DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

Bakgrunnsfoto: Erlend Angelo

Ny rødgrønn regjering:

Her er LO-forbundenes ønske-statsråder

Forbundene i LO har sine statsråd-favoritter, selv om mange forbund sier de ikke vil legge seg opp i statsrådskabalen til Jonas Gahr Støre. Her er noen av dem.
17.09.2021
14:23
17.09.2021 14:23

helge@lomedia.no

LO-forbundene får sin drømmeregjering, dersom Arbeiderpartiet vinner fram med å få SV inn i folden. FriFagbevegelse har pratet med en rekke forbundsledere om hvilken statsråd de gjerne skulle hatt for sitt fagområde.

Valg 2021: Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen

Arbeidsministeren

Handel og Kontor har ett stort ønske: Trine Lise Sundnes, tidligere HK-leder, som arbeidsminister, opplyser dagens HK-leder Christopher Beckham.

Trine Lise Sundnes er ønsket som arbeidsminister av sitt gamle forbund.

Trine Lise Sundnes er ønsket som arbeidsminister av sitt gamle forbund.

Erlend Angelo

Les også: Trine Lise Sundnes vil jobbe for HK-medlemmenes viktigste saker

Næringsministeren

Norsk Sjømannsforbund har tidligere markert seg for Terje Aasland som næringsminister.

Stian Grøthe, direktør for politikk og myndighetskontakt i Norsk Sjømannsforbund, ser det som naturlig at en rødgrønn næringsminister kommer fra Arbeiderpartiet.

Terje Aasland er ønsket av sjømannsforbundet som næringsminister.

Terje Aasland er ønsket av sjømannsforbundet som næringsminister.

Leif Martin Kirknes

– Det forundrer meg mye hvis ikke det skjer. Drømmekandidaten er selvsagt Terje. Ingen har et så genuint og ekte engasjement for arbeidshverdagen til sjøfolkene som ham. Et engasjement som kan bli helt avgjørende for å få denne viktige saken helt i mål, har Stian Grøthe sagt til FriFagbevegelse tidligere.

– Aasland har også bred LO-bakgrunn, noe som vil være en stor fordel som fremtidig næringsminister, mener han.

Samferdselsministeren

Norsk Jernbaneforbund ønsker seg Sverre Myrli (Ap) som samferdselsminister.

– Han har utviklet seg veldig mye som politiker. Vi har hatt et godt samarbeid med ham i åtte år i opposisjon. Han har bred kunnskap, stor forståelse for våre saker og snakker samme språk. Sverre er en jordnær gutt som er opptatt av arbeidsfolks ve og vel, sier Jane Brekkhus Sæthre, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund til FriFagbevegelse.

Sverre Myrli (Ap) er ønsket av flere som samferdselsminister.

Sverre Myrli (Ap) er ønsket av flere som samferdselsminister.

Pressefoto Arbeiderpartiet

Norsk Flygerforbund peker også på Sverre Myrli (Ap) som ny samferdselsminister.

– Det er et godt navn, sier forbundsleder Yngve Carlsen.

– Vi har samarbeidet nært med ham. Han vil bli en dyktig samferdselsminister som kjenner sakskomplekset, sier Yngve Carlsen til FriFagbevegelse.

Norsk Lokomotivmannsforbund ved forbundsleder Rolf Ringdahl ønsker ikke å framheve noen.

– Jeg er helt sikker på at vi får en bedre samferdselsminister enn det vi har hatt. Vi har hatt et veldig godt samarbeid både med Ap, Sp og SV og ønsker fortsatt det. Hvor vedkommende kommer fra, skal ikke jeg spekulere i. Men hvis du spør meg om en drømmestatsråd, vil jeg svare Arne Nævra (SV), men han går jo ut av Stortinget nå. Sverre Myrli har også gjort en fenomenal jobb, men jeg synes kanskje SV har en enda bedre jernbanepolitikk, sier Rolf Ringdahl.

Arne Nævra (SV) er ønsket som samferdselsminister av lokomotivmannsforbundet.

Arne Nævra (SV) er ønsket som samferdselsminister av lokomotivmannsforbundet.

Helge Rønning Birkelund

Kunnskapsministeren

Skolenes landsforbund, og forbundsleder Mette Johnsen Walker, kunne tenke seg Mona Fagerås (SV) som kunnskapsminister.

Skolenes landsforbund ønsker Mona Fagerås (SV) som kunnskapsminister.

Skolenes landsforbund ønsker Mona Fagerås (SV) som kunnskapsminister.

Stortinget

– Hun er god til å tale våre saker og er flink til å lytte. Og hun vet hva hun snakker om. Også Marit Knutsdatter Strand (Sp) er også en som mange snakker om og syne ser flink. Torstein Tvedt Solberg (Ap) er også nevnt. Da har vi en av hver av de tre ulike partiene.

Kulturministeren

Creo: Forbundslederen for kulturarbeiderne, Hans Ole Rian ønsker seg Freddy Øvstegård (SV) eller Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) som kulturminister. Men han vil likevel sette pengene sine på Anette Trettebergstuen (Ap).

