Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Erlend Angelo

Novair sa opp 19 kabinansatte – må betale 7,5 millioner i erstatning og gi de ansatte jobben tilbake

Øvre Romerike tingrett har kjent oppsigelsen av 19 kabinansatte ugyldig. HK-medlemmene gikk til sak mot Apollos charterselskap Novair.
30.06.2020
15:25
30.06.2020 15:41

helge@lomedia.no

19 kabinansatte i Apollos charterflyselskap Novair AS, organisert i Handel og Kontor, har vunnet fram i et søksmål mot flyselskapet, etter at de mistet jobben høsten 2019.

Det var Facebook-siden «LO-advokatene» som først omtalte dommen.

La ned basen

Bakgrunnen for at Novair sa opp de kabinansatte, var at de la ned basen sin på Oslo Lufthavn for å betjene flygingene på Gardermoen fra Sverige.

Apollo hadde i forkant besluttet å kjøpe flytjenester fra SAS vinteren 2019/2020. Sommersesongen fra april til oktober 2020 skulle Novair AS’ svenske morselskap, Nova Airlines AB (Novair AB), betjene flygingene fra Norge.

Les også: Nå starter nedbemanningen for alvor i luftfarten

De fleste saksøkerne, 18 personer, krevde stillingen tilbake i Novair AS og erstatning på grunn av ugyldig oppsigelse. En av de ansatte krevde kun erstatning som følge av usaklig oppsigelse.

HK-medlemmene mente at de økonomiske vurderingene bak avviklingen av basen på ikke var grundige nok, og at det ikke var noen reell vurdering av innspillene som de tillitsvalgte kom med.

Usaklige og ugyldige

Øvre Romerike tingrett har slått fast at oppsigelsene er usaklige og ugyldige. Rettens flertall mener de som mistet jobben skulle blitt tilbudt annet passende arbeid i flyselskapets virksomhet, også i moderselskapet Sverige.

LO-advokat Imran Haider, som førte saken for de ansatte, er fornøyd med utfallet.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

– Vi er glade for at tingrettens flertall er enig med oss og at de som ble oppsagt fortsatt har en ansettelse i Novair, sier han til FriFagbevegelse.

– I praksis betyr dommen at Novair nå må finne arbeid til saksøkerne. Er det ikke arbeid nok til dem og det blir behov for nedbemanning, må Novair starte en slik prosess fra bunnen av igjen, sier Haider.

Advokat Kristian Foss Aalmo, som førte saken for Novair, har ikke besvart vår henvendelse. Overfor Romerikes Blad vil han imidlertid ikke kommentere dommen.

30.06.2020
15:25
30.06.2020 15:41