JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Forbundsleder Christopher Beckham i Handel og Kontor, forbundsleder Mette Nord i Fagforbundet, forbundsleder Jan Olav Andersen i El og IT-forbundet og LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Forbundsleder Christopher Beckham i Handel og Kontor, forbundsleder Mette Nord i Fagforbundet, forbundsleder Jan Olav Andersen i El og IT-forbundet og LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Brian Cliff Olguin/Jan-Erik Østlie/Leif Martin Kirknes

Slik reagerer LO-toppene på at SV går i opposisjon

De fleste forbundslederne i LO syns det er skuffende at SV-leder Audun Lysbakken trakk seg fra sonderingene med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.
29.09.2021
17:20
29.09.2021 17:37

helge@lomedia.no

HURDAL: SV trakk seg fra sonderingene om et rødgrønt regjeringssamarbeid onsdag ettermiddag.

Nesten en uke etter at sonderingene startet, er altså SVs konklusjon at det ikke er politisk grunnlag for å gå videre til formelle regjeringsforhandlinger med Ap og Senterpartiet.

Bakgrunn: Her forklarer Lysbakken hovedgrunnen til at SV bryter samtalene

Jan Olav Andersen, forbundsleder i EL og IT Forbundet, har ingen grunn til å stille spørsmål ved vurderingen som ligger bak at SV-leder Audun Lysbakken og partiets to nestledere brøt sonderingene.

– Jeg har ikke sittet ved bordet, men den begrunnelsen Audun gir for å reise hjem fra Hurdalsjøen hotell er riktig. Jeg synes heller ikke det var noen stor bombe. Likevel er jeg skuffet over at det ikke gikk. For å gå i regjering, spesielt med Senterpartiet, måtte den politiske avstanden overvinnes. Da måtte SV fått gjennomslag for en del av våre prioriterte saker, sier Jan Olav Andersen til FriFagbevegelse.

Han ble lørdag valgt inn i en referansegruppe som skulle tre sammen hvis det ble reelle regjeringsforhandlinger. Det blir det altså ikke for SV sin del.

Han mener SV-leder Audun Lysbakken hadde et ærlig og oppriktig ønske om å lykkes i forhandlingene. Samtidig tror han forholdene ligger til rette for et godt samarbeid med Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre i Stortinget – selv om SV nå blir et opposisjonsparti.

– Men det hadde vært en fin posisjon for SV å etablere en ny kurs for landet gjennom en deltakelse i regjeringen, mener Andersen.

Mye lest: Her er LO-forbundenes ønske-statsråder

LO-forbundet Handel og Kontor er kanskje det forbundet som har gått lengst i å ønske SV som regjeringspartner til Arbeiderpartiet.

– Norge trenger en ny politisk kurs. Vi trenger en regjering som vil sørge for et samfunn med små forskjeller, et rettferdig arbeidsliv med faste hele stillinger og en sterk velferdsstat der fellesskapet stiller opp for de som trenger det. En ny regjering som kan få oss trygt ut av krisen, og som vil sørge for arbeid til alle som kan og vil jobbe. Det landet trenger er en arbeiderpartiledet rødgrønn regjering med et sterkt SV, heter det i en uttalelse fra forbundets representantskap.

Derfor er også forbundsleder Christopher Beckham skuffet over at sonderingene ikke har nådd fram.

– Det beste hadde vært en flertallsregjering med Ap, Sp og SV. Så skjønner vi at det var de politiske sakene som avgjorde. Vi setter vår lit til at en Ap-ledet regjering vil jobbe for at ulikhet og utjevning skal være i sentrum, sier Christopher Beckham til FriFagbevegelse.

– Velgerne ønsket en annen kurs enn vi har hatt de siste åtte årene. Det trenger Norge. Vi forutsetter at det er SV som sikrer parlamentarisk flertall for den nye regjeringen, legger han til.

Leder i Fagforbundet, Mette Nord, sier til FriFagbevegelse at hun er skuffet. Samtidig respekterer hun SVs valg.

– Det viktigste er å få en regjering som får ned ulikheten, rydder i arbeidslivet, stopper privatisering og jobber for faste, hele stillinger, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.

Debatt: «Vi jobba frem seier på tinget, nå krever vi ny politisk kurs!»

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, mener det viktigste nå er få på plass en ny regjering som ivaretar vanlige arbeidsfolks interesser.

– Selv om SV nå velger å si nei til regjeringssamarbeid, så rokker ikke dette ved det massive flertallet i Stortinget som ønsker en ny politikk som kan gjøre noe med de økte forskjellene, skape nye grønne arbeidsplasser og få til en storrengjøring i arbeidslivet, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Jeg hadde håpet på et annet utfall. Samtidig er jeg glad for at Audun Lysbakken er så tydelig på at han og SV ønsker en Arbeiderparti-ledet regjering. Vi er glad for at det blir et regjeringsskifte og vi kommer til å bidra til å finne gode løsninger med SV på Stortinget, selv om de står utenfor regjering, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Forbundsleder i NTL, Kjersti Barsok, sier til FriFagbevegelse at hun umiddelbart er skuffet over at det ikke ser ut til å bli en rødgrønn flertallsregjering.

Forbundsleder i FO, Mimmi Kvisvik, synes det er beklagelig at SV brøt sonderingene.

– .Det ville vært fint med en solid flertallsregjering som ga en tydelig regjering på venstresiden. Vi trenger stø kurs til venstre nå. Det har folket bedt om. Jeg har notert at en ikke er kommet i mål med SV. Det er beklagelig, men vi som et partipolitisk uavhengig forbund er innstilt på samarbeid både med regjering og opposisjon, sier Mimmi Kvisvik til FriFagbevegelse.

29.09.2021
17:20
29.09.2021 17:37