SIER NEI: Søndager er den eneste dagen vi butikikansatte har fri, sier Gard Nordberg. Slik vil han fortsatt ha det.

Vivi Sævik/Porsgrunns Dagblad

Gard satte en stopper for søndagsåpen butikk

HK-tillitsvalgt og lokalpolitiker Gard Nordberg vant fram da kommunestyret i Bamble behandlet en søknad om søndagsåpne butikker.
19.05.2021
19.05.2021 10:51

– Jeg spratt opp av stolen og løp rundt i leiligheten og hylte av glede.

Slik reagerte Gard Nordberg etter at vedtaket var fattet.

6. mai behandlet kommunestyret i Bamble et spørsmål om kommunen skulle søke Statsforvalteren om at knutepunktet Rugtvedt skulle defineres som et «typisk turiststed» i sommermånedene. Formålet med en slik søknad var å gi dagligvarebutikken på stedet lov til å holde åpent på søndager.

Les også: Monica ble truet til å si opp. – Ulovlig, sier tingretten

Tillitsvalgt på Kiwi

Innstillingen fra kommunedirektøren var at kommunen skulle sende en slik søknad. Da saken ble behandlet i formannskapet, ble innstillingen nedstemt – med Ap-ordførerens dobbeltstemme. Det var likevel usikkert hvordan kommunestyret ville stille seg til saken, forteller Gard Nordberg.

– Vi trodde vi kom til å tape, sier han.

Nordberg er 1. vara til kommunestyret i Bamble kommune og representerer Arbeiderpartiet. Til daglig jobber han på Kiwi i Stathelle, er tillitsvalgt på jobben og er nestleder i HK i Telemark.

Garantert fridag

Nordberg hadde forberedt seg godt til møtet, og tok ordet i kommunestyret for første gang.

– Hovedpoenget mitt var at det ikke holder at en butikk ligger ved en hovedvei for å bli definert som et typisk turiststed, sier han til HK-Nytt.

– Jeg er redd for smitteeffekten. Hvis en butikk som ligger ved en stor rundkjøring skal få lov til å holde åpent på søndager, vil andre butikker i Stathelle og Brotorvet kjøpesenter samme sted komme etter, sier han.

Nordberg framholdt også det ikke lønner seg med søndagsåpne butikker – omsetningen må deles på flere dager, mens utgiftene øker. Dessuten:

– Jeg kjenner ikke noen som har lyst til å jobbe på søndager. Dette er den eneste dagen vi butikkansatte er garantert fri, sier han.

Les også: Vinmonopol-ansatte får betalt for rekordår

– Deilig delseier

Kanskje var det Nordbergs argumenter som gjorde utslaget? 15 stemte for å sende søknaden til Statsforvalteren – 18 imot.

– Hvem som snudde i saken fikk jeg ikke med meg, for jeg ble helt euforisk, sier han.

Dermed er det satt en stopper for at dagligvarebutikken på Rugtvedt får holde åpent på søndager.

– Dette er et lite slag i den store kampen. Men kampen om søndagsåpne butikker er ikke ferdig. Men det var en fryktelig deilig seier, sier han.

Reager!

Nå råder Nordberg andre HK-medlemmer og tillitsvalgte til å reagere om det kommer opp slike forslag i andre kommuner.

– Ta kontakt med partiet ditt lokalt. Og hvis du er engasjert: Det er ikke så lang vei inn i politikken. Jeg hadde ballast fra fagforeninga, det er verdifullt, sier han.

Bjørn Mietinen, fungerende regionkontorleder i HK region Øst landet Sør, stilte opp med rådgivning for Gard Nordberg i denne saken.

– Regionkontorene besitter mye kompetanse på dette feltet. Vi er behjelpelige med støtte og bistand til medlemmer og tillitsvalgte som trenger det, sier han til HK-Nytt.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Dette er et «typisk turiststed»:

• Lov om helligdager og helligdagsfred forbyr butikker å holde åpent på søn- og helligdager.

• Loven gir en rekke unntak, blant annet for dagligvarebutikker under 100 kvadratmeter, bensinstasjoner og blomsterutsalg.

• Butikker i «typiske turiststeder» har også unntak for loven. Det er Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen) i de ulike fylkene som behandler søknader fra kommunene om å definere steder som typiske turiststeder i hele eller deler av året.

• Som typisk turiststed kan bare regnes område der salget hovedsakelig skjer til turister.

Kilde: Lovdata

19.05.2021
19.05.2021 10:51

Dette er et «typisk turiststed»:

Kilde: Lovdata