JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Yrkesfag

Store forskjeller: Se lærlinglønna i 45 yrker

Sjekk månedslønna til lærlingene i varehandelen og på kontor.
Hva tjener en lærling? Nederst i saken kan du finne 45 yrker fra topp til bunn.

Hva tjener en lærling? Nederst i saken kan du finne 45 yrker fra topp til bunn.

Gulled Jibril

aslak@lomedia.no

Er du lærling og vil vite hva andre lærlinger tjener? Eller lurer du på hva du skal bli, vurderer yrkesfag og vil se hva lønna er i lærlingtida?

Sjekk 45 ulike yrker i tabellen nederst i saken!

Høyest lønn

Andre pleiemedarbeidere har den høyeste medianlønna i måneden blant lærlingene.

Eksempler på yrker som omfattes av andre pleiemedarbeidere er tannlegeassistenter, tannlegesekretærer, portører og pleieassistenter.

Denne gruppen har 38.140 kroner i median månedslønn.

Lærlinger i yrkesgruppen melke og husdyrprodusenter hadde lavest median-lønn med 10.000 kroner i måneden i 2023, ifølge lønnsstatistikken for lærlinger fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Medianlønna for andre pleiemedarbeidere er dermed drøyt 28.000 kroner mer enn lærlingene som er melke- og husdyrprodusenter.

14.000 kroner bak snittet

Dersom vi sorterer månedslønningene etter hverandre fra de laveste til de høyeste, befinner medianlønna seg midt på. Median månedslønn for alle lærlinger var på 23.750 kroner i 2023.

Lærlinger med yrket melke- og husdyrprodusenter tjener dermed snaut 14.000 kroner mindre i måneden enn alle lærlinger sett under ett.

Etter andre pleiemedarbeidere på lønnstoppen kommer skytebaser og sprengningsarbeidere, hjelpearbeidere i bygg og lagermedarbeidere og materialforvaltere best ut – henholdsvis med en medianlønn i måneden på 35.880, 34.910 og 34.760 kroner hver.

Aktuelt: Jobbdrømmen røk for Mia: – Det ble for dyrt å ha meg ansatt

Median kan gi et bedre bilde

Medianlønna er midt på treet-lønn og et mål flere ofte kjenner seg igjen i, ifølge SSB. Medianlønna påvirkes ikke på samme måte av de veldig høye lønningene i den ene enden av fordelingen. Derfor er også medianlønn typisk lavere enn gjennomsnittslønna.

– Når vi fordeler alle lønningene fra lavest til høyest, er medianen verdien akkurat på midten, sier Tonje Køber, seksjonssjef for arbeidsmarkeds- og lønnsstatistikk i SSB, til FriFagbevegelse.

– Jo flere som har veldig høye lønninger sammenlignet med normalen i et gitt yrke, desto mer vil gjennomsnittet avvike fra medianen, forklarer Køber.

Slik regnes lærlinglønna

Lønnsnivået til lærlinger bestemmes etter det yrket lærlingen tar fag- og svennebrev i. I tillegg kommer det an på den enkelte bedriften lærlingen ansettes i.

Lærlingene ansettes i en bedrift og får en egen arbeidskontrakt. Lønna baserer seg som regel på en prosentsats av fagarbeiderlønn, altså hva en nyutdannet fagarbeider tjener.

Lærlinger skal i snitt ha 50 prosent av fagarbeiderlønn, fordelt over de to årene lærlingen er i bedriften.

I starten av perioden mottar lærlingen som oftest 30 prosent av grunnlønnen for en fagarbeider. Mot slutten av lærlingtiden ender lønna normalt opp på 80 prosent.

Fordel med tariffavtale

Lønna ble målt uavhengig om den enkelte lærlingen befant seg i starten eller slutten av lærlingløpet, noe som har en innvirkning på prosentandelen lærlingene lønnes etter.

Derfor sier ikke disse tallene så mye om forventet lønn for en person som skal starte som lærling i et yrke, men heller noe om hele lønnsnivået til alle lærlingene i ett yrke for et gitt år.

Med tariffavtale må bedriften betale lærlinglønn etter et angitt minstenivå. Ofte står det egne formuleringer i tariffavtalene som omfatter lærlinger.

Lærlinglønn tilsvarende fagarbeiderlønn er ikke lovpålagt. Uten en avtale, og hvis heller ikke det finnes allmenngjorte avtaler i bransjen, er det opp til bedriften å sette lønnsnivået.

Gå ikke glipp av denne: Opplæringskontor vil senke lønna til nyutdanna fagarbeidere i butikk

Lønna i 2023

Dette tjente lærlingene i fjor:

Mye lest: Da lønna kom inn på konto, oppdaget Erik og Tuva at noe ikke stemte