GRATISARBEID: XXL ba ansatte jobbe dugnad 1. mai. Det ble det bråk av.

GRATISARBEID: XXL ba ansatte jobbe dugnad 1. mai. Det ble det bråk av.

Martin Guttormsen Slørdal

Ansatte i XXL har jobbet gratis 1. mai. Nå går saken til Stortinget

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) må fortelle hvordan regjeringen jobber for å bli kvitt ulønnet arbeid på helligdager som 1. mai.
11.10.2019
13:11
11.10.2019 13:27

helge@lomedia.no

Det er arbeidspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, som tar opp spørsmålet i den ordinære spørretimen i Stortinget.

Gjennom media har det kommet fram at flere butikker i sportskjeden XXL har hatt ansatte i arbeid på 1. mai for å telle varer, uten at de har fått lønn for det.

– Hvordan jobber myndighetene for å slå ned på denne formen for useriøsitet i arbeidslivet, spør Aasrud.

ph

Uheldig dugnadskultur

1. mai er en offisiell helligdag i Norge. Det er også arbeiderbevegelsens internasjonale kampdag.

Likevel måtte altså ansatte i XXL møte på jobb klokka 08.00 om morgenen 1. mai i år for å jobbe dugnad for arbeidsgiveren. Det skjedde blant annet på Storo og Majorstua i Oslo. Ledelsen understreket at det ikke var tvang, men oppfordret like fullt ansatte til å stille opp, noe flere gjorde.

Flere ansatte har sagt til E24, som først omtalte saken, at de syntes det var drøyt og at flere som ikke møtte opp til gratisjobbingen fikk høre dette i ettertid. Ledelsen i sportskjeden har senere beklaget dette og samtidig innrømmet at det har vært en uheldig dugnadskultur i XXL tidligere.

Etterlyser verktøy

Nå havner altså saken opp i Stortingets ordinære spørretime onsdag. Rigmor Aasrud vil vite hva slags verktøy regjeringen har i sin verktøykasse når arbeidstakere nærmest stilles opp mot et ultimatum og må jobbe gratis på 1. mai.

ph

– Nå har regjeringen nettopp kvittert ut at de ikke vil komme tilbake til Stortinget med en sak om å øke organisasjonsgraden. Regjeringen ønsker ikke at Stortinget skal involveres i dette arbeidet. Dette er jo nettopp en bransje hvor det er en veldig lav organisasjonsgrad. Hvilke virkemidler har regjeringen for å hindre at slike ting skjer, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Vil organisere dem

Trine Lise Sundnes er leder i LO-forbundet Handel og Kontor (HK). Hun reagerte kraftig på denne dugnadsjobbingen.

– Vi oppfordrer alle som har jobbet på XXLs såkalte dugnad om å ta kontakt med oss slik at vi kan få de organisert og fremme krav på deres vegne, var hennes kommentar til nettstedet E24.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

11.10.2019
13:11
11.10.2019 13:27