Anniken Hauglie svarte på Stortinget om frivillig arbeid 1. mai.

Anniken Hauglie svarte på Stortinget om frivillig arbeid 1. mai.

Jan-Erik Østlie

Ansatte som jobber 1. mai SKAL ha lønn

Det slo arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) fast under Stortingets ordinære spørretime onsdag.
16.10.2019
15:36
16.10.2019 15:36

helge@lomedia.no

Det var stortingsrepresentant Rigmor Aasrud (Ap) som utfordret statsråden på temaet og tok dette opp. Blant annet har det kommet fram at ansatte ved et varehus på Storo fikk beskjed om at varetellingen 1. mai i år ville bli gjennomført som en «dugnad».

– Gjennom media har det kommet fram at en butikk i en stor kjede ba ansatte jobbe frivillig med varetelling 1. mai uten lønn. Hvordan jobber myndighetene for å unngå at slike ting skjer, spurte Rigmor Aasrud.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

Arbeidsgivers ansvar

Hun fikk klart svar fra arbeidsministeren.

– Det er arbeidsgiverens ansvar å sørge for ryddige- og gode arbeidsforhold. Dersom arbeidet utføres for den arbeidsgiver der man har en lønnet stilling, vil det ikke være naturlig å anse arbeidet som frivillig. Særlig dersom arbeidstaker pålegges oppmøte, eller risikerer sanksjoner for unnlatt oppmøte, svarte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Hun utdyper det slik:

– Dersom man har utført et ordinært arbeid gjelder lov om 1. og 17. mai. Det foreligger en særskilt regulering av lønnsplikt for denne datoen. En arbeidstaker som har utført ordinært arbeid skal lønnes med ordinær lønn og tillegg på minst 50 prosent, dersom ikke høyere tillegg fremgår av avtale.

Med andre ord: Ansatte skal ikke jobbe gratis på en helligdag.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

– Stort ansvar

Statsråden minnet også om at tips kan sendes til Arbeidstilsynet, som arbeider med kontroll og skal bidra til et seriøst arbeidsliv.

– Det følger et stort ansvar å være arbeidsgiver. Man skal sørge for at regelverket overholdes, og at det er ordnede lønns- og arbeidsforhold, poengterte hun.

LES OGSÅ: Flere XXL-butikker arrangerte dugnader med gratisjobbing

LES OGSÅ: Ansatte i XXL har jobbet gratis 1. mai. Nå går saken til Stortinget

16.10.2019
15:36
16.10.2019 15:36

Mest lest