JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Oljearbeidere økte lønna kraftig i 2022. (Arkivfoto)

Oljearbeidere økte lønna kraftig i 2022. (Arkivfoto)

Erlend Angelo

Lønnsøkning i 2022:

Norske lønninger har økt. Høyeste lønnsvekst siden 2008

Det var større forskjeller i lønnsveksten for de ulike bransjene i 2022. Se oversikten.
02.02.2023
11:29
02.02.2023 14:06

torgny@lomedia.no

Lønningene i Norge økte betydelig i 2022. Veksten er den største siden 2008.

Vinnerne er ansatte i oljesektoren.

Månedslønna i oljesektoren har i gjennomsnitt økt med 7,6 prosent i 2022, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ansatte i helse- og sosialtjenesten fikk 3,6 prosent lønnsvekst. Dette viser at det er et enormt sprik i hvilke bransjer som har vært lønnsvinnere i fjor.

Ansatte i varehandelen hadde en lønnsvekst på 4,4 prosent.

Store bonuser

Årsaken til den høye lønnsveksten i oljebransjen er ifølge SSB at det har vært utbetalt store bonuser i denne bransjen. Gjennomsnittlig månedslønn i oljebransjen er over 82.000 kroner.

Lærerne ser ut til at å være de store lønnstaperne i fjor. De hadde en lønnsvekst på bare 2,3 prosent, men tallene må leses med varsomhet.

Den ekstremt lave lønnsveksten for lærerne henger sammen med lærerstreiken. Streiken ble stoppet med tvungen lønnsnemnd i slutten av september.

De endelige resultatet for lærerne blir derfor ikke klart før i midten av februar i år.

Det betyr at lærerne ikke fikk utbetalt noe lønnstillegg i fjor, men at 2022-tillegget må etterbetales i år.

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

Helse og omsorg

Helse- og omsorgssektoren fikk 3,6 prosent lønnsvekst. Ifølge SSB er årsaken til at helse- og omsorgssektoren ligger under, både at det har vært lav vekst innenfor kommunale helse- og omsorgstjenester, og streiken i private barnehager.

Lønnsveksten i sykehusene var derimot mer på samme nivå som andre områder.

Lønnsvekst 2022

Over ramma

I fjor ble den økonomiske ramma for frontfaget anslått til 3,7 prosent. Frontfagsramma er anslaget på veksten i bedriftenes lønnsutgifter. Denne ramma skal være taket for de øvrige oppgjørene.

Industrien skulle holde seg til 3,7 prosent, men endte mye høyere – på 5,4 prosent. De fleste bransjer hadde større lønnsvekst enn 3,7 prosent.

I midten av neste måned starter årets lønnsoppgjør. SSB har målt prisveksten i fjor til 5,8 prosent. Det betyr at det er mange grupper som vil gå ned i kjøpekraft.

Det er klart at årets lønnsoppgjør kommer til å bli komplisert.

Les også: Når får du ny lønn? Dette er de viktigste datoene

02.02.2023
11:29
02.02.2023 14:06