedoppgjøret i 2020. Gjør de ikke det, kommer vi til forhandlingene med en ferdig løsning, sier han.
Og da er medlemmene klare til å streike for kravet, mener klubblederen.
Nei, sier bedriften
Kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop Norge avviser at bedriften vil forhandle om lønnssystemet før tariffoppgjøret i 2020. «I forbindelse med årets tariff ble det ikke satt ned noe utvalg for å se på lønnsbestemmelsen i overenskomsten, noe de lokale parter ikke har mulighet for å endre», skriver han i en e-post til HK-Nytt. Friis ønsker ikke å kommentere HK-klubbens misnøye med lønnsforskjellene i bransjen.
Flere saker
ENIGE: Forhandlingslederne Anne-Kari Bratten (t.v., Spekter) og Henriette Jevnaker (LO Stat) ble enige om den sentrale delen av Spekter-oppgjøret etter en dag med forhandlinger.
Morten Hansen
Enige i Spekter-forhandlinger: Se når de lokale forhandlingene skal være ferdige
Stress, vold og trakassering er en vanlig risiko i kvinnedominerte yrker. Nå skal loven endres for å gi bedre vern mot psykisk stress
Colourbox.com
Psykisk press gjør mange syke: Nå skjerpes arbeidsmiljøloven
En heving av minstesatseen vil gi en halv million arbeidstakere en bedre pensjon.
Gorm Kallestad / NTB
Oljearbeidere får sju ganger enn servitører i pensjon fra jobben
Kim Valle vet hvordan det er å ha det tøft på skolen og bruker egne erfaringer i møte med ungdom.
Biltema-sjefen hadde en tøff oppvekst. Nå ansetter han skoletrøtte unge
HK-leder Christopher Beckham.
Brian Cliff Olguin
HK frykter at Ap blir slappere i motstanden mot søndagsåpne butikker
– Vårt hovedkrav blir å sikre økt kjøpekraft og lavtlønnstillegg, sier Henriette Jevnaker.
Ole Palmstrøm