STØTTER STREIKEN: HK-leder Christopher Beckham holdt appell til støtte for vekterne som er i streik under en markering på Youngstorget i Oslo på onsdag.

STØTTER STREIKEN: HK-leder Christopher Beckham holdt appell til støtte for vekterne som er i streik under en markering på Youngstorget i Oslo på onsdag.

Jan-Erik Østlie

Pass opp for streikebryteri, advarer HK-lederen sine medlemmer

Butikkansatte har blitt spurt om å gjøre streikende vektere sitt arbeid. HK ber de butikkansatte si nei.
24.09.2020
10:57
24.09.2020 10:57

lene.svenning@lomedia.no

1.200 vektere er i streik. Noen av dem jobber til daglig i bedrifter hvor også HK-medlemmer jobber; for eksempel i butikker hvor de holder orden på køen, og som i resepsjonen i andre bedrifter.

Flere tillitsvalgte har den siste tiden kontakt HK for å be om råd. De er nemlig blitt spurt av sin lokale ledelse om de ansatte kan ta på seg vekternes arbeidsoppgaver under streiken. Forbundsleder Christopher Beckham er tydelig:

- Absolutt ikke! er svaret fra forbundslederen.

Les også: Lønnsoppgjøret: Dette skjer om medlemmene stemmer nei

– Vi støtter streiken

– Å ta på seg de streikende vekternes arbeidsoppgaver er å anse som streikebryteri. Det skal medlemmene våre ikke gjøre. De skal ikke erstatte vekterne. Hvis bedriftene ikke klarer seg uten vekterne, må de stenge under streiken, sier Christopher Beckham til HK-Nytt.

Forbundslederen ber tillitsvalgte og medlemmer om å si nei, om de får spørsmål om å gjøre streikende vekteres arbeid. Får de problemer, må de ta kontakt med sitt nærmeste HK-regionkontor, slik at forbundet kan ta fatt i saken.

– Vi stiller solidarisk opp for vekterne. De stiller legitime krav og vi støtter deres streik, sier han.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

1.200 i streik

Forrige onsdag brøt Arbeidsmandsforbundet meklingen med NHO Service og Handel, og tok ut 420 vektere i Securitas og Avarn Security i streik. Samtidig tok Parat ut 383 vektere i de samme to selskapene i streik.

En uke senere, onsdag 23. september, ble streiken trappet opp. Nær 1.200 vektere er nå i streik.

Kravene vekterne vil ha innfridd er blant annet mer lønn, høyere natt- og helgetillegg, at lærlingenes turnus skal drøftes med de tillitsvalgte og at de tillitsvalgte to ganger i året har en gjennomgang for å se hvordan lærlingene ligger an i læringsløpet. I tillegg vil vekterne at partene skal sette i gang et arbeid med å se på ufrivillig deltid i bransjen.

Les også: Støttemarkering for vekterstreiken på Youngstorget i Oslo

24.09.2020
10:57
24.09.2020 10:57