JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SEIRET: – Vår butikk er en byggevaresenter og ikke et hagesenter og da er utafor lovverket å holde åpent på søndag, sier Jan Tore Ederklep.

SEIRET: – Vår butikk er en byggevaresenter og ikke et hagesenter og da er utafor lovverket å holde åpent på søndag, sier Jan Tore Ederklep.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgt Jan Tore vant fram. Bauhaus slutter å ha søndagsåpent

Ansatte i varehuset Bauhaus Liertoppen trenger ikke jobbe om søndagene lenger. Det er takket være tillitsvalgte som kjempet imot ledelsen og vant.
16.12.2021
12:38
16.12.2021 12:57

katharina@lomedia.no

– Vi har ikke lyst til å jobbe om søndagene. Det er fritida vår.  Mange ansatte har familie som de vil være sammen med i helgene, sier Jan Tore Ederklep.

Hovedtillitsvalgt i Bauhaus Liertoppen i Buskerud tok kampen da ledelsen ville holde hagedelen i det tyske varehuset åpen om søndagene.

Sommeren 2021 hadde begge filialene til Bauhaus – både på Liertoppen og i Vestby i Viken – søndagsåpent i avdelingene som selger planter, jord og hageartikler. Det var en avgjørelse ledelsen hadde tatt uten å involvere de lokale fagforeningene. Etter ferien ville Bauhaus gjerne fortsette med det og innkalte Ederklep og hovedtillitsvalgt ved Vestby-filialen til et felles drøftelsesmøte.

– Det var ikke et drøftelsesmøte. Vi ble bare presentert et skriv hvor det sto at hagedelen skulle være åpen om søndagene. Det var meningen at vi skulle signere, men jeg nektet, sier Ederklep til HK-Nytt.

– Jeg skrev «er informert, men ikke enig».

LES OGSÅ: Kersti holdt på å miste millionpensjonen da sjefen sa opp tariffavtalen

Ordet vesentlig er viktig

Så fulgte flere måneder med møter mellom tillitsvalgt og Bauhaus-ledelsen. Ederklep, med hjelp av regionsekretær Marius Sveinung i Handel og Kontor i Norge (HK), holdt på sitt. De ansatte skulle slippe å bruke søndagene på jobb.

– Jeg sto i den fighten ganske lenge. Ledelsen kjørte på og ville ha søndagsåpent, sier han.

Ederklep viste til loven om helligdager og helligdagsfred hvor hovedregelen er at ingen butikker skal være åpne om søndager, men det fins unntak. Utsalg som i det vesentlige selger blomster, planter og hageartikler kan åpne dørene for kundene. Ordet vesentlig er viktig her.

– Jeg argumenterte med at Bauhaus er et varehus som i hovedsak selger byggevarer. Hagedelen er bare et supplement, sier Jan Tore Ederklep.

En seier for HK

Mens partene diskuterte, var Bauhaus på Liertoppen søndagsåpen. Til slutt varslet HK at de ville ta kontakt med arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

– Vi mente at det var brudd på hovedavtalen at søndagsåpent ble innført uten å drøfte det med tillitsvalgte og sa at vi ville kjøre det som en tvistesak mot Virke, sier Marius Sveinung i HK.

Etter mye press fra HK valgte til slutt Bauhaus Liertoppen å stenge hagedelen om søndagene.

For HK har dette vært en viktig politisk seier.

– Vi mener at søndag skal opprettholdes som en fridag. Om butikkene var åpne sju dager i uka, hadde det gått ut over hverdagen og fritida til medlemmene, sier Sveinung.

HK-Nytt har spurt Kjersti Bjørtomt, gruppeleder HR og Økonomi, i Bauhaus Norge om et intervju.

– Vi ønsker ikke å uttale oss i denne saken, og har derfor ingen kommentar, sier Bjørtomt til HK-Nytt.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Unødvendig krangel

De ansatte ved varehuset på Liertoppen er glad for at Jan Tore Ederklep kjempet imot.

– Det skal være unødvendig å krangle om sånne filleting, mener han.

– Fins det ikke ansatte som vil jobbe om søndagene og få mer betalt?

– Det er alltid noen som vil jobbe ekstra, gjerne ungdommene. Men det burde likevel ikke være en snikvei inn for å få søndag til å bli vanlig arbeidsdag, sier han.

De tre siste søndagene før julaften er Bauhaus åpen. Det åpner lovverket for.

Tillitsvalgt ved Bauhaus Vestby undertegnet skrivet fra ledelsen. Bedriften har likevel også valgt å stenge på søndager også her.

FIKK DU MED DEG DENNE?: Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før

16.12.2021
12:38
16.12.2021 12:57