ENDRING: Neste år må du betale moms også for varer som koster mindre enn 350 kroner i utenlandske nettbutikker.

ENDRING: Neste år må du betale moms også for varer som koster mindre enn 350 kroner i utenlandske nettbutikker.

Sissel M. Rasmussen

350-kronersgrensa for avgiftsfri handel i utenlandske nettbutikker fjernes

– Riktig og viktig, mener HK.
07.10.2019
13:43
07.10.2019 13:43

lene.svenning@lomedia.no

Statsbudsjettet ble lagt fram i formiddag. Ett av tiltakene HK har vært opptatt av, er den såkalte 350-kronersgrensa for netthandel. I dag kan du handle avgiftsfritt for inntil 350 kroner i utenlandske nettbutikker. Det er en stor ulempe for norske nettbutikker, mener både HK og resten av bransjen. I statsbudsjettet foreslår regjeringen å fjerne dette avgiftsfritaket. Det vil bidra til bedre konkurransevilkår for norske butikker, skriver regjeringen. Forslaget ble også lagt fram for et år siden, men denne gangen foreslår regjeringen konkrete tiltak som de mener vil forenkle systemet både for tilbydere og forbrukere.

LESTE DU DENNE? Ellinor har det varehandelen trenger

Her er regjeringens system:

• Det opprettes en forenklet registrerings- og rapporteringsordning for beregning og betaling av merverdiavgift, der ansvaret legges på de utenlandske nettbutikkene som tilbyr varer til norske forbrukere. Ordningen skal gjelde for varer med verdi inntil 3.000 kroner. Dette er i samsvar med OECDs retningslinjer for internasjonal handel og systemet som skal innføres i EU fra 2021.

• For forbrukerne innebærer ordningen at merverdiavgiften er inkludert ved selve kjøpet. Når varene kommer til grensen, kan varene passere uten beregning og betaling av avgifter og toll. Den forenklede ordningen legger til rette for lavt gebyr for forbrukere ved import, og at forbrukere får oversikt over den totale prisen inkludert avgift når de handler hos registrerte tilbydere.

• Som et forenklingstiltak fritas varer som håndteres i ordningen for toll. Næringsmidler, det vil si mat og drikke, alkohol, tobakk og restriksjonsbelagte varer, holdes utenfor ordningen. Med disse grepene slipper utenlandske nettbutikker å forholde seg til norsk regelverk for toll og særavgifter.

• Det tas sikte på at den forenklede ordningen kan innføres 1. april 2020.

• For mat og drikke, alkohol, tobakk og restriksjonsbelagte varer, skal avgifter og toll beregnes og betales ved grensepassering. For mat og drikke fjernes 350-kronersgrensen fra 1. januar 2020.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

– Næringslivet bør være fornøyd

– Det er viktig at vi får på plass et system for beregning og betaling av avgift ved privatimport som er effektivt, og som sørger for lavest mulig gebyr for forbrukerne. Ordningen vi foreslår, er et godt svar på dette, sier finansminister Siv Jensen (FrP) i en pressemelding.

– Med dette fjernes konkurranseulempen norske butikker har hatt fordi handel for småbeløp over nett har sluppet avgifter. Nå fjernes fritakene. Det bør norsk næringsliv være godt fornøyd med. Med forslaget vil blant annet sjokolade, godteri og mineralvann kjøpt på nett fra utlandet bli avgiftslagt fra første krone, sier Jensen.

– Riktig og viktig, sier HK

HK mener fjerningen av 350-kronersgrensa både er riktig og viktig.

– Det gir norske butikker bedre vilkår i konkurransen med utenlandsk netthandel, sier Sundnes.

Hun mener regjeringen ikke gjør nok for å hindre handelslekkasje til utlandet, og peker på at sukkeravgiften ikke blir satt ned.

– Regjeringen fortsetter å sette arbeidsplasser i fare, mener forbundslederen.

– Hårreisende

Arbeidsgiverorganisasjonen Virke er slett ikke fornøyd. En av de nye reglene innebærer at kunder slipper å betale toll for klær under 3.000 kroner. Dermed blir klær billigere i utenlandske nettbutikker enn i norske butikker.

– Nå gnir utenlandske nettbutikker, som Alibaba og Zalando, seg i hendene, for nå får de enda større konkurransefordeler i det norske markedet på bekostning av norske arbeidsplasser og inntekter til staten, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke i en pressemelding.

Tekstilhandelen i Norge betaler toll til en verdi av nærmere en milliard kroner i året, skriver organisasjonen.

– Det er hårreisende at regjeringen med viten og vilje vil gi utenlandske aktører fritak fra norske regler. I praksis betyr dette at Zalando etter 1.4.2020 kan selge en jakke som i dag koster 3.000 kroner, 321 kroner billigere. Skal norske butikker selge til samme pris, må de flytte arbeidsplassene til Sverige. Det er ubegripelig at regjeringen med dette bidrar til å flytte arbeidsplasser ut av landet, sier Kristensen.

Virke mener at også norske bedrifter bør få slippe toll på tekstilvarer.

– Svært gledelig

Arbeidsgiverorganisasjonen NHO Service og Handel er imidlertid av en annen oppfatning. Der i huset jubler de over regelendringene.

– Det er svært gledelig at regjeringen endelig fjerner momsfritaket på nettimport under 350 kroner fra 1. april 2020. Dette vil skape nye, norske arbeidsplasser, sier Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel på sine nettsider.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

07.10.2019
13:43
07.10.2019 13:43