JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BEKYMRA: Matine Mitchell (17) smiler på bildet, men er redd for å ikke klare å kjøpe sin egen bolig.

BEKYMRA: Matine Mitchell (17) smiler på bildet, men er redd for å ikke klare å kjøpe sin egen bolig.

Brian Cliff Olguin

Boligpriser

Ungdom aksjonerte for en bedre boligpolitikk: – Høyres bolighaier kan ta seg en bolle

Tirsdag samlet HK Ung flere ungdomsorganisasjoner som aksjonerte for en ny boligpolitikk.
01.02.2024
15:52
05.02.2024 11:05

herman@lomedia.no

brian@lomedia.no

«Høyres bolighaier kan ta seg en bolle.»

Det var budskapet til HK Ung som tirsdag ettermiddag aksjonerte, sammen med flere andre organisasjoner, for å bedre boligmarkedet i Oslo.

Bruk skatten

– Vi må bruke skattepolitikken. Skal du kjøpe femte, sjette eller sjuende bolig, kan du faen meg betale for det også, sa AUFs Emre Gjul-Jensrud.

Han reagerer på at det Høyre-Venstre-styrte byrådet i Oslo kutter i eiendomsskatten, samtidig som det kuttes i leie-til-eie-ordninga.

Leie-til-eie-ordninger skal gjøre det lettere for folk å komme seg inn på boligmarkedet.

– De gjør det bare vanskeligere for oss unge og helt vanlige folk med helt vanlige lønninger å få kjøpt seg en bolig, sa Gjul-Jensrud.

Les også: Boligdrømmen ryker for stadig flere. Dette har arbeidsfolk råd til

Bygger smått

Høyre har lovt å gjøre det mulig å bygge leiligheter under 35 kvadratmeter i hele Oslo. Partiet mener svaret på utfordringene i boligmarkedet er å bygge flere små leiligheter.

– Høyres svar er å bygge fyrstikkesker av noen bøttekott som selv Harry Potter ville vært flau over, sa HK Ung-leder Henrik Drivenes under sin appell.

FLAUT: HK Ung-leder Henrik Drivenes vil ikke at arbeiderne skal måtte bo i trange leiligheter fordi det er det eneste de har råd til.

FLAUT: HK Ung-leder Henrik Drivenes vil ikke at arbeiderne skal måtte bo i trange leiligheter fordi det er det eneste de har råd til.

Brian Cliff Olguin

Også Rødts Sofia Rana holdt appell. Hun satt i Oslo bystyre også i forrige periode, da venstresida styrte hovedstaden.

– I tillegg til å regulere det kommersielle markedet, så trenger man også en stor ikke-kommersiell boligsektor, sa Rana.

Hun sier at hun trengte hjelp fra foreldra sine da hun skulle kjøpe sin første bolig – for tolv år sia.

Da var boligprisene lavere, men hun mener det illustrerer at dette har vært et problem lenge. Rana jobba som kabinpersonale før hun blei politiker på fulltid.

Ser mørkt på framtida

17 år gamle Matine Mitchell deltok i aksjonen. Hun syns boligprisene er latterlige.

– Jeg er bekymra og ser ingen muligheter til å kunne kjøpe en bolig når den tid kommer, sier VGS-eleven til HK-Nytt.

Mitchell mener Høyres boligpolitikk ikke tar hensyn til arbeiderklassen.

Mye lest: Uføre og slitere må sikres nå pensjonsalderen økes, mener forbundsleder

Dyrt

– Det er ikke noe vits i å bygge mange nye boliger når folk ikke har råd til å bo i dem. Vi kan ikke prioritere de søkkrike bolighaiene over sjukepleierne og lærerne våre, sa Embla Sjøvoll fra SU under sin appell.

I Oslo og omegn har sjukepleiere med en årslønn på 675.900 kroner kun råd til 2,4 prosent av boligene aleine. Det viser den siste sykepleierindeksen fra Eiendom Norge. I hele landet har en gjennomsnittlig sjukepleier råd til én av tre boliger.

LO har også utarbeida en egen boligindeks som de kaller fagarbeiderindeksen. Den viser også at fagarbeidere har råd til få boliger i Norge. Aller færrest i hovedstaden.

FANER: Flere tok turen innom Karl Johan for å støtte aksjonen.

FANER: Flere tok turen innom Karl Johan for å støtte aksjonen.

Brian Cliff Olguin

Skaper forskjeller

Henrik Drivenes, leder av HK Ung, er fornøyd med oppmøtet på aksjonen, selv på en sur og våt vinterdag.

– Dette viser at boligsaken tenner engasjement hos så mange, sier Drivenes til HK-Nytt etter appellen.

– Hvorfor er denne saken så viktig?

– Den er viktig fordi hvis dagens boligpolitikk fortsetter, vil hver femte person ikke ha mulighet til å eie sitt eget hjem.

Og det vil være langt flere enn det i Oslo, understreker Drivenes.

– Vi veit også at boligmarkedet er blant det som skaper mest forskjeller mellom de som har råd til å eie og de som blir tvunget inn på leiemarkedet.

Emre Gjul-Jensrud, leder av AUF i Oslo; Embla Sjøvoll, leder av Sosialistisk ungdom i Oslo; Sofia Rana, representant for Rødt i Oslo bystyre og Henrik Drivenes, leder av HK Ung, holdt appeller under aksjonen.

Disse var medarrangører på aksjonen:

AUF i Oslo, Oslo SU, Solidaritetsungdommen, Oslo Arbeiderparti, Rødt Oslo, Fagligpolitisk utvalg i Oslo Arbeiderparti, HK Ung Region Øst, Oslo Akershus HK, LO i Oslo, LO Oslo Akershus og LO-studentene ved UiO.

Debatt: Vi trenger et hjem. Boligmarkedet har blitt en ulikhetsmaskin

01.02.2024
15:52
05.02.2024 11:05