FORNØYD: HK-leder Trine Lise Sundnes er glad for at regjeringen har agert raskt for å redde norske bedrifter.

FORNØYD: HK-leder Trine Lise Sundnes er glad for at regjeringen har agert raskt for å redde norske bedrifter.

Erlend Angelo

Regjeringens nye hjelpepakke til bedrifter:

Bedrifter får dekket kostnader for 10–20 milliarder i måneden: – Veldig gode nyheter, sier HK

– Helt avgjørende for å redde norske arbeidsplasser, mener HK-leder Trine Lise Sundnes etter at regjeringen lanserte en krisepakke for norske bedrifter fredag.
27.03.2020
11:29
27.03.2020 11:32

ida.bing@lomedia.no

Fredag morgen lanserte regjeringen ved finansminister Jan Tore Sanner (H) første del av den tredje økonomiske krisepakken, som følge av koronakrisa.

Det innføres en kompensasjonsordning til norske bedrifter, hvor de som har hatt nedgang i omsetningen får dekket faste kostnader.

HK og NHO lager en ny tariffavtale for ansatte i varehandelen

Finansdepartementet har regnet ut at pakken har et estimat på 10–20 milliarder, og det er åpent for alle bedrifter i Norge om å søke om kompensasjon.

– Dette vil gi mange bedrifter en umiddelbar bedring i likviditeten. Det er viktig for mange. Nå er vi i fase to, og den handler om at bedriftene trenger cash – ikke kreditt, sa finansministeren.

Tre uker

Staten skal dekke en andel av faste utgifter for bedriftene som opplever en økonomisk nedgang som følge av koronakrisa. Slik er ordlyden i ordningen.

HK-leder Trine Lise Sundnes mener ordningen er gode nyheter for mange av medlemmene i Handel og Kontor.

– Dette vil være avgjørende for at det finnes en bedrift å komme tilbake til etter krisen. Tiltakene og morgenens pressekonferanse fra regjeringen var et skoleeksempel på den norske modellen og viser hvor viktig det er å være tilsluttet LO, sier Sundnes.

Modellen som ble lagt fram fredag har likheter med den danske modellen, hvor også den danske staten dekker faste utgifter. Men den norske modellen har foreløpig et større spenn.

BRED: Den nye hjelpepakken for bedrifter skal favne bredt, sa finansminister Jan Tore Sanner (H) under fredagens pressekonferanse.

BRED: Den nye hjelpepakken for bedrifter skal favne bredt, sa finansminister Jan Tore Sanner (H) under fredagens pressekonferanse.

Ida Bing

– Det avhenger av hvor mange som nå benytter seg av ordningen. Men vi har 200.000 bedrifter i Norge, og vi vet at svært mange mistet inntektene sine nærmest over natta, men fortsatt har de faste utgifter. Og da er anslaget 10–20 milliarder kroner hver måned, sier Sanner.

– Det er en bred og kraftfull ordning, legger han til.

Sammen med næringsminister Iselin Nybø (V), administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO og administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke, LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og Finans Norge-direktør Idar Kreutzer, la Sanner fram regjeringens kompensasjonspakke for bedrifter.

Flere tusen HK-medlemmer har søkt om å slippe kontingent

Det skal nå utarbeides en digital, selvbetjent portal, med et digital søknadsskjema som blir automatisk behandlet. Hver enkelt bedrift kan søke her, og Finans Norge jobber nå for at pengene skal være ute på konto innen tre uker. Ordningen skal i første omgang vare i to måneder.

Kriterier for utbetaling ikke på plass

Det er fortsatt detaljer som mangler, og derfor ikke bestemt hvor mye hver enkelt bedrift kan få, eller hvilke kriterier som skal være avgjørende for å sikre utbetaling.

Aller først skal prinsippene for ordningen presenteres for Stortinget i dag. Deretter skal den behandles av Stortinget over helgen, og ut over i neste uke, opplyste finansministeren om fredag.

– Jeg er glad for at vi i dag kan presentere en ordning som er jobbet fram i tett samarbeid med næringslivsorganisasjonene og bankene, presentert ved Finans Norge, sa Sanner og takket både NHO, Virke, LO og Finans Norge for innspill og samarbeid.

Stort salg av familiespill: – Fint at folk bruker denne tida til å gjøre noe sammen

– Detaljene kommer neste fredag, det er fortsatt praktiske elementer som skal på plass. Målet er at ordningen skal være operativ så snart som mulig, sa Sanner.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

– Dette er en ordning som ikke eksisterer per i dag, men som vi lager. Vi har ikke laget en tilsvarende ordning før i dette landet, understrekte næringsminister Iselin Nybø (V).

Modellen baseres slik

• Det skal benyttes eksisterende opplysninger om bedriftene, og eksisterende systemer, som skal virke sammen. Finans Norge skal jobbe fram denne løsningen, slik at bedriftene kan søke, og få utbetalt penger rett til konto.

• Behandlingen av søknadene skal være automatisert, slik at opplysninger fra for eksempel Skatteetaten, Brønnøysundregistrene og Nav skal innhentes. Men det kan være kriterier som må avveies manuelt.

• Ordningen skal brukes målrettet til bedrifter med vesentlig inntektsfall, slik at de får dekket kostnader som ikke er til å komme unna. Ordningen rettes mot alle bedrifter med stort fall i omsetning, ikke mot enkeltbransjer.

• Ordningen er midlertidig, og vil i første omgang gjelde for to måneder.

• Ordningen skal følge statsstøtteregelverk, slik at riktig etterlevelse sikres. Det innebærer at bedriftene selv må oppgi riktige opplysninger. Det skal kontrolleres at midlene er brukt i samsvar med ordningen.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

27.03.2020
11:29
27.03.2020 11:32

Mest lest