HK og NHO vil lage en ny tariffavtale for varehandelen
Flere butikker melder seg inn i NHO. Nå vil HK og NHO lage en ny og tilpasset tariffavtale for denne sektoren.
NY AVTALE PÅ GANG: Sparkjøp er en av kjedene som har meldt seg inn i NHO. HK og arbeidsgiverforeningen er enige om å lage en ny og bedre avtale for de ansatte i varehandelen.
Martin Guttormsen Slørdal
Saken oppsummert
lene.svenning@lomedia.no
Kleskjeden Sparkjøp meldte seg nylig ut av Virke og inn i NHO og byttet tariffavtale. Det vil gi nyansatte dårligere lønn.
– Det er helt uakseptabelt. Bedriften har allerede et lønnsnivå. De kan ikke lønne nye folk dårligere enn de som allerede jobber der, sier HK-leder Trine Lise Sundnes.
Nå jobber HK for å få en ny og bedre tariffavtale med NHO for ansatte i varehandelen.
LES OGSÅ: Lavlønnstillegg til ansatte i Coop-butikkene på plass
Harmonisering?
Under tarifforhandlingene ble HK og NHO enige om å sette ned et utvalg som skal foreslå en ny tariffavtale som skal erstatte dagens avtale mellom partene; Butikkoverenskomsten. Arbeidet skal være ferdig innen 1. november 2019.
Bakgrunnen for ønsket om en ny avtale er at flere butikker, ikke bare Sparkjøp, har meldt seg inn i NHO. Det store flertallet bedrifter i bransjen er medlemmer i Virke, og de ansatte lønnes etter tariffavtalen mellom HK og Virke. Butikkoverenskomsten har vært myntet på produksjonsbedrifters utsalg. En ny avtale mellom HK og NHO skal tilpasses behovene i dagligvarebransjen og andre typer varehandel som har kommet til.
– Vi må skjele til den største overenskomsten i området; Landsoverenskomsten med Virke, sier HK-leder Trine Lise Sundnes.
Lønnsforskjeller
I Butikkoverenskomsten er minstelønna lavere enn i tariffavtalen for varehandelen som HK har med Virke. Forskjellen er på om lag 1.500 kroner i måneden på de øverste satsene. I 2014 tok HK mange av sine medlemmer på Butikkoverenskomsten med NHO ut i streik. Kravet var å få lønna opp på samme nivå som i Virke-avtalen. HK avsluttet streiken da partene ble enige om en garantilønnsordning som over tid skulle utjevne minstelønna i de to avtalene. Men det går seint.
Samme år meldte en Rema 1000-butikk seg inn i NHO, og ville lønne de ansatte etter satsene i Butikkoverenskomsten. Det satte HK ned foten for. Enden på visa ble at Rema-butikken måtte følge minstelønnsatsene i avtalen med Virke.
Lønn blir også et tema når utvalget skal lage et forslag til en ny avtale.
Flere saker
ENIGE: Forhandlingslederne Anne-Kari Bratten (t.v., Spekter) og Henriette Jevnaker (LO Stat) ble enige om den sentrale delen av Spekter-oppgjøret etter en dag med forhandlinger.
Morten Hansen
Enige i Spekter-forhandlinger: Se når de lokale forhandlingene skal være ferdige
Stress, vold og trakassering er en vanlig risiko i kvinnedominerte yrker. Nå skal loven endres for å gi bedre vern mot psykisk stress
Colourbox.com
Psykisk press gjør mange syke: Nå skjerpes arbeidsmiljøloven
En heving av minstesatseen vil gi en halv million arbeidstakere en bedre pensjon.
Gorm Kallestad / NTB
Oljearbeidere får sju ganger enn servitører i pensjon fra jobben
Kim Valle vet hvordan det er å ha det tøft på skolen og bruker egne erfaringer i møte med ungdom.
Biltema-sjefen hadde en tøff oppvekst. Nå ansetter han skoletrøtte unge
HK-leder Christopher Beckham.
Brian Cliff Olguin
HK frykter at Ap blir slappere i motstanden mot søndagsåpne butikker
– Vårt hovedkrav blir å sikre økt kjøpekraft og lavtlønnstillegg, sier Henriette Jevnaker.
Ole Palmstrøm