Freddy Øvstegård (SV) er ønsket av Creo-leder Hans Ole Rian som kulturminister.

Freddy Øvstegård (SV) er ønsket av Creo-leder Hans Ole Rian som kulturminister.

Pressefoto: Jo Straube

– Freddy og Åslaug kan kulturpolitikken og har kunnskapen og innsikten som skal til. Det er en klar fordel å ha sittet i Stortinget. Kultur er et kompleks felt, sier Hans Ole Rian til FriFagbevegelse.

Han mener en trepartiregjering er det mest fornuftig for hele landet.

– Det vil gi stødig styring, mener han.

For øvrig ønsker han seg Audun Lysbakken som kunnskapsminister, men vil døpe departementet om til utdanningsdepartement.

– Kunnskapsdepartementet høres så teoretisk ut, mener Hans Ole Rian.

Høyt respektert: Etter 24 år mistet SVs Karin Andersen plassen sin på Stortinget: – Jeg har veldig mye ugjort i politikken

Olje- og energiministeren

El og It Forbundet har ingen store ønsker i forhold til personkabaler. Jan Olav Andersen vil først se hvem som skal danne regjering.

– Jeg vil ikke peke på noen navn. Håper en ny olje- og energiminister kan fokusere på utvikling av fornybar næring. Det er et nøkkeldepartement i forhold til grønn omstilling, sier han til FriFagbevegelse.

– Tradisjonelt sett har dette vært et oljedepartement. Nå håper jeg det kan endres, sier Jan Olav Andersen.

Han ber alle partiene på venstresiden legge sine ultimatum vekk for å sette seg ned å bli enige om en regjeringsplattform.

Industri Energis forbundsleder, Frode Alfheim, vil ikke uttale seg om hvem som bør bli olje- og energiminister.

– Vi ønsker oss en god statsråd. Det er mye å ta av. Vi vil ha en statsråd som vil utvikle, ikke avvikle. Og som vil ha en god dialog med de ansattes forbund. Og en statsråd som følger opp Energiplanen som regjeringen har lagt fram, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.

FO vil ha eget sosialdepartement

Fellesorganisasjonen har et ønske om et eget sosialdepartement.

– Det viktigste er at vi får en helhetlig sosialpolitikk. Og at vi raskere enn svint går i gang med en helhetlig gjennomgang av Nav-huset, sier forbundsleder Mimmi Kvisvik.

Hun har tidligere lansert Ina Libak (Ap) og Kirsti Bergstø (SV) som statsråder. Men ministerkabalen lar Mimmi Kvisvik ligge nå.

– Først må vi få politikken på plass, mener hun.

– Vil ikke spekulere

Fagforbundet ved forbundsleder Mette Nord vil ikke bidra til spekulasjoner rundt statsråder.

Det er ingen hemmelighet at Mettes drømmeregjering er en Ap, SV og Sp-regjering.

Fellesforbundets forbundsleder, Jørn Eggum, synes det er altfor tidlig å spekulere på regjeringssammensetting på dette tidspunktet.

– Vi vet nå at landet får en Arbeiderparti-ledet regjering med Jonas Gahr Støre som statsminister. For Fellesforbundet er det gledelig at de tre rødgrønne partiene har flertall sammen. Vi mener de tre partiene har mye til felles, og bør finne sammen i en regjering, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

Forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund vil gjerne spekulere i dette, men er ikke sikker på om han vil gjøre det offentlig.

– Forventningen er en statsråd som evner å lytte og inkludere de ansatte. Vi ønsker ikke fortsatt å bli holdt i en armlengdes avstand. Det er viktig for oss. Vedkommende må ønske å ta en personellutfordring. En av de vanskeligste sakene i regjeringsforhandlingene blir spørsmålet om Andøya. Hvem som er aktuell som statsråd vil påvirkes av hva utfallet blir her, sier Torbjørn Bongo til FriFagbevegelse.

Forbundsleder Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund synes det er et vanskelig spørsmål å svare på.

– Vi får uansett en justisminister fra en rødgrønn regjering. Vi kan ønske oss så mangt, men det er en vanskelig kabal. Det er uansett et viktig departement. Jeg tenker Jonas Gahr Støre har et luksusproblem, mener Asle Aase.

Et ønske for NFF er en trepartiregjering med flertall på Stortinget.

– Ønsket er også en regjering som vier kriminalomsorgen minst like mye oppmerksomhet som de andre virksomhetene i justiskjeden. En statsråd som kan handle, lytte og snakke med forbundene og tillitsvalgte.

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund har ingen store tanker om hvem som er favoritt som fiskeriminister og landbruksminister.

– Vi er spent på dette. Men en drømmeregjering er en regjering med Ap, Sp og SV.

Selve statsrådskabalen vil forbundsleder Anne Berit Aker Hansen avvente.

– Fiskeri- og næringsdepartementet, men også Arbeids- og sosialdepartementet er viktige departement for oss.

Norsk Tjenestemannslag (NTL) ved forbundsleder Kjersti Barsok har ingen kommentar til spørsmålet om drømmestatsråder.

17.09.2021
14:23
17.09.2021 14:23