SAMARBEID: Tillitsvalgt Trine Elbanna er glad for at butikksjef Frode Helsø vil ha flest mulig av de ansatte organisert i HK. Nå er nesten samtlige ansatte medlem i fagforeninga.

Erlend Angelo

Extra stor medlemsvekst da Trine fikk sjefen med på vervebonanza

HK-klubben hos Extra-butikken på Stjørdal vokste plutselig med ti medlemmer. Stikkord for vervebonanzaen: Personalmøte, en vennligsinnet sjef – og et Cola-kjøleskap. Samt en litt strengere tillitsvalgt.
23.03.2020
24.03.2020 13:23

erlend@lomedia.no

På årets første personalmøte for de Extra-ansatte på Stjørdal satte butikksjef Frode Helsø alle kluter til: Han leide inn ekstra personale så også alle Extras ekstrahjelper fikk være med på møtet.

Der fikk tillitsvalgt Trine Elbanna god tid til å prate om fordelene med å være organisert. Butikksjefen, som også er medlem i HK, oppfordret samtidig sine ansatte til å melde seg inn.

LES MER: Coop-ansatte må bytte tariffavtaler: – Vi aksepterer ikke en forringelse av våre vilkår, sier tillitsvalgt

– Det er veldig flott å ha en sjef som gjør det. En ting er en når en kollega og tillitsvalgt anbefaler at du organiserer deg, men det blir jo noe ekstra når sjefen gjør det i tillegg, mener klubbleder Elbanna.

Loddet ut kjøleskap

Butikksjef Helsø loddet sågar ut et Cola Cola-kjøleskap blant alle nyorganiserte, som en ekstra gulrot til å bli HK-medlem.

Om det var kjøleskapet eller de «vanlige» fordelene med å organisere seg som utløste medlemsskredet, er vanskelig å si. Fasiten ble uansett ti nyorganiserte i løpet av kort tid.

Butikk- og lageransatte går opp i lønn FØR lønnsoppgjøret

– Vi fikk inn ni ekstrahjelper i klubben. Og en fast ansatt. Det er klart vi er glade for det, jubler klubbleder Elbanna, som også vil skryte av hovedtillitsvalgt Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge.

– Han har hjulpet til mye, og stiller alltid opp, også når jeg lurer på hvordan vi kan organisere flere, sier Elbanna.

Les også: Det tok Betina 17 år å få full stilling i Coop: – Det er trist at du må vente så lenge

Som nå har nesten samtlige av de 35 ansatte i butikken organisert i HK. Ikke mange bedrifter i varehandelen kan slå i bordet med over 90 prosent i organisasjonsgrad.

– Vi kniver jo om å ha den største Extra-omsetningen, så hvorfor ikke knive om dette også, humrer Elbanna og butikksjef Helsø.

Lurt å samle alle – og være streng

De to mener det i flere butikker kan være lurt å gjennomføre samme stunt som dem selv; nemlig å invitere med alle ekstrahjelpene på møte.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

– Da føler de seg mer inkludert. Det er jo litt derfor jeg oppfordrer til organisering også: Jeg håper at ekstrahjelpene føler mer tilhørighet og kanskje tar mer ansvar når de blir mer inkludert i fellesskapet. Så det er da ikke bare snillhet, smiler butikksjef Helsø.

VANT KJØLESKAP: Rett skal være rett: Tony Solibakke meldte seg inn i HK så vidt før Coca Cole-kjøleskapet ble lansert som gulrot blant nyorganiserte på Extra Stjørdal. Men vant det gjorde han – og det er allerede fylt opp med mengder av Pepsi Max. – Det er masse fordeler med å være organisert. Det var noe jeg hadde tenkt på ei stund, og det er veldig fint å ha den tryggheten som det gir å være organisert, sier Solibakke (18).

Erlend Angelo

Klubbleder Elbanna nikker og er enig. Selv har hun blitt mer bestemt overfor de uorganiserte.

– Før har alle fått spørre, og alle har fått svar. Nå må de som vil ha hjelp være organisert, forteller Elbanna.

Summen av alt er en gjennomorganisert Extra-butikk. Det har de tenkt å forbli.

– Nå blir det jo mye vanskeligere å si nei til å organisere seg når alle rundt er med på laget, håper og tror Elbanna.

Butikk- og lageransatte går opp i lønn FØR lønnsoppgjøret

Og det virker som klubblederen har sine ord i behold, for allerede dagen etter HK-Nytts besøk på Stjørdal, tikker det inn en sms fra Elbanna:

«To nye medlemmer etter at du dro i går!»

FØLG HK-NYTT PÅ INSTAGRAM

23.03.2020