Hvis flere skal få ekstrapensjonen AFP, må LO fremme dette kravet i et lønnsoppgjør, fastslår LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

Avtalefestet pensjon (AFP):

Skal flere få ekstrapensjonen AFP? Snart får du svaret

En ny avtalefestet pensjon (AFP) har trukket ut i tid. Skal LO forandre ordningen i år, eller utsette saken?
06.01.2022
06.01.2022 08:56

aslak@lomedia.no

Én ting er i hvert fall sikkert: Hvis flere skal få ekstrapensjonen AFP, må LO fremme dette kravet i et lønnsoppgjør.

Det fastslår også LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Samtidig er det som vanlig mange krav og ønsker før et lønnsoppgjør.

– Det er andre ting som må nedprioriteres dersom AFP skal være med i lønnsoppgjør. Forbundene har ulike hensyn å ta, og hva vi bestemmer oss for er en diskusjon som vil pågå helt fram til møtet i representantskapet i februar, sier LO-lederen til FriFagbevegelse.

Representantskapet er LOs høyeste organ mellom kongressene. På samme møte 22. februar vil det også bli tatt en avgjørelse om årets lønnsoppgjør blir samordnet eller forbundsvist.

Skepsis i Fellesforbundet

Det er nettopp hva forbundene prioriterer og ikke prioriterer som taler imot å inkludere AFP i tariffoppgjøret, ifølge Følsvik. Avdelinger i Fellesforbundet har allerede uttrykt sin skepsis.

Det mobiliseres nemlig mot at en reformert AFP-ordning, som LO og NHO ble enige om i mai i fjor, skal trekkes inn i vårens forhandlinger. Bakgrunnen er at forslagene til ny ordning betraktes som ulne og usikre. Kritikerne peker også på at den nye løsningen vil gi lavere AFP-pensjon til enkelte.

Flere avdelinger i Fellesforbundet foretrekker heller å forbedre dagens ordning enn at en reformert AFP skal innlemmes i tariffoppgjøret denne våren.

På landsmøtet til LO-forbundet NNNs (Norsk Næringsmiddelarbeiderforbund) innrømmet også Følsvik at AFP-pensjonen er komplisert. Ordningen er dessuten dyr og må kanskje utsettes til 2024.

– Hva skal vi prioritere i årets oppgjør? Det er debatten vi står i nå og valgene vi må ta, sier Følsvik, og legger til at det er inntektspolitisk utvalg i LO som håndterer den biten.

LES OGSÅ: Gard brukte ti år på å få full stilling. En lovendring ga ham en gyllen mulighet

Kan bli avgjort på studietur

Hva LO skal kreve av arbeidsgiverne blir langt på vei bestemt i inntektspolitisk utvalg. Når dette utvalget har sin inntektspolitiske studietur fra 7.-9. februar, kan det bli avgjort om AFP skal være en del av årets oppgjør.

Representantskapet har riktignok det siste ordet, men bruker ikke å forandre noe på plattformen som kommer fra inntektspolitisk utvalg. Offentligheten får imidlertid ikke noe kjennskap til utvalgets innstilling før representantskapsmøtet i LO tirsdag 22. februar.

Inntektspolitisk utvalg er utpekt av LO-sekretariatet i begynnelsen av hver kongressperiode, og består hovedsakelig av de faste medlemmene i LO-sekretariatet. Det forteller hvor viktig forbundslederne synes dette arbeidet er.

Knut Bodding, som tidligere ledet LOs forhandlingsavdeling, har uttalt at dette er det viktigste utvalget i LO.

Nye regler fra 1. januar: Nå får alle pensjon fra første krone. Hva betyr egentlig det?

Dette er reformert AFP

Den nye AFP-ordningen er beregnet å koste om lag 20 milliarder kroner mer mellom 2023 til 2080, sammenlignet med dagens AFP-ordning. Den vil gjelde for årskull født i 1961 og senere, mens de som er født før, blir værende i dagens ordning.

I dag får bare de som har jobbet i en AFP-bedrift sju av de siste ni årene før man fyller 62 år, utbetalt AFP. I det nye forslaget skal alle årene man jobber i en AFP-bedrift regnes med når AFP-en blir fastsatt. LO og NHO mener det er avgjørende at myndighetene bidrar mer enn i dag.

Statens bidrag er på en tredel av utbetalingene til den enkelte AFP'er. Fordi langt flere vil få AFP, vil kostnadene også øke.

Dagens ordning omfatter cirka 22 prosent av alderspensjonistene i privat sektor, mens 66 prosent i framtida vil kunne være omfattet av den nye ordningen.

Svensk LO er rasende: Stopper pengene til europeisk fagbevegelse etter forslag om minstelønn

Mange menneskeskjebner

LO synes AFP er en god pensjonsytelse, men med for mange hull. Det betyr at mange slitere i arbeidslivet ikke får den ytelsen de har krav på.

Det er nettopp disse menneskeskjebnene som taler for å løfte denne ekstrapensjonen inn i tariffoppgjøret, ifølge LO-lederen.

Det er mange som faller utenfor denne ordningen og opplever at pensjonsdrømmen ryker helt på tampen. Det vet LO-lederen alt om. Hun har også møtt flere av de berørte.

– 20 prosent av de som tror de vil få AFP, opplever å falle utenfor. Det er frustrerende å få den beskjeden på tampen av en lang yrkeskarriere. Når man har basert pensjonstilværelsen sin på en AFP-ordning, er det fortvilende å bli rammet av noe man selv ikke er herre over, sier Følsvik.

– Jeg skulle gjerne ha gitt en entydig beskjed om at vi har fått tettet hullene og gjort ordningen langt mer forutsigbar, føyer hun til.

Mye delt: Hva er minstelønna i Norge? Her er oversikten

Spiller på lag med regjeringen

LO-lederen trekker fram Støre-regjeringens holdning til en ny og forbedret AFP-ordning som «veldig positivt». I Hurdalsplattformen, som Ap og Sp er blitt enige om, står det blant annet følgende:

«Regjeringen vil gå i forhandling med partene med sikte på en omlegging av ordningen med avtalefestet pensjon, og om statens bidrag.»

– Staten kan ikke bare en legge en sjekk på bordet og berge hele AFP-en. Dette er en partsfinansiert ordning. Jeg har ingen tro på at regjeringen vil ta hele denne regningen, påpeker LO-lederen.

Lønnsoppgjøret begynner i mars, og dersom det blir et forbundsvist oppgjør, skal forhandlingene være avsluttet innen 1. april.

Les også: Skal flere få ekstrapensjonen AFP? Les hva partiene på Stortinget mener

06.01.2022
06.01.2022 08:56