JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politiet stoppet ulovlig søndagshandel

Da politiet ga ledelsen ved butikken beskjed om at de drev ulovlig, ble det straks rettet opp i.
NY VEGG: En butikk i Lillestrøm holdt ulovlig søndagsåpent, men skal nå ha rettet opp i forholdet. Illustrasjonsbilde.

NY VEGG: En butikk i Lillestrøm holdt ulovlig søndagsåpent, men skal nå ha rettet opp i forholdet. Illustrasjonsbilde.

Heidi Steen

lene@lomedia.no

Politiet i Lillestrøm fikk flere klager på at Keiser fruktmarked i Lillestrøm holdt ulovlig søndagsåpent, skriver lokalavisa MittLillestrøm.

Klagene handlet om at butikkens salgslokale langt overskred de tillatte hundre kvadratene som er betingelsen for at dagligvarebutikker kan holde åpent på søndager.

Keisers fruktmarked hadde skilt av deler av lokalet med sperrebånd i et forsøk på å tilfredsstille kravet, men det er ikke nok.

I forarbeidene til loven om helligdagsfred slås det fast at «utsalsstaden må stå som eit sjølvstendig butikklokale med fastmonterte vegger og eigen inngang. Dette inneber at det ikkje er høve til å gjere om delar av ein butikk etter stengjetid til ei eining som tilfredsstiller arealkravet ved å bruke rørlege skiljevegger e.l.»

Politiet ga butikken klar beskjed om at de måtte gjøre nødvendige tiltak, skriver MittLillestrøm.

Keiser fruktmarked satte opp en fastmontert vegg samme dag, slik at arealet tilfredsstiller kravene til en såkalt Brustad-bu – dagligvarebutikker under hundre kvadratmeter som har lov til å holde åpent på søndager. Politiet bekrefter overfor MittLillestrøm at butikken gjorde endringer i henhold til regelverket.

– Daglig leder inviterte oss dit etter at endringene var gjort, så vi sendte en patrulje helgen etter. Alt stemte overens med reglene og lokalets fasiliteter, opplyser politiførstebetjent Marius Runne Kragstad til lokalavisa.

Dermed anmeldte ikke politiet saken.

– Jeg opplevde dialogen og samarbeidet med politiet som veldig positivt, sier daglig leder Eyup Caglar i Keiser fruktmarked til Mitt Lillestrøm.

Ifølge Lov om helligdager og helligdagsfred skal butikker holde stengt på søndager. Ett av unntakene er altså for dagligvarebutikker under hundre kvadratmeter. Et annet unntak er for steder som Statsforvalterne, etter søknad fra kommunene, defineres som typiske turiststeder.

En kartlegging HK-Nytt har gjort, viser at butikkene i én av tre kommuner holder søndagsåpent.

Les også: Byrådet vil gjøre Oslo søndagsåpent. Uaktuelt, svarer fagforeningsleder