NEI TIL USERIØSE AKTØRER: Fredag 8. mai lanserte samarbeidspartnerne en felles informasjonsside der forbrukerne kan få mer kunnskap om fordelene ved å benytte seriøse aktører i forbindelse med bilvask. Målet er å påvirke forbrukernes holdinger.

NEI TIL USERIØSE AKTØRER: Fredag 8. mai lanserte samarbeidspartnerne en felles informasjonsside der forbrukerne kan få mer kunnskap om fordelene ved å benytte seriøse aktører i forbindelse med bilvask. Målet er å påvirke forbrukernes holdinger.

Ilustrasjonsbilde

Starter kampen mot useriøse bilvaskerier

Fredag 8. mai ble nettsiden brabilvask.no lansert. Det er første steg i kampanjen for bevisstgjøre forbrukerne på fordelene ved å velge seriøse aktører når de vasker bilen.
08.05.2020
14:33
08.05.2020 14:33

ylva.seiff.berge@lomedia.no

Fellesforbundet, Handel og Kontor i Norge, Virke Servicehandel og Fellestiltakene LO-Virke har gått sammen om initiativ for bærekraftig bilvask, også på bensinstasjonene. Første skritt i prosjektet er nettsiden brabilvask.no.

– Samarbeidet har to formål. Det ene er å få forbrukeren til å benytte godkjente bensinstasjoner og bilpleiefirmaer som driver ordentlig. Det andre formålet er å opporganisere og få flere av dem som jobber på bensinstasjonene til å bli medlem så de har en trygg arbeidshverdag, sier Bjørn Mietinen, nestleder i HK, til HK-Nytt.

Vil ta vare på miljøet

Prosjektet skal øke bevisstheten blant forbrukerne om viktigheten av å velge bærekraftige aktører i markedet for bilvask. Bærekraftige aktører omfatter bilvaskeanlegg som tilfredsstiller kravene myndighetene har for tilbydere av bilvask.

Les også: Solveig Lystad drev illegalt arbeid fra HKs kontorer under krigen

– Bilvaskerier som ikke er godkjent tøyer ofte grenser, lover og regler når det gjelder miljøbiten. Mens godkjente bilvaskfirmaer samler opp avfallet etter bilvask i tanker under bakken hvor det blir tatt hånd om og behandlet på riktig måte, slipper useriøse aktører avfallet rett ut i grunnvannet. Dette kan skade mennesker og miljø sier, Mietinen.

Menneskesmugling

De siste årene har det blitt avdekket flere grove regelbrudd knyttet til arbeidsmiljølovens grunnleggende bestemmelser hos flere aktører. Det nye samarbeidet bygger på en felles erkjennelse av at de useriøse aktørene i markedet for bilvask representerer en utfordring både for arbeidsliv og miljø.

Les også: Kan arbeidsgiver nekte deg å ta ut ferie? Dette er rettighetene dine

– Vi har sett tilfeller der vaskefirmaene har svart økonomi, driver menneskehandel og menneskesmugling. Det har både arbeidstilsynet og skattemyndighetene eksempler på, forteller Mietinen.

Viktig med organisering

Han legger vekt på at det er viktig å øke bevisstheten blant arbeidstakere og arbeidsgivere om fordelene ved et organisert arbeidsliv.

– Det er viktig at man har organiserte arbeidstakere og har tariffavtale. Da vil begge parter få det beste ut av samarbeidet mellom ansatte og ledelse, sier Mietinen.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

Partene har som felles intensjon å jobbe for et organisert arbeidsliv, tariffavtaler og et ryddig arbeidsliv med ordentlige forhold. Dette kan forbrukerne bidra til, hvis de er bevisst på hvor de vasker bilen sin.

Vil opplyse forbrukerne

– Når forbrukeren er mer bevisst og reiser til de godkjente bilvaskene, så vil bensinstasjonene tjene mer på det. Økt omsetning kan igjen være med på å påvirke lønningene til de ansatte, sier Mietinen.

Hvis forbrukeren blir mer bevisst, vil det være en vinn-vinn-situasjon for alle parter, mener Mietinen.

Nettsiden brabilvask.no er første skritt i en stor kampanje mot useriøse aktører. HK-nestlederen forteller at det kommer til å bli flere større kampanjer utover året, men at de ble tvunget til å tenke litt annerledes da pandemien startet.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

08.05.2020
14:33
08.05.2020 14:33