JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
JATAKK: 8 av 10 av HKs medlemmer i varehandelen som er omfattet av lønnsoppgjøret med Virke har stemt ja til å godkjenne resultatet.

JATAKK: 8 av 10 av HKs medlemmer i varehandelen som er omfattet av lønnsoppgjøret med Virke har stemt ja til å godkjenne resultatet.

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte har godkjent resultatet av lønnsoppgjøret

80 prosent av HK-medlemmene som deltok i uravstemningen om lønnsoppgjøret med Virke i varehandelen har stemt ja til resultatet.
20.05.2022
12:15
20.05.2022 12:15

lene.svenning@lomedia.no

Handel og Kontor (HK) og arbeidsgiverorganisasjonen Virke ble ved hjelp av Riksmekleren enige i lønnsoppgjøret for de ansatte i varehandelen 30. april. Men de nesten 26.000 medlemmene som er omfattet av de tre tariffavtalene Landsoverenskomsten, Kontoroverenskomsten og Lederoverenskomsten har det siste ordet. De har fått muligheten til å stemme over resultatet.

Nå er det klart: 80,41 prosent av medlemmene stemte ja, 19,59 prosent stemte nei. Klokka 12 fredag overleverte HK resultatet av uravstemningen til Riksmekleren. Dermed skal det HK og Virke ble enige om settes ut i livet.

Ett av de viktigste kravene HK stilte var full lønn under sykdom. Det innebærer blant annet at arbeidsgiverne betaler lønn som vanlig til sykmeldte også etter de første 16 dagene, og selv sørger for å få refundert sykepengene fra Nav. I tillegg innebærer det at arbeidsgivere betaler feriepenger for sykepenger og foreldrepenger utover de 48 første dagene som Nav dekker.

HK fikk gjennomslag for full lønn under sykdom i tre måneder. Kravet var at det skulle gjelde for et år.

HER ER RESULTATET AV LØNNSOPPGJØRET: HK vant fram med kravet om full lønn under sykdom i tre måneder i årets lønnsoppgjør

– Bare begynnelsen

– Jeg er veldig fornøyd med at 80 prosent av medlemmene har stemt ja. Det er et historisk godt resultat at vi fikk til full lønn under sykdom i minst tre måneder i disse tre tariffavtalene. Det vil skape større trygghet blant medlemmene. Men dette er bare begynnelsen, sier HK-leder Christopher Beckham.

– Jeg ville ha tolv måneder, men fikk minst tre måneder. Jeg skjønner at noen er skuffet over det, men veldig mange hadde ingenting fra før. Dette vil være en spydspiss inn i privat sektor, sier han.

Det har vært ulike meninger om meklingsresultatet. Det kan du lese mer om her: Tillitsvalgte reagerer på lønnsoppgjøret i varehandelen

Lav deltakelse

Deltakelsen i uravstemningen var lav. Bare drøye 37 prosent av medlemmene som er omfattet av disse tariffavtalene avga stemme. Det er Beckham ikke fornøyd med.

– Uravstemningene er en del av organisasjonsdemokratiet. Det er viktig å bruke stemmeretten, sier han.

LES OGSÅ: Hege (54) tapte tusener i feriepenger som sykmeldt. Nå er hun glad for at HK har fått til en bedre løsning

20.05.2022
12:15
20.05.2022 12:15