JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Søndagsåpent

Coop-ansatte Mona har ikke møtt en eneste kollega som vil jobbe på søndager

Mona Schmidt og kollegene på Coop Obs Lillestrøm er redd de må på jobb på søndager dersom Høyre vinner valget.
Mona Schmidt er tillitsvalgt for HK på Coop Obs Lillestrøm.

Mona Schmidt er tillitsvalgt for HK på Coop Obs Lillestrøm.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– Jeg har til gode å høre et av mine medlemmer si at det vil være positivt å jobbe på søndager, Mona Schmidt.

Hun er tillitsvalgt på Coop Obs Lillestrøm. I tillegg er hun hovedtillitsvalgt for Handel og Kontor (HK) i Coop Øst som har 114 butikker og varehus i Viken, Oslo og Innlandet.

– Mine kolleger sliter allerede med å få kabalen til å gå opp med familieliv og fritid ved siden av jobben, påpeker hun.

Studentene uteblir

Schmidt kjøper ikke argumentet om at søndagsåpent er gunstig for studenter som kan jobbe og spe på studielånet. Hun mener det er de fast ansatte som må på jobb på søndager også.

– Vi har noen søndagsåpne butikker i Coop Øst. Det er bare én eneste butikk hvor det bare er studenter og skoleelever som jobber på søndagen, sier Mona Schmidt.

Schmidt tror heller ikke søndagsåpent vil øke omsetningen.

– Handelen sprer seg over hele uka. Det vil ikke komme noen ekstra kunder fordi vi må ha søndagsåpent. Folk vil ikke handle mer. Det er ikke noe spesielt trøkk som gjør at man trenger å ha åpent en ekstra dag, mener hun.

LES OGSÅ: De fleste arbeidsgivere vil ha søndagsstengt, ifølge NHO

Høyre: – Ikke et aktuelt tema

Nå frykter Schmidt og kollegene at Høyre skal få makta i Lillestrøm og at kommunen søker om status som turiststed for å få etablert søndagsåpne butikker.

Det avviser Høyres ordførerkandidat, Kjartan Berland. Han kan bli den første Høyre-ordføreren i Lillestrøm noensinne – etter 112 sammenhengende år med Ap-ordfører.

Berland sier at søndagsåpne butikker ikke er en problemstilling for hans parti.

– Vi forholder oss til det nasjonale regelverket, og har ikke noen planer om å søke status som turistkommune. Jeg har ikke noe problem med søndagsåpne butikker, men det er altså ikke noe aktuelt tema i Lillestrøm, sier han.

HK-leder skeptisk

– Jeg synes det fungerer fint med Brustad-bu, hagesentre som er åpne og kiosker og bensinstasjoner. Skulle det bli aktuelt med søndagsåpne butikker, må det skje i et samspill med arbeidsgiver og arbeidstakere i et trepartssamarbeid, understreker han.

LES OGSÅ: I én av tre kommuner må butikkansatte jobbe om søndagene

HKs forbundsleder, Christopher Beckham, er ikke sikker på om Lillestrøm vil sitte rolig å se på at kommunene rundt åpner butikkdørene på søndager.

– Jeg vil anta at hvis Oslo skulle få turiststatus, og ha åpent innenfor ring 1, vil Lillestrøm med et Høyre-styre følge etter.

SE KARTET: Disse 119 kommunene har søndagsåpne butikker

Klart skille

Tankesmien Agenda har gjennomført en undersøkelse om hva de politiske partiene mener om søndagsåpne butikker – både lokalt og sentralt.

På landsbasis er Arbeiderpartiet, SV, Rødt, Senterpartiet, KrF og MDG kritiske til søndagsåpne butikker. Høyre mener at butikkene selv skal kunne bestemme, mens Frp mener kommunene selv skal bestemme. Venstre vil tillate såkalt Brustad-bu med 150 kvadratmeter – mot 100 i dag.

Tankesmien Agenda har også gjort en undersøkelse blant lokalpolitikere i de ti største kommunene i forkant av valget. Den viser at ni av ti Frp-politikere støtter søndagsåpne butikker, mens seks av ti høyrepolitikere svarer det samme. Ingen kandidater fra MDG, Rødt, SV, Ap, Sp og KrF ønsker søndagsåpne butikker.

LES OGSÅ: Butikkansatt om søndagsåpent: – Jeg savner ikke det

LES OGSÅ: Rødt vil ha strengere regler for søndagsåpne butikker: – Norge er ikke først og fremst til for turister