JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Typiske turiststeder»

Rødt vil ha strengere regler for søndagsåpne butikker: – Norge er ikke først og fremst til for turister

Flere kommuner kan få søndagsåpne butikker hvis Høyre vinner valget. Regelverket er åpenbart ikke strengt nok, mener Rødt-politiker Mímir Krístjansson.
VIL SØKE: Høyre vil la butikkene i Oslo sentrum holde åpent på søndager. Hvis de vinner valget, vil de søke om å gjøre byen til et «typisk turiststed».

VIL SØKE: Høyre vil la butikkene i Oslo sentrum holde åpent på søndager. Hvis de vinner valget, vil de søke om å gjøre byen til et «typisk turiststed».

Jonas Fagereng Jacobsen

herman@lomedia.no

Antall kommuner som regnes som «typiske turiststeder», og derfor får ha søndagsåpne butikker, har økt fra en femtedel til en tredjedel siden 2014.

Kommunene må søke til Statsforvalteren i fylket for å bli regna som et typisk turiststed. Flere er bekymra for at det vil komme flere søknader dersom det blir flere borgerlig styrte kommuner etter lokalvalget 11. september.

Nå må «smutthullet» i loven tettes, mener Rødt-politiker Mímir Krístjansson. Det har regjeringa og flertallet makt til å gjøre.

– Når vi går fra at en femtedel, til en tredjedel av Norges kommuner har søndagsåpne butikker, er reglene åpenbart ikke strenge nok, sier Krístjansson til HK-Nytt.

Hovedregelen i dag er at alle butikker holdes stengt på søndager, med noen unntak, ifølge Helligdagsfredloven.

Les også: Om høyresida vinner valget, kan butikkansatte i flere kommuner bli nødt til å jobbe om søndagene

Går bakveien

– Høyresida prøver å gå bakveien og omdøpe hele Norge til et turiststed. Det syns jeg er ganske lumpent gjort, sier Rødt-politikeren.

IKKE FOR TURISTER: Norske spilleregler må gjelde i Norge, mener Rødts Mímir Krístjansson.

IKKE FOR TURISTER: Norske spilleregler må gjelde i Norge, mener Rødts Mímir Krístjansson.

Hanna Skotheim

Høyres ordførerkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg, har varsla at Oslo vil søke om å bli et typisk turiststed dersom byen blir blå etter lokalvalget.

Lae Solberg trekker fram sentrumskjerna, Grünerløkka, Hegdehaugsveien og Bogstadveien som kandidater til å ha søndagsåpne butikker.

Også i Stavanger snakker de borgerlige om å søke om å bli et typisk turiststed, skriver Dagsavisen.

– Å definere Grünerløkka som et typisk turiststed, tror jeg bare er lureri fra Høyre. Dette er store byer, der de fleste som går i gatene er innbyggere, sier Krístjansson.

Høyre hadde ikke mulighet til å svare på kritikken fra Krístjansson innen fristen. HK-Nytt har også stilt partiet spørsmål om hvorfor man ønsker flere søndagsåpne butikker generelt.

Utsatte

Det er norske spilleregler som skal gjelde i det norske arbeidslivet, ikke hva som er best for turistene, mener Rødt-politikeren.

– Norge er ikke først og fremst til for turister. Jeg har heller aldri forventa norske åpningstider når jeg reiser til Italia – og ikke har de det heller.

Krístjansson mener også at det ofte er de mest utsatte i arbeidslivet som må jobbe på søndager.

– Det er lavtlønte, unge, deltidsansatte som vil tvinges til å gi opp den ene fridagen de nesten er garantert å ha, sier han.

Se oversikten: Disse 119 kommunene har søndagsåpne butikker

Vil endre loven

– Dette er egentlig en sak høyresida allerede har tapt, sier Krístjansson.

Ifølge han er det verken flertall i folket eller på Stortinget for å ha flere søndagsåpne butikker.

Men etter stortingsvalget i 2025 kan det politiske flertallet se annerledes ut.

– Hvis Erna Solberg, Frp og Venstre vinner valget i 2025, vil de endre loven med et pennestrøk, sa HK-leder Christopher Beckham tidligere i august.

I Høyres partiprogram står det at partiet vil avvikle godkjenningsordninga for turistkommuner og overlate til kommunene selv å bestemme om det skal være tillatt med søndagsåpne butikker.

Frp vil avskaffe alle bestemmelsene som regulerer handelsnæringas åpningstider. Venstre vil også tillate søndagsåpne butikker, mens KrF fortsatt er mot.

Noen løsninger

Rødt-politikeren trekker fram noen mulige løsninger på problemet:

• Statsforvalteren rundt om i fylkene må bli strengere når de behandler søknader om å bli typiske turiststeder.

• Man må vurdere å endre reglene, slik at ikke flere kommuner kan ha søndagsåpne butikker.

• Man kan innføre en tidsbegrensning på hvor lenge kommunen er regna som et typisk turiststed. Dette har også HK-leder Christopher Beckham foreslått.

Rødt har også stilt spørsmål på Stortinget om regjeringa kan forsikre at flere store byer ikke blir til «typiske turiststeder».