JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SKAPER USIKKERHET: HK-tillitsvalgt Nina Biderø i Travel Retail Norway mener forslaget om å skrote taxfreesalget er med på å gjøre situasjonen verre for de ansatte. De aller fleste er permittert på grunn av pandemien. Bildet er tatt i en annen anledning.

SKAPER USIKKERHET: HK-tillitsvalgt Nina Biderø i Travel Retail Norway mener forslaget om å skrote taxfreesalget er med på å gjøre situasjonen verre for de ansatte. De aller fleste er permittert på grunn av pandemien. Bildet er tatt i en annen anledning.

Martin Guttormsen Slørdal

Regjeringsutvalg vil skrote taxfree-ordningen – de ansatte protesterer

– Respektløst forslag når nesten alle ansatte er permittert, sier HK-tillitsvalgt Nina Binderø i selskapet som driver taxfreebutikkene på flyplassene i Norge.
26.03.2021
10:51
26.03.2021 10:55

lene.svenning@lomedia.no

«Norge mot 2025»-utvalget anbefaler regjeringen å skrote taxfree-ordningen. I stedet mener de at avgiftene på grensehandelsvarer kan kuttes.

– Taxfree-ordningen undergraver det norske avgiftssystemet og den norske alkohol- og tobakkspolitikken, øker tilgjengeligheten og forbruket av alkohol og tobakk, og utfordrer Vinmonopolets stilling, skriver utvalget i rapporten, som leder Jon Gunnar Pedersen overleverte til finansminister Jan Tore Sanner (H) torsdag.

Les også: Det er brudd i årets lønnsoppgjør. Dette bør du vite

Uheldige klimaeffekter

Utvalget ble satt ned i fjor vår og fikk i oppdrag å vurdere hvordan konsekvenser av virusutbruddet, utviklingen i internasjonal økonomi, smitteverntiltakene og de økonomiske mottiltakene vil påvirke utviklingen i norsk økonomi fram mot 2025.

I rapporten skriver utvalget at en avvikling av taxfree-ordningen kan kombineres med en reduksjon av avgiftene på grensehandelsutsatte varer. De viser også til at ordningen har uheldige klima- og miljøeffekter.

– Den bidrar til lavere billettpriser, slik at flytrafikk og utslipp er høyere enn de ellers ville vært.

– Dårlig timing

Anbefalingen fra utvalget om å skrote taxfree-ordningen blir ikke godt mottatt av HK-klubben i Travel Retail Norway (TRN), som driver taxfreebutikkene på norske flyplasser.

– Vi tillitsvalgte synes det er respektløst å komme med noe sånt nå, midt i en pandemi, og når bedriften ligger nede med lav puls. Det er respektløst overfor 1.200 ansatte og skaper stor usikkerhet for om arbeidsplassene våre vil bestå. Det er dårlig timing og lite passende å komme med et slikt forslag nå.

Det sier Nina Binderø, nestleder i TRN-klubben til HK-Nytt. Nesten samtlige av de ansatte er permittert – bare 60 av dem er i arbeid nå, helt eller delvis.

Les også: Jorun (62) holdt på å miste pensjonen verdt 1,1 million kroner

Skal bli mer klimavennlig

– Hva mener du om utvalgets argumenter om at taxfree-ordningen bidrar til økt flytrafikk og mer CO₂-utslipp?

– Jeg har forståelse for at folk tenker på klimaet, men det kan ikke gå på bekostning av arbeidsplassene i luftfarten. Det jobbes globalt med ny teknologi som skal sørge for at luftfarten blir mer klimavennlig. Det tar tid. Vi kan ikke kutte alt av flyreiser selv om det ikke er på plass, sier Binderø.

Anbudsrunde pågår

Akkurat nå pågår det en anbudsrunde hvor flere selskaper konkurrerer om å få drive taxfreebutikken på flyplassene i Norge . TRN er en av dem som deltar i konkurransen. Binderø håper arbeidsgiveren trekker det lengste strået.

– Jeg har stor tro på at vi drar kontrakten i land. TRN er en svært ansvarlig arbeidsgiver som har håndtert pandemien på en eksepsjonelt bra måte, sier hun.

Hvis noen andre vinner anbudet, forutsetter HK-klubben i TRN at de ansatte får fortsette i jobbene sine.

– Vi tar det som en selvfølge at Avinor, som et norsk statlig selskap hvor eierskapet forvaltes av samferdselsdepartementet, har tatt sitt samfunnsansvar ved at virksomhetsoverdragelse står nedfelt som en av kriteriene i anbudsdokumentene, heter det fra klubben.

Høring

«Norge mot 2025»-utvalget har tidligere levert to delrapporter, før den endelige rapporten ble overlevert torsdag. Rapporten fra utvalget skal nå ut på en tre måneder lang offentlig høring.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

26.03.2021
10:51
26.03.2021 10:55