Snart kan Vinmonopolet holde åpent til klokka 16 på lørdager

Stortinget har vedtatt at Vinmonopolet kan holde åpent en time lenger på lørdager. Det liker HK-klubben dårlig.
03.06.2020
03.06.2020 15:52

Onsdag vedtok Stortinget å endre rammene for Vinmonopolets åpningstid. I dag kan polutsalgene holde åpent fra 08.30. til 15.00. på lørdager og dager før helligdager (unntatt Kristi Himmelfartsdag). Nå vil rammene bli endret til 10.00–16.00. I realiteten betyr det en utvidelse av åpningstiden, siden de aller fleste polutsalg ikke åpner før klokka 10. Forslaget kom fra regjeringen, og blir begrunnet med at det er i tråd med folks forventninger til servicen på Vinmonopolet. Bare SV og Rødt stemte imot.

LES OGSÅ: Så mye mindre får du i dagpenger fra november

– Politikerne bruker åpningstidsbestemmelsene

Handel og Kontor har hele tiden vært imot en utvidelse av åpningstidene. Helge Storvik, leder i Funksjonærklubben i Vinmonopolet, er skuffet over vedtaket.

– Vinmonopolet er et helsepolitisk verktøy. Det er en av grunnene til at vi får lov til å være et monopol. Jo nærmere vi nærmer oss dagligvarebransjen, dess nærmere er vi å bli gått etter i sømmene av Efta-domstolen. Dette handler ikke bare om å holde åpent til klokka 16 på lørdager, men det er de stadige dryppene. Politikerne bruker Vinmonopolets åpningstider for å skaffe seg stemmer, sier han.

Storvik avviser at motstanden mot å utvide åpningstiden til klokka 16 på lørdager handler om de ansattes ønske om fritid.

– Dette handler ikke om bekvemmelighet. Vi vil bistå Vinmonopolet til å fortsette den gode driften, men vi er stadig under angrep fra politikere som vil tukle med åpningstidene, sier han.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

Lytter til folk på gulvet

Nicholas Wilkinson er SVs representant i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, og den eneste i komiteen som gikk imot endringen i åpningstidene. Han og resten av SVs stortingsgruppe hadde egentlig tenkt å stemme for forslaget – det kan være fint å kunne handle på Polet en time lenger på lørdager–men samtaler med ansatte i Vinmonopolet fikk ham til å snu.

– Jeg er selv LO-medlem, og for meg er det alltid viktig å snakke med dem som jobber på gulvet, sier Wilkinson.

– Folk bør vite at det er makt i å være medlem i fagforeninga, sier han til HK-Nytt.

HK-tillitsvalgt Helge Storvik understreker at han er strålende fornøyd med at SVs stortingsgruppe har lyttet til de ansatte i denne saken. Det holdt imidlertid ikke.

Forslaget skal gjennom en såkalt annengangsbehandling i Stortinget før lovendringen er formelt vedtatt. Deretter må gjennomføringen av loven drøftes mellom tillitsvalgte og ledelse i Vinmonopolet, for de ansattes arbeidstider er regulert i tariffavtaler.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

03.06.2020