LAVE SMITTETALL: Få butikkansatte har blitt smittet av korona. De smittetiltakene som ble satt i gang i butikkene kan være grunnen til de lave tallene.

LAVE SMITTETALL: Få butikkansatte har blitt smittet av korona. De smittetiltakene som ble satt i gang i butikkene kan være grunnen til de lave tallene.

Tormod Ytrehus

Håndsprit og pleksiglass har virket – få butikkansatte har blitt smittet av korona

Dagligvarebutikkene var tidlig ute med tiltak for å minske spredningen av covid-19. Resultatet er lave smittetall blant de ansatte.
05.06.2020
13:20
05.06.2020 13:26

ylva.seiff.berge@lomedia.no

Både Norgesgruppen, Coop, Vinmonopolet og Ikea melder at de har hatt få tilfeller av korona-smitte blant sine ansatte. De som har blitt syke, har blitt smittet andre steder enn i butikkene.

LES OGSÅ: Snart kan Vinmonopolet holde åpent til klokka 16 på lørdager

Lave smittetall

– Vi har opplevd svært lite smitte blant våre ansatte, og det er ingenting som tyder på at noen er blitt smittet mens de har vært på jobb, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, som blant annet eier kjedene Kiwi og Meny.

I Norgesgruppen er 0,15 prosent av de 28.000 ansatte rapportert smittet. Det utgjør totalt 36 personer samlet for kjedene Meny, Kiwi, Joker og Nærbutikken.

– Dette tyder også på at vi har lyktes svært godt med smitteverntiltakene i butikk, og at både kunder og ansatte har vært flinke til å følge opp disse, sier Søyland til HK-Nytt.

Gode smitte-rutiner

Søyland peker på gode rutiner med håndsprit, desinfisering og pleksiglass som grunner til de lave smittetallene. Det gjør også Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop.

– Matbutikkene var veldig tidlig ute med tiltak for å minske smitten. Det tror vi har ført til lave smittetall i butikkene, sier Kristiansen.

Coop har ikke samlet inn tall på smittede blant de ansatte, men Kristiansen har inntrykk av at tallene har vært lave, og det har vært veldig få henvendelser fra ansatte som er smittet.

LES OGSÅ: Ingen vet om butikkansatte får godkjent covid-19 som yrkesskade

Skjermer risikogruppen

Ikea begynte tidlig med å skjerme de ansatte som var i risikogruppen, og ga dem muligheten til å jobbe i andre roller. Samtidig begrenset Ikea antall kunder inne i varehusene, fjernet alt engangsutstyr som målebånd og blyanter, og stengte lekeområdene for barn. Resultatet så langt er ni registrerte smittetilfeller av de 3.100 ansatte i varehusene.

– Vi har fra starten av vært veldig opptatt av å følge veiledningen fra myndighetene når det kommer til smittevern. Det har vært med på å gjøre arbeidsplassen tryggere for våre ansatte, sier Siv Egger Westin, pressekontakt i Ikea til HK-Nytt.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

Godt samarbeid med kundene

I Vinmonopolet begynte de også tidlig med forebyggende smittetiltak og informasjon til kundene sine. Resultatet er to registrerte smittetilfeller blant sine 1.862 ansatte. Kommunikasjonssjef Jens Nordahl peker på en god dugnadsånd hos kundene og de ansatte der kundene har respektert de nye rutinene med håndsprit ved inngangen, én meters avstand og et begrenset antall kunder i butikkene.

– Vi har sett at kundene våre har fordelt handlingen mer utover i uka. På den måten har vi unngått for mye pågang i helgene og før helligdager. Det gode samarbeidet mellom kundene og de ansatte er avgjørende for at vi skal kunne opprettholde smittevernet, sier Nordahl.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Glad for lave smittetall

HK-leder Christopher Beckham er glad for å høre at svært få butikkansatte har blitt smittet av koronaviruset.

– Jeg er veldig glad for at tallene er lave, men jeg må si at én smittet er én for mye. Men det kunne vært mye verre hvis det ikke hadde vært så stort fokus på smitteforebygging som det har vært nå, med håndsprit, plexglass og god avstand mellom kundene og de ansatte, sier han til HK-Nytt.

– Det er klart at en av årsakene til lave smittetall er at kundene har fulgt rådene fra myndighetene og butikkene har satt i gang tiltak relativt fort. Våre tillitsvalgte har også vært veldig opptatt av å begrense smittetilfellene, sier Beckham.

05.06.2020
13:20
05.06.2020 13:26